Biz ne krizler gördük

Güncelleme Tarihi:

Biz ne krizler gördük
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 17:53

Kuruluşunun 50. yılını kutlayan Selçuk Ecza Deposu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Keleşoğlu, “Ggeçen 50 yılda nice krizler gördük geçirdik ve hiç birinden zarar görmedik.” dedi.

İLAÇ SEKTÖRÜ HER ZAMAN GÜÇLÜ KALIR

50. yıl dolayısıyla Selçuk Ecza Deposu Genel Müdürü Sonay Gürgen ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Ahmet Keleşoğlu, Türkiye’nin ilaç sektörünün bugün dünyada en hızlı büyüyen 10 pazar arasında yer aldığını söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“ Türkiye’de sosyal güvenlik şemsiyesi genişledi. Türkiye’de kullanılan ilacın yüzde 95’inin bedelini devlet ödüyor. İnsanların ilaca ulaşmaları da kolaylaştı. Ayrıca ilaç diğer maddeler gibi tercihe bağlı bir ürün değil. Her durumda kullanılması zorunlu bir madde. O yüzden pazarın sürekliliği var”

2007’DE 1.4 MİLYAR KUTU İLAÇ SATILDI

Ahmet Keleşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, IMS (Information Medical Statistics) verileriyle, üretici fiyatlarıyla Türkiye ilaç sektörü 2007 yılında yaklaşık 1.4 milyar kutuluk satış gerçekleştirdi ve 11.6 milyar YTL tutarında büyüklüğe ulaştı. Kutu bazında yüzde 8.3 ve tutar bazında ise yüzde 15.9 oranında büyüdü. Keleşoğlu, "Bu veriler ışığında rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Türkiye ilaç sektörünü çok daha parlak günler bekliyor” dedi.

Kurulduğu 10 Ekim 1958 yılından bu yana dünyada ve Türkiye'de yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal krizlerden etkilenmeden yoluna devam ettiğini belirten Keleşoğlu “ Her şeyin başında güven unsurunu görüyoruz. 50 yıl boyunca “Güven-İstikrar-Denge” ilkesinden ödün vermeden, Türkiye’nin en saygı duyulan kuruluşlarından biri haline gelmek ve sağlık sektörüne hizmet vermek bizim için bir onur kaynağıdır” diye konuştu.

"BİR ŞUBEDEN 100 ŞUBEYE"

Bir şubeyle yola çıktıklarını bugün ise Türkiye çapında 100 şubeye ulaştıklarını ifade eden Ahmet Keleşoğlu şunları söyledi :

“Hizmet verdiğimiz eczaneler 50 yıl önce Konya ili ile sınırlıyken bugün bu rakam 20 bine ulaşmış durumda. Özverili birkaç personelle çıkılan yolda bize eşlik edenlerin sayısı bugün 4 bin 600’ü buluyor. Tek bir dağıtım aracının yanına eklenenler ise iki binleri aştı. Ve bugün ülke genelinde ulaşamadığımız il ya da ilçe yok. Bunlar elbette bir kuruluş için önemli veriler. Ancak hizmet sektöründe yarım yüzyıl ayakta kalmamızı sağlayan başarının tek bir kaynağı var: O da insan ve müşteri odaklı çalışmak”.

"HİÇBİR ZAMAN PAZAR BOZUCU OLMADIK"

Şirketin güçlü finansal yapısını her zaman koruduğunu belirten Keleşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ 50 yıl boyunca hem ilaç üreticisi sanayicilerimize, hem de müşterimiz olan eczanelere karşı her türlü sorumluluğumuzu yerine getirdik. Rekabeti hep centilmenlik kuralları içinde kabullendik. Hiçbir zaman pazar koşullarını bozucu, diğer firmaların yaşama hakkını yok edici, dengesiz ve aşırı girişimlerde bulunmadık. Her zaman yapıcı olma yolunu seçtik.“

"HALKA AÇIK TEK FİRMAYIZ"

Ahmet Keleşoğlu, İMKB’de sağlık sektörü kuruluşu olarak Selçuk Ecza Deposu dışında Deva İlaç, Eczacıbaşı ve Acıbadem Sağlık Kuruluşlarının işlem gördüğünü belirterek, “ Bizim tüm performansımız, mali verilerimiz açık. Kurumlar vergisinde de iyi bir potansiyel yaratıyoruz. Keşke başka bir ilaç deposu daha açık olsa bu sektör için iyi bir gelişme olur” dedi.

Şirketin hisselerinin yüzde 20,01'inin halka açıldığı 2006 yılından bu yana yatırımcılar tarafından da ilgiyle izlendiğini aktaran Keleşoğlu “Şirketimiz 2004 yılından bu yana sağlık sektöründe Türkiye’nin vergi rekortmenidir. İşte tüm bu nedenlerle gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki, Selçuk Ecza Deposu’nun 50’inci. yaşına ulaşması tesadüflerle değil, atılan sağlam, kararlı adımlarla, dürüst, içten ve kalıcı ilişkilerle gerçekleşmiştir” diye konuştu.

"SEKTÖR 2000’DEN BU YANA YILLIK ORTALAMA YÜZDE 13 BÜYÜDÜ"

Selçuk Ecza Deposu Genel Müdürü Sonay Gürgen de şirketin 2007 yılında 3 milyar 708 milyon YTL 2008 yılının ilk 6 ayında ise 1 milyar 955 milyon YTL satış geliri elde ettiğini belirtti. 2006-2007 ve 2008’in ilk yarısında olumlu yönde bilançolar açıkladıklarını belirten Genel Müdür Gürgen, 2008 sonu için de aynı olumlu çizginin devam etmesini beklediklerini söyledi.

2000 yılından bu yana sektörün de yüzde 12-13’lük yıllık ortalama bir büyüme gerçekleştirdiğini söyleyerek pazarın büyüklüğünün de 11 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!