Bizim para taze ve sıcak, işi iyi yapmayan müteahhit kolunu bırakır

Güncelleme Tarihi:

Bizim para taze ve sıcak, işi iyi yapmayan müteahhit kolunu bırakır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2006 00:00

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "İşi zamanında bitirmeyen, aksatan müteahhide geç ödeme yapma kararı aldık. Eskişehir, Denizli, Erzurum, Trabzon ve Menemen’de 4 müteahhidin işini feshettik. Sözleşmelerimiz sağlam. Bizimle çalışan müteahhit iş yapmadan gidemez. Kolunu, bacağını burada bırakır" dedi.

Bayraktar Türkiye’de hiçbir işi olmayan, formasyonsuz kişilerin müteahhitlik yaptığını belirterek, "Büyük firmalarla sorun yaşamıyoruz" dedi.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar "Bizim kadar taze, sıcak ve çabuk para ödeyen başka bir kurum yoktur. Daha dün 40 trilyon ödedik" dedi. Ödemelerde aksaklık bulunmadığını ancak "İşi zamanında bitirmeyen, aksatan müteahhide geç ödeme yapma kararı aldıklarını" açıklayan Bayraktar, "Testiyi sağlam götürenle kıran arasında bir fark olmalı" dedi. İşini iyi yapmayan ve sorun yaşadıkları, Eskişehir, Denizli, Erzurum, Trabzon ve Menemen’de 4 müteahhidin işini feshettiklerini açıklayan Bayraktar, "Bizle çalışan müteahhit iş yapmadan gidemez. Kolunu bacağını burada bırakır" dedi. Türkiye’de hiç bir işi olmayan, formasyonsuz kişilerin müteahhitlik yaptığını söyleyen Bayraktar, "Ama kurumlaşmış büyük isimlerle sorun yaşamıyoruz" dedi.

LÜKS KONUTA AVANTAJ: Bayraktar durma noktasına gelen lüks konut satışlarını canlandırmak amacıyla, yeni satış modeli geliştirdiklerini ve 30 müteahhit ile bu konuda anlaştıklarını söyledi. TOKİ Başkanı’nın verdiği bilgiye göre lüks konutlar için aylık yüzde 0.45-1.25 faiz ile 5 yıla kadar vade yapılacak. 40 bin konutu kapsayacak bu proje için, konut bedelinin yüzde 35’inin ödenmesi halinde 12 ay vadeli satışlarda yüzde 0.45, yüzde 30’unun ödenmesi halinde 12-30 ay vadeli satışlarda yüzde 0.95, yüzde 25’inin ödenmesi halinde de 5 yıl vade ve aylık yüzde 1.20 faiz uygulanacak. Bayraktar, Bu yöntemle yastık altındaki paranın da değerlendirilmiş olacağını, müteahhitlerin biraz karlarından feragat edeceğini, TOKİ’nin satıştan alacağı payın düşmeyeceğini, ancak vadesinin uzayacağını ifade etti.

DİSNEYLAND İÇİN ARSA: Bayraktar, eğlence ve tema parkı Disneyland’ın kendi projeleri olmamasına karşın sevindikleri bir konu olduğunu belirterek, Paramount Pictures’ın lisans sattığı Euraisa adlı bir şirketin kendilerine başvurduğunu açıkladı. Park projesi için 2.5-3 milyon metrekare arsa talep edildiğini kaydeden Bayraktar, kendilerinin de uygun arsaları önerdiğini açıkladı. Bayraktar, en uygun yer olarak TOKİ mülkiyetindeki Ankara-Eskişehir yolundaki Balıkuyumcu, Aşağı Yurtçu mevkilerinin belirlendiğini kaydetti. "İstanbul’da olsa yılda 1.5-3 milyon kişinin ziyaret edeceği böyle bir merkeze Ankara-Eskişehir yolunda olması halinde 3-7 milyon kişi geleceği saptanmış. Henüz sözleşme imzalanmış değil. Ama 2007 sonunda da inşaata başlanacağı söyleniyor" dedi.

