Bireysel emeklilik görücüye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emeklilik görücüye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Devlet Bakanı Recep Önal, bireysel emeklilik ve tasarruf sistemiyle ulusal gelirin yüzde 10-15'i kadar bir fon oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Önal, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda ele alınan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanun Tasarısı'nın sunuşunu yaptı.
Haberin Devamı

Tasarıyla sosyal güvenlik reformunun önemli bir parçası olarak vatandaşların emekliliğe yönelik, gönüllü tasarruflarını düzenleyici bireysel emeklilik hesaplarına dayalı fonlu bir sistemin öngörüldüğünü anlatan Önal, şunları söyledi:

"Bireysel emeklilik sisteminin amacı, bireylere emekliliklerinde ek bir gelir sağlayarak refah düzeylerini artırmaktır. Sistemin kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı özelliği de buradan kaynaklanmaktadır. Bireylerin ve varsa işverenlerin ödeyecekleri katkılar, her bir katılımcı için ayrı hesapta toplanacak ve yatırıma yönlendirilecektir.

Emeklilik tarihine kadar bireysel hesaplarda biriken bu katkılar, bireylere, emekliliklerinde ek gelir sağlarken aynı zamanda uzun vadeli yatırım araçlarının yüksek getirisinden de faydalanılmış olacaktır. Bu sayede, asıl amaç olan bireysel refah seviyesi yükselişi yanında, uzun vadeli altyapı yatırımları için gerekli fonlar sağlanacak ve yeni yatırım, finansman olanakları ile istihdam genişleyecektir.

Yani bireyler, emekliliklerine yönelik tasarrufta bulunarak yarınlarını güvence altına alırken, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı yaratacak büyük yatırımlara kaynak sağlayıp yeni iş olanaklarının doğmasına da neden olacaklardır."

Recep Önal, bireysel emeklilik sisteminin 'gönüllülük' esasına dayandığını vurgulayarak, çalışanların ve işverenlerin katılımına ilişkin bir zorunluluk bulunmadığını söyledi. Önal, katılım gönüllük esasına dayandığı için başta vergi teşvikleri olmak üzere yapılacak düzenlemelerin katılımı sağlayacağını ifade etti.

Bireysel emekliliğin 18 yaşın üzerindeki herkese açık olduğunu anlatan Önal, herkesin tasarrufu nispetinde bu sisteme katılabileceğini kaydetti.

10 trilyon lira

Recep Önal, emeklilik işlemlerinin bu alanda faaliyet gösteren şirketlerce yürütüleceğini kaydederek, tasarıda bu işi yapacak şirketlerde aranan 20 trilyon lira ödenmiş sermaye şartının, 10 trilyon liraya düşürülmesi yönündeki teklifleri benimsediklerini söyledi

Bireysel emeklilik sistemiyle ulusal gelirin yüzde 10-15'i kadar bir fon oluşturmayı planladıklarını anlatan Önal, bu fonların 'Zorunlu Tasarruf' gibi devlete kaynak olarak kullanmalarının da sözkonusu olmadığını belirtti.

Vatandaşların, emeklilik uygulaması için şirket değiştirmelerine olanak sağlandığını anlatan Önal, fonda biriken menkullerin Takasbank'ta saklanacağını söyledi. Önal, fon hesaplarının şeffaf olacağını ifade ederek, sisteme katılan bireylerin hesapları her zaman kontrol edebileceklerini söyledi.

Komisyon, tasarının beş kişilik bir alt komisyon tarafından incelenmesi için toplantısını erteledi. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!