Birleşmelerle otomobilde üretici sayısı 10'a düşecek

Güncelleme Tarihi:

Birleşmelerle otomobilde üretici sayısı 10a düşecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Daimlerchrysler Eşbaşkanı Robert Eaton, dünyada irili ufaklı 40 kadar otomobil üreticisi firma bulunduğunu, bunlardan sadece 10'unun kár ettiğini bildirdi.

Otomotiv Haberleri Dünya Kongresi'nde konuşan Eaton, şu anda dünyada 17 büyük otomotiv şirketi bulunduğunu, birleşme sonucunda bunların sayısının 10'a ineceğini savundu. DaimlerChrysler'in geleceği konusunda iyimser bir tablo çizen Eaton, ‘‘birleşme, bu endüstri içinde bir gerçektir’’ dedi. Bundan böyle Avrupa pazarına ağırlık vereceklerini belirten Eaton, İsveç otomotiv devi Volvo ile İtalyan Fiat'ın, DaimlerChrysler tarafından satın alacağı yolundaki söylentiler konusunda yorum yapmaktan kaçındı. DaimlerChrysler, geçen yıl birleştikten sonra, şimde de dünyada bir numara olmak için atağa geçiyor. Araştırma ve geliştirme çalışmaları için, geçen yıl 16.5 milyar dolar (5.2 katrilyon lira) harcandığını belirten firma yetkilileri, gelecek üç yıl içindeyse, bu miktarın 60 milyar doları (19.2 katrilyon lira) bulacağını duyurdular.

Otomotiv Haberleri Dünya Kongresi'nde konuşan DaimlerChrysler eşbaşkanı Jürgen Schrempp, bu paranın şirketin rekabet gücünü ve pazar payını artıracak yenilikler için kullanılacağını bildirdi. Şirketin gelirlerinin yüzde 80'inin, son 5 yılda geliştirilen yeni modellerden elde edildiğini kaydeden Schrempp, sektörde rekabet gücünün korunmasının ve ortalamanın üzerinde kár sağlamanın yolunun yeniliklere açık olmaktan geçtiğini belirtti.

Schrempp, ayrılan dev bütçeyle geliştirilecek yeni teknolojilerin sektördeki başka şirketlere satılmayacağını, yalnızca, önce Mercedes Benz gibi en önemli markalardan başlamak üzere, şirketin kendi ürünlerini geliştirmekte kullanacağını da bildirdi.

Volvo: Fiat'la görüşüyoruz

İsveç otomotiv üreticisi Volvo, İtalyan Fiat ile görüşmeler yapıldığını doğruladı. Ancak görüşmelerin stratejik seçeneklerin geniş çapta gözden geçirilmesinin bir parçası olduğu da açıklandı. Reuters'in haberine göre, Volvo Enformasyon Müdürü Pr Lojdquist, ‘‘Fiat'la görüşmeler yaptığımızı teyid ediyorum. Bunu teyid ederken, başka birçok otomotiv şirketiyle de görüşmeler yaptığımızı söylüyorum’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!