Bırakın parayı, önemli olan deneyim

Güncelleme Tarihi:

Bırakın parayı, önemli olan deneyim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 00:00

Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, iş hayatına yeni başlayacak olanlara bir an önce deneyim kazanmalarını önerdi. Staj yaparken paraya bakmamalarını ve kazandıkları deneyime odaklanmalarını isteyen Kılıçlıoğlu ile istihdam piyasasını, en çok hangi sektörlere alım yapıldığını, önümüzdeki dönemin şanslı sektörlerini ve yeni işe başlayacak olanlara tavsiyelerini konuştuk .

Haberin Devamı

- Sektörün en büyüğü kim?

Hacim olarak baktığınızda biziz. insankaynakları.com'la birleştikten sonra özgeçmiş sayımız 10 milyonu aştı. Bu çok ciddi bir sayı...

- 10 milyon ayrı kişinin mi özgeçmişi var elinizde?

Yok hayır tekil değil. Bir kişinin birden fazla özgeçmişi olabiliyor. O yüzden 10 milyon bireysel üye demiyorum 10 milyon özgeçmiş diyorum.

- Bir kişinin ortalama kaç özgeçmişi var?

Genelde bir kişinin İngilizce-Türkçe veya bir sektöre göre hazırlanmış CV'si oluyor. Bizim genel ortalamamız 1.3. insankaynakları.com'la birleştikten sonra 1.5 civarına yükseldi.
 
- Pazardaki hakim firmalar kim?

Pazarda aslında iki ana oyuncu var. Birincisi biz, ikincisi de kariyer.net. Bir de secretcv.com var ama onların kulvarı biraz daha farklı, daha küçük ölçekliler...

Haberin Devamı

- Pazara hakim şirket sayısının bu kadar az olması normal mi?

Bu sayı az değil. Çünkü dünyada da hemen hemen böyle. Çok kolay bir iş değil bu... Pazarda faaliyet gösteren firma sayısı çok ama iş yapamıyorlar.

- Siz her sektörle çalışıyor musunuz?
 
Tabii ki her ölçekte şirkete ve her sektöre açığız. Mavi yaka eleman alan da var genel müdür alan da var. Her türlü pozisyon ve her türlü sektör şu anda bizden yararlanabiliyor.

İnsanlar ne yazık ki hâla internete özellikle üst düzey uzman seviyesinin kullandığı bir araç gözüyle bakıyorlar ama yavaş yavaş kırıyoruz bunu.

- Öne çıkan bir sektör var mı?

Yenibiris.com, Türkiye'nin en büyük insan kaynakları sitesi. Geçtiğimiz günlerde insankaynaklari.com ile birleşerek özgeçmiş sayısını 10 milyona çıkaran Yenibiris, her sektör ve her seviyeden iş arayanlarla işverenleri aynı platformda buluşturuyor.

Eren GÜLER YAZIYOR

Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, piyasada şartların giderek ağırlaştığına ve ekmeğin aslanın kuyruğunun ucunda olduğunu  söyledi. İş piyasasına yeni girecek olanlara bir an evvel ve olabilecek en erken şekilde işe başlama çağrısı yapan Kılıçoğlu, staj yaparken de paraya değil kazandıkları deneyime odaklanmalarını istedi. Kılıçlıoğlu ile istihdam piyasasını, en çok hangi sektörlere alım yapıldığını, önümüzdeki dönemin şanslı sektörlerini ve yeni işe başlayacak olanlara tavsiyelerini konuştuk .

Haberin Devamı

Mühendislikte iyiyiz, finansta iyiyiz, bilişimde iyiyiz... Ama bizim bilinçli olarak odaklandığımız bir sektör yok çünkü Türkiye pazarı o kadar olgun değil. Fakat oraya doğru gidecek, bizim de ona hazırlıklı olmamız lazım. Alt segmentlerde uzmanlaşma kaçınılmaz diye düşünüyorum.

