’Birleşin’ dedi, 139 milyon dolar kár etti

Güncelleme Tarihi:

’Birleşin’ dedi, 139 milyon dolar kár etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2006 00:00

Dolar milyarderi Kirk Kerkorian, General Motors’a (GM) Renault-Nissan ile birleşmesini önererek, 139 milyon dolar kára geçti. GM’nin en büyük hissedarları arasında yer alan Kerkorian’ın önerisini açıkladığı 30 Haziran tarihinden itibaren geçen iki haftalık süreçte, otomotiv devinin hisseleri yüzde 9.13 oranında prim yaptı.

New York Borsası’nda işlem gören GM hisselerinin değeri 30 Haziran’da 27.14 dolarken, Kerkorian’ın açıklamasından sonra bu rakam 12 Temmuz’da 29.62 dolara kadar çıktı. Böylece, GM hisselerinin yüzde 9.9’unu elinde bulunduran başarılı yatırımcının sahip olduğu hisselerin değerindeki artış 139 milyon doları buldu. Kerkorian’ın elinde bulunan GM hisselerinin toplam değerinin ise 1.66 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

PİYASALAR UMUDU BESLEDİ:

Kerkorian’ın önerisiyle 3 şirketin birleşmesi fikrini olumlu karşılayan piyasalar, GM hisselerindeki artışla bu umudu beslemiş oldu. GM hisseleri, Ekim ve 30 Haziran tarihleri arasında sadece beş kez 27.14 seviyesinin üzerine çıkmıştı. GM’nin geçen yıl için 10.6 milyar dolar zarar açıklamasının ardından yüzde 52 oranında değer yitiren şirket hisseleri, yılbaşından itibaren yüzde 53 oranında değerlenmiş oldu.

GÖZLER BULUŞMAYA ÇEVRİLDİ:

Renault ve Nissan’la birleşmeyi şiddetle destekleyen Kerkorian, GM CEO’su Rick Wagoner’e bu yönde baskı yapıyor. Nissan ve Renault, GM’nin yüzde 20 hissesine 3 milyar dolar karşılığında ortak olmak isterken, bugün birleşmenin detaylarını görüşmek üzere Wagoner ile Renault ve Nissan’ın CEO’su Carlos Ghosn biraraya geliyor. Otomotiv sektöründe ise gözler bu buluşmaya çevrilmiş durumda. 3 şirketin birleşmesi durumunda sektördeki tüm dengelerin 1998 yılında Daimler-Benz ve Chrysler arasındaki birleşmede olduğu gibi değişmesi bekleniyor. Anlaşmaya varılması durumunda birleşme sonucunda pazarın yüzde 25’ine hakim konuma gelecek olan Nissan, Renault ve GM yüzde 14’lük payıyla pazar lideri konumunda bulunan Toyota’yı da geride bırakacak. Ayrıca, geçtiğimiz yıl 10 milyar dolar zarar açıklayan GM de kendini toparlamak için ihtiyacı olan nakde kavuşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!