Bireysel emeklilik katılımcısı, fonu iyi yöneteni seçecek

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emeklilik katılımcısı, fonu iyi yöneteni seçecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2012 00:00

Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Mehmet Bostan, yeni dönemde emeklilik şirketleri arasında fon yönetimi ve kurumsal müşterilere yönelik rekabetin artacağını belirterek, “Katılımcılar artık, fonları iyi yöneten şirketleri tercih edecek” dedi.

Haberin Devamı

EMEKLİLİK Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bireysel emeklilikte yeni düzenlemelerin uygulamaya girmesi ile birlikte şirketler arasındaki asıl rekabetin fon getirileri üzerine olacağını söyledi. Mehmet Bostan, önümüzdeki dönemde emeklilik şirketleri arasında fon yönetimi ve kurumsal müşterilere yönelik rekabetin artacağını belirterek, “Katılımcılar artık, emeklilik fonlarını iyi yöneten şirketleri tercih edecek” dedi.

Beklentiler karşılandı

Mehmet Bostan, yeni Bireysel Emeklilik Kanunu’ndan memnun olduklarını, Kanun’un hazırlanmasında sektör, EGM ve ekonomi otoritelerinin uyum içinde çalıştığı için beklentilerin karşılandığını ifade ederek, ekonomi yönetiminin de sektörün sesine kulak verdiğini kaydetti. Bostan, bu gelişmelerin etkilerinin ise önümüzdeki yıllarda büyüyen bir bireysel emeklilik sistemi ve artan tasarruflar olarak ortaya çıkacağını savunarak, şunları söyledi:

Haberin Devamı

1.5 milyon kişi iade alacak

“Yılbaşından itibaren yeni sistemin uygulanmaya başlamasıyla birlikte ödenen katkı payının yüzde 25’i oranında devlet katkısı olacak. Katılımların sayısı elbette zaman içinde artacak. Ancak ilgiyi şimdiden hissedebiliyoruz. Getirilen düzenleme ve teşviklerle ciddi bir büyüme dönemine doğru gidiyoruz. Yeni düzenleme ile işveren katkılı emeklilik planları daha avantajlı hale geliyor.”
Mehmet Bostan, 29 Ağustos’ta başlayan stopaj iadeleri konusuna de değinerek, sistemden ayrılan yaklaşık 1,5 milyon kişinin stopaj iadelerini almalarının önünün açıldığını kaydetti: Bostan, “Bugüne kadar 2 haftalık süre içerisinde sistemden ayrılan yaklaşık 10 bin katılımcımız, stopaj iadeleri ile ilgili başvuruda bulundu. Başvurular esnasında daha çok aktarım yapılmış sözleşmelerde sıkıntı yaşanabilmekte. Ancak şirketler arası konsolidasyon çalışmalarının tamamlanması ile sıkıntılar da giderilecektir” dedi.

Kesintiler sorun yaratsa da pozitife döner

MEHMET Bostan, yeni düzenlemelerin ardından ekonomi yönetiminin, emeklilik şirketlerinden iki beklentisi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar, emeklilik şirketlerinin sistemin tanıtımını yaparak, sistemi büyütmeleri ve fon işletim gideri ile genel yönetim gideri kesintilerini azaltmaları. Henüz kesinleşmemekle birlikte sektörde komisyonların alınmasının belli koşullara, sürelere bağlanması, sistemde kaldıkça katılımcıların ödediği komisyonların azalması ya da katılımcıya belli oranlarda iade edilmesi konularında beklenti bulunuyor. Kesinti oranlarının aşağı çekilmesi, emeklilik şirketlerinin karlılık konusunda sıkıntı yaşamasına neden olabilir gibi gözükse de; burada önemli olan, doğru planlama ve şirketlerin düzenleyeceği kampanyalarla bu durumu kendileri açısından pozitife dönüştürmesidir. Yeni sistem ile müşterisini memnun eden, sistemde kalmasını sağlayan, vakıf ve sandıkların aktarımı ile ilgili doğru adımları atan, kurumsal satışlarını artırabilen şirket, sektörde önemli bir hamle yakalamış olacak.”

Haberin Devamı

Tekrar girenler bekleyecek

MEHMET Bostan, stopaj iadelerinin sistemden çıkışlara neden olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Yasada bununla ilgili de önlem alındı. Stopaj iadesi almak için sistemden çıkanların tekrar sisteme girmeleri belirli bekleme süresine bağlı. 29 Ağustos tarihi itibariyle sistemde olup 29 Haziran tarihinden itibaren iki yıl içinde sözleşmesini sonlandıran katılımcıların, 2014’ün sonuna kadar bireysel emeklilik sistemine ödeyeceği katkı payları için devlet katkısı ödenmeyecek olması sistemden çıkış yapmak isteyen katılımcılar açısından caydırıcı nitelikte olacaktır. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!