Mesela bir müşterimiz sadece sağlık sektöründe danışmanlık hizmeti veriyor, orası için seçme yerleştirme danışmanlığı yapıyor. Zaman içerisinde bunların sayısı artacaktır.

GÜNDE 12 BİN İLAN

- İlan ve özgeçmiş sayıları yıllar içerisinde nasıl yükseldi?

Yenibiris 2005'ten bu yana ayrı bir anonim şirket olarak hizmet veriyor. O zamandan bugüne kadar da açıkcası çok çok ciddi boyutlarda katlanarak gitti. İlk zamanlar günlük ilan sayısı 120 iken krizden önce 12 binleri bulmuştuk.

- Şimdi?

Haberin Devamı

Şu anda krize rağmen 5 bine yakın ilan var yayında.

- Özgeçmiş sayısı?

1 milyon 250 binlerden yola çıktık, insankaynakları.com birleşmesinden önce 7 milyon 350 adete ulaştık.

Ama bizim için burada önemli olan özgeçmişlerin güncel tutulması. 10 milyon tane özgeçmişiniz olur ama bunlar çöp de olabilir. Biz güncel kalmak için sürekli adaylarla çalışma yapıyoruz.

- Piyasada hafif bir iyileşme yaşanıyor. Bununla birlikte sizdeki ilanlarda arttı mı?

Kayda değer bir artış var diyemem ama ilan sayısındaki iniş kesildi. O da önemli...

DÜŞÜŞ DURDU, BU ÖNEMLİ...

- Bir anda mı kesilmişti ilanlar?
 
Neredeyse bir anda diyebilirim. Ekim kasım aralık aralıktan sonra iyice bir düşüş hissettik. Ocak-şubat-marta kadar düşüş devam etti. Nisan-mayısta ise düşüş durdu artık. Hatta mayısta biraz yükselme var.

Haberin Devamı

Yalnız krizde fiyata odaklılık çok arttı. Mesela büyük ölçekli müşteriler daha çok yıllık abone olup özgeçmiş bankasını kullanıyorlar veya sınırsız sayıda ilan yayınlıyorlardı. Ama krizde önceki yılların yıllık aboneleri ilan paketi satın almaya başladı. 'Şimdilik biz bir 5 ilan alalım da bakalım ihtiyacımızı giderelim' noktasındalar.

Ayrıca yine krizde tek ilan müşterilerimiz çok arttı. Bazı bankalar da dahil tek tek ilan alıyorlar. Artık üç kuruşu hesaplıyorlar. Bu kriz hepimize çok fazla fiyat odaklı olmayı öğretti.

FİNANSA İLGİ DEVAM EDİYOR

- En çok hangi sektörlere iş başvurusu geliyor?

Bankacılık ve finans her zaman geçerli ama 2002'den sonra eski ilgi biraz  azalmıştı. Sonra büyüme dönemi ve yeni şube açılışları ile tekrar gençlerin ilgisini çekmeye başladı. Kriz döneminde de baktığınızda yine ilgi devam ediyor.

Haberin Devamı

Her zaman ilgi çeken bir sektör de sağlık. Sektör büyümeye devam ediyor ve çok tercih ediliyor. Ayrıca son yıllarda bilişim sektörüne olan ilgi de giderek artıyor.

- İlginin azaldığı sektörler var mı?

Üretim sektörüne ilgi çok azaldı. Son 5-6 senedir böyle bir trend vardı ama yatırımlar ve üretim sektöründeki yeniliklerin takibi ile beraber o ilgi biraz daha canlanıyor gibi...

EN ÇOK OTOMOTİV ETKİLENDİ

- Yaşanan kriz döneminde ilanı en çok azalan sektörler ne oldu?

