BM'den Tekfen'e onay

Güncelleme Tarihi:

BMden Tekfene onay
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

BM Yaptırımlar Komitesi, Türk Tekfen şirketinin, Kerkük-Yumurtalık boru hattının onarımında kullanılmak üzere, Irak'a yedek parça satışına onay verdi.

Tekfen'in satacağı malzeme ve yedek parçaların toplam tutarı 8.6 milyon doları buluyor. Bu arada BM yetkilileri, onay verilen satışın fiilen gerçekleşebilmesi için, ilgili fonda yeterli para olması gerektiğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, Irak'ın petrol üretim kapasitesini artırmasına olanak vermek amacıyla, 300 milyon dolarlık yedek parça satın alınarak, Kerkük-Yumurtalik ve Kerkük-Mina el Bekir boru hatları ve petrol üretim tesislerinin onarılmasına izin vermişti.

34 MİLYON DOLAR

Tekfen'in satacağı yedek parçalarla birlikte yaptırımlar komitesinin şimdiye kadar onay verdiği malzemenin parasal tutarının 34 milyon dolara ulaştığı öğrenildi.

Buna göre, Irak'ın petrol üretimini artırmak için, 266 milyon dolarlık yedek parça daha ithal etmesi gerekiyor. Yedek parçaların tamamının ithal edilerek onarımın yapılmasından sonra, Irak'in 6 ayda üretip satacağı petrolün parasal karşılığı 5.25 milyar dolara yükselecek.

Irak bu paranın yarısına yakın kısmıyla sivil halkın ihtiyacı olan ilaç ve gıda maddesini satın alıyor, geri kalan kısmıyla da tazminat fonundan alacaklı olan kişi ve kuruluşların paralarını ödüyor.

BM kararıyla kurulan Tazminat Fonu, Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesi yüzünden zarara uğrayanların zararlarını gidermek amacıyla oluşturuldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!