Bitlisli bal üreticileri sonunda isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Bitlisli bal üreticileri sonunda isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 01:31

Bitlis İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avcil, televizyon kanallarında çıkan bal reklamlarının nitelikli ve kaliteli bala olan talebi düşürdüğünü söyledi. Tüketici Sorunlar Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yaptırdıkları bir tahlilde, bal diye satılan ürünlerin yoğun bir biçimde zehirli polen içerdiğinin belirlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avcil, bal satımının tamamen güven üzerine kurulu olduğunu söyledi. 40 yıldır bal üreticisi olduğunu belirten Avcil, "Son yıllarda televizyonlardaki sahte bal reklamlarının sektöre maalesef büyük darbe indirdi. Piyasada kilosu 5 ile 10 lira arası satılan ballar var. Bu balların kaliteli ve nitelikli olmasını beklemek mümkün değil. Üretilen hakiki bir balın maliyeti kilo bazında 100 liradır" dedi.

Reklamlardan etkilenerek bal alanların, aldığı balı yiyemediklerini dile getiren Avcil, "Bal işi tamamen güvene bağlı. Piyasadan 10 liraya bal satın alan bir kişi, ilk önce 'bu bal nasıl bu fiyata satılır' diye kendi kendine sorması gerekir" dedi.

Bitlisli bal üreticileri sonunda isyan etti

Haberin Devamı

Alet olan ünlüler var

Avcil, televizyon kanallarında sahte bal reklamıyla satış yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Bazı sonuçlar aldıklarını ancak aynı kişilerin farklı isimlerle tekrar piyasaya girdiklerini anlatan Avcil, şöyle devam etti:

"Örneğin, aynı kişi 5 televizyon kanalı satın almış. Biz sahte olan bir markayı deşifre ediyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerekli
denetimi yapıyor, sahte ürünün satışını yasaklıyor. Aynı kişiler yeni bir marka ile bu sefer bir başka kanalda boy gösteriyor. Maalesef buna alet olan çok sayıda ünlü de var. Yayınlarda tüketici aldatıldığından burada RTÜK'e görev düşüyor."

Bitlisli bal üreticileri sonunda isyan etti

500 kilo bal ile geldim, 5 kilo satabildim

Üreticilerden Mehmet Şah Aydın ise Bitlis'in Hizan ilçesinden büyük umutlarla Ankara'ya geldiklerini ancak hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Aydın, 500 kilo bal ile geldiğini Ankara "Bitlis Tanıtım Günleri"nde şu ana kadar sadece 5 kilo bal satabildiğini kaydetti.

Aydın, bunun en büyük sebebinin televizyonlardaki sahte bal reklamları olduğunu vurgulayarak, "Hakiki karakovan balının kilosu 80 lira. Ama vatandaş bu fiyat çok yüksek buluyor. Aynı paraya 8 kiloyu televizyondan sipariş ederiz diyorlar. Akşama kadar vaktimizi o bal ile bu balın farkını anlatmakla geçiriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bitlis İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin 840 üyesi bulunuyor. Birliğin verilerine göre Bitlis'te geçen yıl 1500 ton bal üretimi yapıldı.

'Bal değil zehir satıyorlar'

Tüketici Sorunlar Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Bu tür hileli gıda taklidi ürünler toplum sağlığını tehdit etmesinin yanında, en yararlı besinlerden bala olan güveni de sarsarak, bal gibi yararlı bir gıdanın tüketilmesinde şüpheye yol açıyor. Daha önce gelen şikayetlerden birini resmi laboratuvarda tahlil ettirdiğimizde incelettiğimiz maddenin bal olmadığı, daha da önemlisi bol miktarda zehirli polen içerdiği belgelenmişti. O nedenle toplum sağlığı açısından tehlike yaratan bu tür ürünlere karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimlerini sıklaştırarak, yaptırımları ağırlaştırması, Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü'nen de Reklâm Kurulu’nu harekete geçirerek bu yanıltıcı reklamlara yasanın öngördüğü cezayı uygulaması ve yayınlanmasını yasaklaması gerekmektedir" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!