- insankaynakları.com'u alma işi nereden çıktı?

insankaynakları.com aslında Arthur Andersen tarafından kurulmuştu. Ancak Earsnt&Young'a devredildikten sonra bu kurum insankaynakları.com'u da satmaya hazırlandı. O dönemde biz satın almak istemiştik ama kardeş kuruluş Milliyet satın aldı. Bizden daha erken davrandılar. Şimdi de Milliyet bu işten çıkmaya karar verince de biz talip olduk satın aldık.

- Ayrı mı devam edecek yoksa birleştirecek misiniz?

Yok hayır, birleştirdik zaten. insankaynakları.com'u yayına kapattık ve artık gelenleri yenibiris.com'a yönlendiriyoruz.

- Niye kapattınız?

Çünkü birbiriyle paralel iki büyük operasyonu yürütmek kolay değil. Bu iş öyle uzaktan göründüğü gibi, işte adaylar ilanları görüyor, başvuru yapıyor, firmalar ilan topluyor, aday çıkıyor denecek kadar basit bir sistem değil. Her ne kadar  bir cümlede toplanacak kadar yalın bir hizmet sunuyorsak da bunun için biz 100 küsür kişiyle hizmet veriyoruz, 7 bölgede temsilciliğimiz var, çok ciddi bir iş yükümüz, iş tempomuz var.

Ben bakıyorum, bizim şirketimizde ürettiğimiz iş geliştirme projelerinin sayısı, ölçeği, hacmi ile herhangi bir orta ölçekli hatta büyük ölçekli şirketin iş geliştirme projesini kıyasladığımda biz onların 10 katını, 15 katını yapıyoruz. O kadar yoğun bir tempo var. Çünkü hedef kitlemiz çok geniş. Öğrenciden genel müdüre kadar herkese hitap eden bir yapı var burada.

Otomotiv en başta geliyor. İnşaat ve taahhüt şirketleri de çok etkilendi. Perakende yine etkilendi ama perakende derken talep çok çok yüksekti. Özellikle alışveriş merkezlerinin art arda açılıyor olması ve mağazacılığın giderek yayılıyor çok büyük bir talep yaratmıştı. Krizde o büyük talep daraldı ama hâla talep var. Krizin en kötü dönemlerinde, en hızlı düşüşü yaşadığımız dönemde bile perakende ilanlarımız vardı.

- Etkilenmeyenler neler?

İlaç çok fazla etkilenmiyor. Zaten genel olarak en az etkilenen sektör her zaman ilaç oluyor, yine öyle oldu. Çünkü ilacın belirli bir yapısı var ve onu beslemek zorundalar, yeni insanlar almak ve yetiştirmek zorundalar...

- Peki mevcut duruma gelirsek, şu anda en çok hangi sektörün ilanı var?

Aslında açık ara öne çıkan bir sektör yok. En çok ilan yolladığımız sektörler arasında inşaat var, sağlık var, peraken ve finans var ama bunların yüzdeleri hep yüzde 5'in altında. O yüzden 'tamam bu sektör işe alım yapıyor' diyemiyorum.

SATIŞÇILAR HER ZAMAN REVAÇTA

- İş alanı olarak hangisi önde?

Satış pozisyonu kriz olsun olmasın her daim en çok eleman alımı yapılan iş alanı. Çünkü doğal olarak hepimiz ürünlerimizi satmaya ihtiyaç duyuyoruz. Aslında biz bu alanı satış ve pazarlama diye tanımlıyoruz ama orada pazarlamadan kastedilen daha çok satışa zemin hazırlayacak bir pazarlama... Türkiye’de böyle bir yanlış anlaşılma hala kırılmış değil. Pazarlama uzmanı dediğimizde insanların aklına satışçı geliyor, nihai satışı yapan kişi geliyor.

Satış pazarlamadan sonra öne çıkan alanlar yönetici sekreterliği, sekreterlik ve ofis yönetimi pozisyonu çok dikkatimizi çekiyor. Yine mali ve idari işler de her daim geçerli. Bunlar kriz olsa da olmasa da her zaman açık iş alanları.

