BMW'de Rover'dan kurtulma tartışması

Güncelleme Tarihi:

BMWde Roverdan kurtulma tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

ALMAN otomotiv devi BMW'nin 1994'te satın aldığı ve bir türlü toparlanamayan İngiliz Rover'ı gözden çıkardığı belirtiliyor. BMW yönetimi, bugün toplanıp, Rover'la ilgili son kararını verecek. Alman gazetelerinde ‘‘BMW, Rover'dan tamamen kopacak’’ haberleri yer aldı.

DEV şirketlerin yeniden yapılanmaları rutinleşti. Peşpeşe, manşet evlilik haberlerinin ardından Alman otomotiv devi BMW'nin 1994'te sahip olduğu İngiliz Rover'ı gözden çıkarmayı tasarladığı iddia edildi. BMW yarın Münih'te bir basın toplantısı düzenleyip Rover'le ilgili kararını ilan edecek.

Suddeutsche Zeitung ve Handelsblatt gazeteleri, ‘‘BMW, Rover'den tamamen kopmayı planlıyor’’ diye yazdılar. Suddeutsche Zeitung Gazetesi'nin güvenilir kaynaklara dayanarak verdiği dünkü haberine göre, BMW Başkanı Joachim Milberg, sektörün önde gelenlerinden olmayan bir şirkete Rover'in isim hakkını ve fabrikalarını satmak istiyor. Milberg, Rover'le birlikte sahip olduğu Land Rover ve Mini'yi ise alıkoymak istiyor. Uzmanlara göre Rover'in geçen yılki zararı 1.28 milyar doları geçti.

İNGİLİZLER ÖNEM VERİYOR

BMW'nin Rover'in elden çıkaracağı söylentilerinin doğruluk kazanması üzerine Frankfurt Borsası'nda Alman otomotiv devinin hisseleri yüzde 13 oranında değer kazandı.

BMW Sözcüsü Axel Obermueller dün bir açıklama yaptı ve zarardaki Rover'in geleceğine ilişkin kararın yarın duyurulacağını belirtti. Gazetelerin haberini spekülasyon olarak niteleyen sözcü, bunun seçeneklerden biri olduğunu belirtti. Sözcünün verdiği bilgiye göre, BMW Danışma Kurulu bugün Rover'le ilgili kararı gözden geçirecek, yarın da gazetecilere ayrıntılar iletilecek. Obermueller, ‘‘Yönetim Kurulu, Rover'in geleceği konusunda bir karara vardı mı?’’ sorusuna, ‘‘Doğrudur’’ yanıtını verdi ve Danışma Kurulu'nun son noktayı koyacağını kaydetti.

İngiliz hükümeti de ekonominin baş ağrısı Rover'in geleceğine büyük önem verdiklerini bildirdi. Binlerce kişinin işini kaybedeceği endişesiyle sendikaların alarma geçtiği, BMW ile acilen görüşme çağrısı yapıldığı sırada Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın bir sözcüsü şu açıklamayı yaptı: ‘‘Hükümet şirketle temasta. İngiltere için ne denli önemli olduğunu vurguladık’’ Sendikalar, Rover'de yedek parça ve hizmet sanayilerinde çalışanlar dahil 66 bin kişinin işlerini kaybedebileceği uyarısı yaptılar. Sendikalar, BMW'nin ivedilikle net bir tavır ortya koymasını istediler. Bu arada Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi'ye bir çağrı yaptılar ve Rover'in en büyük fabrikası Longbridge'e hükümetin yardım planının ivedilikle onaylanmasını talep ettiler. İngiliz Hükümeti 9 ay önce Rover'in bir numaralı üretim merkezi için 243 milyon dolarlık yardım önermişti.

Xerox, Sharp'la ortak oldu

MÜREKKEP püskürtmeli yazıcılar (İnkjet Printer) alanında Hewlet Packard'ın egemenliğini kırmak amacıyla Xerox, Sharp ve Fuji Xerox firmaları 2 milyar dolarlık bir iş ortaklığı kurdu.

Kurulan üçlü ortaklık, özellikle ev ve küçük ofis ekipmanları alanında Hewlett Packard'dan daha iyi servis vermeyi amaçlıyor.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde mürekkep püskürtmeli yazıcıların geliştirilmesi ve tanıtımı için 2 milyar dolar harcayacak olan ortaklar yazıcıları geliştirmek için Xerox'un kontrolünde bulunan patentlerden yararlanacaklar. Xerox Başkanı Rick Thoman, ‘‘Xerox, Sharp ve Fuji Xerox birleşerek bu şirketlerden hiç birisinin tek başına başaramayacağı bir çok işi başaracaktır’’ dedi.

Xerox'un yaptığı araştırmalara göre, dünya mürekkep püskürtmeli yazıcı pazarının yıllık hacmi 57 milyar dolar ve pazar yılda yüzde 19 oranında büyüyor.

Taşımacılar İnternet'te birleşti

ABD'nin en büyük kara taşımacılığı şirketlerinden J.B. Hunt Transport Services ve 5 rakibi lojistik departmanlarını birleştirme ve İnternet merkezli bir ortak şirket kurma kararı aldılar. 6 ortak, İnternet merkezli yeni şirket aracılığıyla, tek elden ürün, parça ve hizmet satın alacak, diğer taşımacılık şirketlerine de danışmanlık hizmeti verecek.

Merkezi Dallas'ta olan Transplace.com adlı şirketin ortakları ve hisse dağılımı şöyle:

J.B. Hunt: % 28

Swift Transportation Co. Inc.: % 16

WernerEnterprises Inc.: % 16

M.S. Carriers Inc.: % 14

U.S. Xpress Enterprises Inc.: % 13

Covenant Transport Inc.: % 13

Birleşme öncesi 6 taşımacılık şirketinin toplam cirosu 650 milyon dolardı (377 trilyon TL). ABD yönetiminni onaylaması halinde, birleşmenin şirketlerin cirosunu ve karlılığını arttırması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!