Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2010 22:33
LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi
TÜRKİYE’de her yıl ortalama 5 milyon tondan fazla ürün, işleme ve hasat aşamasında, heba oluyor. Çöpe giden, bitkisel ürün miktarının, bir yılda ithal edilen ya da üretilen bitkisel ürünün yarısı kadar olması dikkat çekiyor.
Soyada, 34.4 bin tonluk üretimin yarısı heba olurken, buğdayda 1.5 milyon tona ulaşan kayıba karşın 3.6 milyon ton ithalat yapılması örneklerden yalnızca bir kaçı. Özellikle hububattaki, hasat aşamasında ortaya çıkan yüksek düzeyli kayıplar dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2008-2009 verilerine göre, 2008’de 80 milyon 224 milyon ton tahıl, patates, çeltik, kuru baklagil, şekerpancarı, ayçiçeği, kolza, pamuk ve soya üretim gerçekleşti. Aynı yıl bu ürünlerden 12 milyon ton ithal edilirken, 6 milyon ton da ihracat gerçekleştirildi. Ancak üretimin 5 milyon 202 bin 641 tonunun, ekonomik değere dönüşmeden heba olduğu tahmin ediliyor. Ürün kayıplarının, 3 milyon 55 bin 409 tonu üretim aşamasında, 2 milyon 147 bin 232 tonu ise işleme aşamasında gerçekleşiyor. En fazla ürün kaybı 2.2 milyon ton ile hububatta yaşanıyor. 28.5 milyon tonluk hububatın yüzde 7.7’si çöpe gidiyor.