Bireysel emeklilik ‘mesleki emeklilik’ yönetimine talip

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emeklilik ‘mesleki emeklilik’ yönetimine talip
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2011 00:00

Hükümetin, bireysel emekliliğin gelişmesi için her türlü desteği vereceğini açıklaması üzerine emeklilik şirketleri, mesleki zorunlu emekliliğin kurularak, tüm çalışanların katılımının sağlanacağı bir sistem yaratılmasını önerdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Erdoğan’ın, Hükümet Programı’nda bireysel emeklilik sistemine değinmesi ve sistemin yaygınlaştırılarak, fonların hızla büyümesi amacıyla her türlü tedbirin alınacağını söylemesi, emeklilik şirketlerini umutlandırdı.
Hükümetin bireysel emeklilikte nasıl bir aksiyon alacağı henüz belli değilken; emeklilik şirketleri, mesleki emeklilik planlarının kurulup, bireysel emekliliğin zorunlu hale getirilmesi ile sistemin gelişeceğini gündeme getirdi.
Mesleki zorunlu emeklilik
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, bireysel emekliliğin önemli ölçüdeki bir açığı doldurduğunu belirterek, ancak tam olarak dengeli bir emeklilik sisteminden bahsedilebilmesi için mesleki emekliliğin de işin içine girmesi gerektiğini söyledi. Adalı, “Bizde eksik olan yapı, ikinci basamak dediğimiz mesleki zorunlu emeklilik sistemi. Bunun da 8 yıllık başarılı performans sergileyen emeklilik sektörü oyuncuları tarafından layıkıyla yerine getirilebileceğini düşünüyorum” dedi. Erhan Adalı, bugün için işverenlerin çalışanları için katkıda bulundukları bireysel emeklilik planları bulunduğunu ifade ederek, mesleki emekliliğin hayata geçmesiyle ile tüm çalışanların katılımının sağlandığı bir sistem yaratılacağını kaydetti. Adalı, “Mesleki emeklilik sisteminin kurularak, tamamlayıcı emeklilik sisteminin çeşitlendirilmesi mümkün” dedi.
İşveren emeklilik sözleşmeleri
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, işverenlerin katılımının zorunlu olacağı, mesleki emeklilik planları olarak tanımlanan ikinci basamak emeklilik planlarına değinerek, “İkinci basamak emeklilik, işveren katkısının olduğu, işyeri bazlı emeklilik sistemleri olup, fonlu veya dağıtım esaslı tasarlanan emeklilik sistemidir. Ayrıca bazı işverenlerin bireysel emeklilik çerçevesinde tasarladıkları işveren grup emeklilik sözleşmeleri bu ikinci basamağın amacına hizmet etmektedir” dedi.
Taylan Türkölmez, işverenlerin katkıda bulunacağı ikinci basamak emeklilik için, bireysel emeklilik sisteminin kullanılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Yapılacak düzenleme ile belli bir sayının üzerinde çalışan istihdam eden işverenlerin, bireysel emeklilik bünyesinde kuracakları işveren grup emeklilik sözleşmeleri ve çalışanlarının maaşlarının belli bir oranında katılım yapması zorunlu tutulabilir. Bu doğrultuda ikinci basamak için bireysel emekliliğin önde gelen adaylardan biri olduğu düşüncesindeyim.”

Haberin Devamı

Vergi teşviki yaygınlaştırılmalı

Haberin Devamı

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, vergi teşvikinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Bunun için de doğrudan teşvik uygulamasına geçilmeli. Çoğu kişi bireysel vergi beyannamesi doldurmuyor, ödedikleri vergiyi ancak bordrolarında görebiliyor. Buradan da bireysel emeklilikteki vergi avantajından, katılımcıların yüzde 90’ı yararlanabilecekken neden halen sadece yüzde 40’ından azının kullandığını anlayabiliriz. Doğrudan teşvik uygulaması sayesinde tüm katılımcılar çok daha kolay vergi avantajından yararlanabilecek.”

Zorunlu tutulması sistemi büyütür

AVIVASa CEO’su Meral Eredenk, şunları söyledi: “Doğrudan vergi teşviki, hem şirketlerin hem de katılımcıların sisteme girişlerini hızlandıracağı için ilk planda ele alınabilir. Gönüllülük esasına dayalı bireysel emekliliğin kısmen de olsa zorunlu tutulması hızlı büyüme getirir. Bu sayede sadece sistem büyümekle kalmayacak, aynı zamanda finansal piyasalar derinleşecek, toplam birikimler artacak, hükümet daha uzun süreli ekonomi hamlelerinde bulunabilecek. ”

Haberin Devamı

Samsunspor Anadolu Sigorta ile anlaştı

SÜPER Lig’in yeni takımı Samsunspor, Anadolu Sigorta ile anlaştı. Anlaşma çerçevesinde Anadolu Sigorta, Samsunspor taraftarlarına özel kasko ve trafik ürünü oluştururken, Samsunspor taraftarları da satın aldıkları bu poliçeler ile araçlarını güvence altına almanın yanı sıra kulüplerine de destek sağlayabilecekler. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, yaptığı açıklamada, Samsunsupor ile yaptıkları anlaşmanın uzun yıllara dayanan kalıcı bir birliktelik olduğunu söyledi. Mustafa Su, imzalanan protokoller ile bu yolda önemli bir adım atıldığına işaret ederek, her iki tarafın da isteği ve arzusu neticesinde bu işbirliğinin daha da gelişeceğine inandığını kaydetti. Anadolu Sigorta ile Samsunspor arasında yapılan anlaşma ile Samsunsporlulara özel olarak hazırlanan ürünler sayesinde taraftarlar, trafikte seyreden araçlar için yapılması zorunlu olan trafik sigortasının haricinde, Anadolu Sigorta’nın sunduğu geniş kasko çözümlerinden de faydalanabilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!