2010’DA BİTECEK: Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, 2010 yılında tamamlanması planlanan Disneyland’ın 700 milyon dolar ile 1 milyar dolara malolması bekleniyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği projenin parkında Türk kültürüne ilişkin temaların yer alması için Kültür Bakanlığı’yla işbirliği yapılıyor. Bayraktar, Disneyland’ın kurulacağı yerin hızlı trenin geçtiği "ana aks üzerinde" bulunduğuna dikkat çcekerek, "Anadolu’nun her yerinden ilgi görecek çok büyük proje" dedi. Bayraktar, bu alanda kendilerinin de 15-20 bin konutluk bir uydukent planladıklarını, 19.5 milyon metrekarelik bu alanın 3 milyon metrekaresinin Disneyland için ayrılacağını söyledi. ANKARA

Başbakan Güneydoğu’daki lojmanları hep soruyor

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Hakkari ve Şırnak’ın merkezleri ile ilçelerine güvenlik ve askeri personelin kullanacağı lojman amaçlı toplam 628 konut yaptıklarını, ancak inşaat sezonunun kısalığı nedeniyle lojmanların ancak önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıkladı. Bayraktar, bölgede Hazine arazisinin azlığı nedeniyle, tercih etmedikleri halde şahıslardan arsa almak zorunda kaldıklarını ama bu konuda da nüfusla ilgili sorunlar yaşadıklarını söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde göre yapan güvenlik ve askeri personelin lojman ihtiyaçları konusunda çok ilgili olduğunu söyleyen Bayraktar, "Sayın Başbakan bana bu son olaydan sonra değil, iki yıldır talimat veriyor" dedi. Başbakan Erdoğan’ın kendisine "üç telefon ediyorsa, ikisinde bu konuyu sorduğunu" aktaran Bayraktar, şunları söyledi: "Hakkari ve Çukurca’da 350 lojmanın inşaatlarına yeni başlandı. Emniyet ile Jandarma’nın talepleriyle. Sadece bu bölgede değil her tarafta var. Kış ağır geçtiği için bu yıl bitiremeyiz. Önümüzdeki yıl bitecek. Arsaların temininde güçlük çekiyoruz."

Milletvekili lojmanları dünya çapında proje olacak

ERDOĞAN Bayraktar, milletvekili lojmanları işini "hallettiklerini" açıklayarak, projenin dünya ölçeğinde bir proje olacağını söyledi. Başraktar, yaklaşık 2 bin konutluk bu projede, normal konutların yanısıra, suitler, apart daireler ve "son model" bir yeşil alan yer alacağını kaydetti. Bayraktar, "Bu projeyle hem para hem de prestij kazanmayı düşünüyoruz" dedi, Bayraktar, daha önce satışı yapılan konutlar nedeniyle, yeni proje için muvafakat vermemekte direnen "hanım avukat"la (TESK Başkanı Derviş Günday’ın eşi Eda Günday) ilgili sorunun ne olduğununu sorulması üzerine, "Dün hukukçumuz Mangavgat’a giderek onu da aldı. Sağolsun verdiler. Bazı hak sahiplerinin geçmişte kırgınlıkları olmuş. Gerekirse ellerini öptük gerekirse yalvardık ama hallettik" dedi.

Toplu Konut İdaresi projelerinde son durum

TOKİ Türkiye genelinde bugüne dek 200 bin konutun ihalesini tamamladı. Konutların 70 bini tamamlandı. 200 bin konutun 160 bini sosyal konut kapsamında.

160 bin sosyal konutun 133 bini yoksul ve dar gelirli vatandaşa yönelik. 40 bini hiç geliri olmayan veya aylık geliri 765 YTL’nin altında.


TOKi projeleriyel İdare’ye 1.3 milyar YTL kazandırıldı. Doğrudan ve dolaylı 800 bin kişilik istihdam sağlandı.

Müteahhitlere yapılan aylık hakediş ödemeleri 250 milyon YTL civarında.


İdarenin alacak portföyü 7 milyar YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!