YAZILIMCILARA BÜYÜK FIRSAT VAR

- Size göre hangi sektörler öne çıkacak?

Geniş kitleler ne yazık ki bilişimdeki fırsatın hâla farkında değil. Halbuki bilişim sektörü krizden çok az etkilendi, en zor zamanlarda bile çok iyi maaşlarla adam almaya devam ettiler.

Özellikle yazılımcı ve network uzmanı gibi pozisyonlar çok önemli. Türkiye’de ciddi bir yazılımcı açığı var. Sadece Türkiye için değil yazılım ihracatı açısından da çok önemli bir pazarımız var ama bilişim sektörü ne yazık ki Türkiye’de hak ettiği yerde ve büyüklükte değil. Sektör örgütleri  bu konuda çok çaba gösteriyorlar, güzel gelişmeler de var ama bu kadar çabanın sonucunda hâla istenilen noktadan çok uzağız.

Şu anda harıl harıl yazılımcı yetiştiriyor olsak ancak talebi karşılayabiliriz.

- En kolay onlar mı iş buluyorlar

Evet ama orda da deneyimli olmak çok önemli. Gidip de 'bir sertifika programını bitirdim ben artık oldum' demekle yazılımcı olunmuyor. Aslında bu her sektör için böyle. İşverenler gerçekten deneyimli adamlar arıyorlar, işin başına geçecek arabanın direksiyonuna geçecek şoförler arıyorlar. Bunda da haklılar çünkü rekabet çok yoğun ve kimsenin 'adam yetiştireyim, harcama yapayım, yetişmiş iş gücümü ben kendim sağlayayım' deme lüksü olmuyor.

PARAYA BAKMAYIN, BİR AN ÖNCE ÇALIŞMAYA BAKIN

- Tecrübesiz elemanla deneyimli elemana olan talebin makası giderek açılıyor mu?

Evet giderek açılıyor. Çünkü dediğim gibi, yani rekabetten dolayı, maliyet zaten çok yüksek...

Biz bu anlamda yeni mezunlara ve gençlere sürekli olarak 'deneyim kazanın' diyoruz. Yani lisede başlayın, ortaokulda başlayın, üniversitede bile çok geç kalırsınız. Üniversite ders programınız el veriyorsa birinci sınıfta başlayın, bir yerlerden iş hayatının içine girin... Eş dost tanıdık yanında mı başlarsınız bir sivil toplum örgütünde gönüllü mü başlarsınız öğrenci kulübünde mi başlarsınız bilmiyorum ama bir yerlerden iş hayatına adım atın.

Geçen gün İstanbul Teknik Üniversitesi'nde sunum yapıyorum, çocuklar şunu söylediler: "Ama şirketler de deneyimli eleman istiyor, biz iş bulamıyoruz..." Sonra dediler ki, 'işe alanlar da bizi stajyer olarak çalıştırıyorlar, sonra para vermiyorlar..."

Ben de dedim ki, "e bir de para mı istiyorsunuz?" Size deneyim veriyorlar, geleceğinize yatırım yapıyorsunuz. Keşke verseler, evet haklısınız emeğinizin karşılığını almak sizin en doğal hakkınız ama emeğinizin karşılığını para olarak değil deneyim olarak aldığınızı düşünün. Çünkü kimse kimseye bir karşılığı olmadan bir şey öğretmiyor.

Size bir masa veriliyor, sandalye veriliyor, öğle yemeği veriliyor, yol parası veriliyor. Bunları değer olarak düşünün. Şartlar giderek ağırlaşıyor, artık ekmek aslanın ağzında değil midesinde dahi değil. Kuyruğunun ucunda... O kadar rekabet var ki; bu rekabette de çıkıp ya ben her şeye razıyım ben iş öğrenmek istiyorum  diyen ya da ben bu işi biliyorum çekilin bir göstereyim diyen insan kazanıyor.

Yenibiris.com’daki iş fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!