Biz krize karşı dirençliyiz yatırımlara devam edip sigortada büyümek istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Biz krize karşı dirençliyiz yatırımlara devam edip sigortada büyümek istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2008 00:00

Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, krize rağmen yatırım yapmaya devam edeceklerini belirterek, bireysel emeklilik ve sigortayı stratejik sektör olarak gördüklerini ve bu alanda daha da büyümek, pazar payını artırmak için ortaklık düşünebileceklerini söyledi.

SABANCI Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, sigortacılığı Grubun ana işkollarından biri olarak gördüklerini ve bu alanda büyümek istediklerini söyledi. Dördüncü, bireysel emekliliğin ve sigortacılığı stratejik sektörler olarak gördüklerini de kaydetti. Aksigorta’nın haftasonu Fethiye’de gerçekleştirdiği Acenteler Toplantısı’na katılan Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, ABD’de yaşanan krizin etkileri ve Grubun önümüzdeki dönemden beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ahmet Dördüncü, Amerika’da yaşanan krizin Türkiye’ye etkisi karşısında dirençli olduklarını ifade etti. Aksigorta’nın 1.7 milyar YTL özkaynağa sahip bir şirket olduğunu belirten Dördüncü, "Kriz de olabilir, durgunluk da olabilir. Ama bizim varlıklarımız var. Krize karşı herkesten daha hazırlıklıyız" dedi.

Krize rağmen yatırım

Ahmet Dördüncü, krize rağmen yatırım yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini vurgulayarak, sigortacılığı da Grubun ana işkollarından biri olarak gördüklerini ve sektörün geleceğine yönelik inançlarının tam olduğunu söyledi. Bu nedenle de sektörde büyümek istediklerini dile getiren Dördüncü, "Bireysel emeklilik ve sigorta bizim için stratejik sektörler arasında geliyor. Sigortada daha da büyük olmak, pazar payımızı daha da artırmak istiyoruz. Amacımız sektörün direksiyonunda olmak. Bu amaca ulaşmak için de ortaklıklar düşünebiliriz" şeklinde konuştu.

Ahmet Dördüncü, global krizin yaşandığı bu dönemde nakit akışı ve alacakların iyi yönetilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde Grup şirketlerinin hedeflerinde çok büyük sapmalar ve revizyon beklemediklerini de kaydetti.

Şirketler ilave tedbir alabilir

Toplantıda krizin dünya ve Türk sigorta pazarına etkisine değinen Aksigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, finansal krizin ABD’de de ve dolayısıyla da dünyada likidite sıkışıklığı, tüketici güveninde azalma ve daralmalar getireceğini söyledi. Bunun da doğal olarak prim hacmine olumsuz yansıyacağını kaydeden Yergin, "Buna karşılık eriyen sermayeleri takviye için de daha fazla karlılık baskısı, iş seçiminde hassasiyet, artan fiyatlar görebiliriz" dedi.

Ragıp Yergin, yabancı şirketlerin global anlamda karlılık baskısı nedeniyle Türkiye’deki operasyonlarını gözden geçireceklerini de vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şirketler daha verimli, iş seçiminde ve fiyatlamada daha hassas olmak için ilave tedbirler alabilir. Ayrıca dünyayla birlikte Türkiye’yi de etkileyecek bir ekonomik daralma sektörün büyümesi ve de tahsilat konularında baskıyı arttırabilir. Diğer yandan, yüksek faiz politikasının devam etmesiyle de şirketlerin yatırım gelirleri artacaktır. Bu faktör, daralmanın etkisini bir miktar dengeleyebilir."

Ragıp Yergin, artık sigorta sektöründe müşterinin ön plana çıktığını da söyledi. Yergin, "Kimse yangın sigortası, kasko sigortası demiyor. Tüm sektör, müşteri diyor ve müşteriyi elinde tutmaya çalışıyor. İşin hasar ödeme boyutu da, müşteriyi elde tutmanın ya da kaçırmanın en önemli tarafı" dedi.

Krize karşı hazırlıklı olduklarını da belirten Ragıp Yergin, bu gibi dönemlerde risk yönetiminin önem kazandığını, dolayısıyla da sigortalılara kar kaybını ve riski nasıl yöneteceklerini anlatacaklarını kaydetti. Ragıp Yergin, durgunluk nedeniyle satış yapmanın zorlaşacağını da ifade ederek, "Durgunluk varsa ve satış da zorsa o zaman fiyatta daha verimli olmalıyız. Önümüzdeki dönemde tahsilat süreçlerinde müşteriye imkan yaratmayı da değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Büyümedeki yavaşlamadan nasibimizi aldık

SABANCI Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı ve Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu, Aksigorta Acenteler Toplantısı’nda sigorta sektörü hakkında bir değerlendirme yaptı. Kozanoğlu, sigorta sektörünün her yıl Türkiye ekonomisinin iki katı kadar büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: "Bu yılda yüksek büyüme hızı bekliyorduk. Bütçeyi de ona göre yapmıştık. Ancak Haziran ayında öyle olmadığını gördük. Büyümenin yavaşlamasından nasibimizi aldık. Piyasa yüzde 12 büyürken biz 13 büyüyebildik. Krizin etkisi artık hissedilmeye başlandı. Bu dönemde daha dikkatli hareket etmek gerekiyor. Masrafların azaltılması ve riski ölçerken daha dikkatli davranılması lazım. Böyle bir döneme girdik. 2009’u ise maalesef şimdiden tahmin etmek güç. Bu tamamen krizin süresine bağlı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!