Birleşme ve satın almaya 22 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Birleşme ve satın almaya 22 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 00:56

Türkiye'de birleşme ve satın alma hacmi 2014 yılında, yerli işlemler ağırlıklı olarak, değeri açıklanmayanlar ile birlikte yüzde 10 artışla 22 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Ernst&Young (E&Y) Türkiye'nin "Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2014 Raporu"nda "2013 senesindeki raporumuzda, "Dünyanın birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkesinde, global ekonomik krizin etkilerinden kurtulma sinyallerinin gözlendiği ve büyüme oranlarında nispeten olumlu gelişmelerin yaşandığı 2014 yılında, Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri hacminde artış, işlem adedinde ise sınırlı düşüş yaşandığı gözlemlendi" değerlendirmesi yapıldı.

Rapor verilerine göre, Türkiye’de gerçekleşen ve "değeri açıklanan" toplam birleşme ve satın alma işlem hacmini 2013 yılındaki 13.7 milyar dolardan, 2014 yılında yüzde 30 artışla 17.7 milyar dolara yükseldi.

Yabancıların dahil olduğu işlemlerde, adet bazında AB ülkeleri ve ABD ağırlıklarını koruduğu vurgulanan raporda, yatırımcı profiline ilişkin de şu bilgiler yer aldı:

Haberin Devamı

"Yerli yatırımcılar, 13.1 milyar dolar işlem hacmiyle 4.6 milyar dolar işlem yapan yabancı yatırımcıları önemli ölçüde geride bıraktı. İşlem adedinde ise, Türk yatırımcılar son yıllardaki ağırlığını koruyarak 2014 yılında gerçekleştirdikleri 199 adet işlem ile 119 adet işlem yapan yabancı yatırımcılardan önemli sayıda daha fazla işleme imza attı."

Birleşme ve satın almalarda en çok işlem yapan ülkeler listesinde ABD ve AB ülkelerinin yanı sıra Japonya, İsviçre, Kuveyt ve Malezya yer alıyor.

Rapor verilerine göre, toplam açıklanan işlem değerinin yüzde 38'ine karşılık gelen 6.7 milyar dolarlık kısım 114 adet özel sektör işleminden oluşurken, kamu tarafından gerçekleştirilen ve değeri açıklanan 16 işlem ile de 11 milyar dolar tutarında işlem hacmi yaratıldı.

Raporda, "Yabancı yatırımcılar toplam işlem hacminden yüzde 26’lık pay aldı. Yerli yatırımcıların 2014 yılında özellikle özelleştirme ihalelerinde ön plana çıkarak toplam işlem hacminden aldığı yüzde 74’lük pay ise dikkat çekti" denildi ve şu saptama yapıldı:

"2014 yılında Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan olumsuz gelişmelere ve ekonomide yaşanan yavaşlamaya rağmen yabancı yatırımcıların toplam işlemlerden aldıkları payı koruması Türkiye’yi halen yatırım yapmak için cazip ülkelerden biri olarak değerlendirdiklerini gösteriyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!