'Biraullah' mahkemelik oldu

Güncelleme Tarihi:

Biraullah mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 11:58

Tüketiciler Birliği, Efes Pilsen’in bira reklamında kullandığı, "Biraullah" sözcüğünün "Allah’ın birası" anlamına geldiğini ileri sürerek Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş. yetkilileri aleyhine Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Tüketiciler Birliği, Efes Pilsen’in "Dünya karması açıklandı" başlıklı reklamında kullandığı, "Biraullah" sözcüğünün "Allah’ın birası" anlamına geldiğini ileri sürerek Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş. yetkilileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Tüketiciler Birliği Derneği tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen şikayet dilekçesinde, Efes Pilsen’in bira reklamında "Dünya karması açıklandı" sloganını kullandığı reklamda; dünya halklarını temsilen "Birayevski, Biraienne, Biraviç, Biraçek, Biraullah, Biramann, Birao, Birasonn, Don Birantes, Biraing ve Büyük Boy Efes" isimlerine yer verildiği ifade edildi.

Reklamda kullanılan "Biraullah" sözcüğünün, bir isim tamlaması Türkçe dil bilgisine ve tercüme kurallarına göre "Allah’ın birası" anlamına geldiği belirtilen dilekçede, böyle bir ifadenin asla kabul edilemeyeceği vurgulandı. Efes Pilsen firmasının bu ismin yer aldığı reklamlarını bardakaltı olarak da hazırlatarak promosyon malzemesi olarak dağıttığı ifade edilen dilekçede, Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş. yetkililerinin TCK’nın 125’inci maddesine göre hakaret, 216’ncı maddesine göre halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçlarından yargılanmaları talep edildi.

Haberin Devamı

EFES PİLSEN: "BARDAK ALTLIKLARINI YOK ETTİK"

Efes Pilsen’den yapılan açıklamada promosyon olarak ürettilen bardak altlıklarının 1978 Dünya Kupası döneminde yapılan bir çalışmadan esinlenerek bir anı olarak hazırlandığı, 1978 yılından sonra, yaygın olarak hiçbir zaman ve hiçbir yerde kullanılmadığı belirtildi. "Dolayısıyla günümüz Türkiyesi’nde hiçbir sivil toplum kuruluşunun bardak altlıklarının kaldırılması için herhangi bir resmi kuruluşa başvurmasını gerektiren bir durum yoktur" denilen açıklamada, sınırlı sayıda üretilen bu bardak altlıklarının Efes Pilsen tarafından çalışanlarına hediye edilen yılbaşı paketinde yer aldığı belirtildi.

Çalışmadaki Dünya Karması’nın "bira" kelimesiyle başlayan çeşitli uluslara mensup hayali isimlerden esinlenerek oluşurulduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Nitekim bardak altlığında adı geçen Birayevski, Biraienne, Biraviç, Biraçek, Biramann gibi hayali isimler Rus, Fransız, Yugoslav, Çek ve Alman futbolcu adlarını simgelemektedir. 1978 yılında yapılan çalışmadaki hatanın farkına varılmamış, taşıdığı anlam nedeniyle hiçbir tüketici veya uzman şik?yeti de alınmamıştır."

Efes Pilsen’in, tüm faaliyetlerinde Türk insanının milli ve dini değerlerine saygılı yaklaşmak konusunda büyük özen gösteren bir firma olduğu vurgulanan açıklamada "Efes Pilsen olarak kamu vicdanını rahatsız edici bir etki yaratmış olmaktan büyük üzüntü duyduğumuzu ve çalışma ile birlikte bardak altlıklarını bütünüyle yok ettiğimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!