Bitkisel yağ sanayicilerinden atık yağda binde 2’ye itiraz

Güncelleme Tarihi:

Bitkisel yağ sanayicilerinden atık yağda binde 2’ye itiraz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 17:11

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu’nnca (EPDK) yakında ele alınması beklenen atık yağların binde 2’sinin toplanarak motorine katılmasına yönelik düzenlemeye Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nden itiraz geldi.

Haberin Devamı

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye’de toplanabilen atık yağ miktarının 20 bin ton olduğunu belirterek, “Binde 2’lik bitkisel atık yağ ile uygulamanın başlaması mümkün gözükmemektedir. Bu uygulamanın gerçekçi olması için binde 1 ile uygulamaya başlanır kademeli olarak binde 2’ye çıkarılabilir” dedi.

BİNDE 1.5 İLE BAŞLASIN

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği olarak bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararların önlenmesi ve ekonomiye kazandırılması için mutlaka toplatılması gerektiğine inandıklarını anlatan Büyükhelvacıgil, “Bunun da toplanan bitkisel atık yağların biyodizel olarak değerlendirilmesi ile mümkün olacağını savunuyoruz. Bu uygulama özellikle bitkisel atık yağ toplamanın önünü açacaktır. Ancak Türkiye’de bu uygulamaya geçişin kademeli olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Türkiye’de yılda yaklaşık 17 milyon ton dizel yakıt kullanıldığını, binde 2 oranında bitkisel atık yağdan üretilmiş Yağ Asidi Metil Esteri’nin ilave edilmesinin, yaklaşık 34 bin ton bitkisel atık yağdan üretilmiş biyodizele denk geldiğini söyleyen Büyükhelvacıgil, uygulamanın kademeli olarak başlatılması gerektiğini kaydetti. Büyükhelvacıgil, EPDK’ya daha önce ilk aşamada binde 1.5 ile başlanılmasını önerdiklerini söyledi. Avrupa’da yüzde 5.75 oranında zorunlu biyodizel harmanlaması uygulaması olduğunu hatırlatan Büyükhelvacıgil, “Ancak burada rakamın tamamının bitkisel atık yağ kaynaklı biyodizel olduğu bilgisi yanlıştır. Bunun içinde kanola yağı gibi bitkisel yağlar da mevcuttur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!