GeriEkonomi Bir restoran 1 milyon dolara vurdu, masada oturma kısaldı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bir restoran 1 milyon dolara vurdu, masada oturma kısaldı

Bir restoran 1 milyon dolara vurdu, masada oturma kısaldı
refid:15071097 ilişkili resim dosyası

Dünya standartlarına göre 150 kişilik bir restoranın yapım maliyetinin 1 milyon dolara çıktığını anlatan Tike’nin ortaklarından Mehmet Ali Burduroğlu, televizyon dizilerinin masada oturma süresini azalttığını söyledi. Burduroğlu, Aşk-ı Memnu ve Kurtlar Vadisi Pusu’nun yayınlandığı perşembe günü restorana gelen müşteri sayısının yüzde 40 düştüğüne dikkat çekti.

SON dönemlerde restoran zincirlerinin sayısının hızla arttığını söyleyen Tike’nin ortaklarından Mehmet Ali Burduroğlu, “Müşteri sayısı artmıyor ancak restoran sayısı artıyor. Pasta büyümeden pay alanlar çoğalıyor. Bugün dünya standartlarında 150 kişilik bir restoran 1 milyon dolara kuruluyor. Televizyon dizileri ise masada oturma süresini azaltıyor. Özellikle perşembe günleri restorana gelen müşteri sayısı yüzde 40 düşüyor. Gelen de masada oturma süresini kısaltıyor” dedi.
Diziler yüzde 40 etkili
Restoranlarda genel olarak yüzde 20’lik bir düşüş yaşandığını dile getiren Mehmet Ali Burduroğlu, şöyle konuştu: “Restorana gelen müşteri sayısında ve ciroda düşüş var. Ancak toparlanma süreci olacaktır. Anadolu’da ise gelen müşteri de yüzde 15’lik düşüş bulunuyor. Ekonomik krizin yanı sıra sigara yasakları ve televizyon dizileri ciroyu etkiliyor. Sigara yasağının ciroya etkisi yüzde 15 seviyesinde. Televizyon dizilerinin etkisi ise yüzde 40’a kadar çıktı. Özellikle perşembe günleri müşteri sayımız yüzde 40 düşüyor. Aşk-ı Memnu ve Kurtlar Vadisi Pusu’nun olduğu gün bir önceki günün müşteri sayısını yakalamamız çor zor oluyor. Bunun için bir önlem almayı planlamıyoruz. Futbol maçlarına yönelmişken bir de dizilerle baş etmek çok zor görünüyor.”
100 bin Euro’luk mutfak
Son bir kaç yıldır restoran yapım maliyetlerinin arttığına işaret eden Mehmet Ali Burduroğlu, şu bilgileri verdi: “Daha önceden restoranların yapım maliyeti çok fazla değildi. Ancak bugün restoranlar bir konsept arayışı içinde. Müşteriler kendisini dinlendirecek restoranlar peşinde. Bir kaç yıl öncesine kadar restoranlarda teknik donanım çok fazla değildi. Ancak bugün restoranlar teknolojinin tüm nimetlerini kullanıyor. Müzik konusunda da önemli yatırımlar yapılıyor. Mutfak yatırımı ise
100 bin Euro’dan aşağıya değil. Toplamda ise 150 kişilik, 700 metrekarelik bir restoranın yapım maliyeti 1 milyon
doları geçiyor. Ortalama metrekare fiyatları da yükseliyor. yatırımlar hızlanıyor. Restoran sayıları artıyor.”

Paket serviste yüzde 20 indirim ciroyu artırdı

GEÇTİĞİMİZ dönemde en çok paket servis satışlarında ciro düşüşü yaşadıklarını anlatan Mehmet Ali Burduroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Fast-food restoranları paket servislerde çok büyük kampanyalara imza attılar. Mönü fiyatlarını düşürüp tüketimi artırdılar. Bu dönemde Tike’nin paket servis satışı azaldı. Biz de paket serviste müşteriye yüzde 20’lik indirim uyguladık. 7-8 liralık indirimler işe yaradı. Paket servis ciromuz yüzde 100 oranında arttı. Bu tür kampanyalar müşteri için çok önemli.”

KKTC açılıyor sırada Bakü var

YURTDIŞI yatırımlara da devam ettiklerini anlatan Mehmet Ali Burduroğlu, şöyle konuştu: “Yunanistan’da 2 adet restoranımız var. Bunlardan birisi ekonomik krizin başladığı dönemde olaylara ev sahipliği yapan caddenin üzerinde bulunuyor. Bu restoranda ciro kaybı yaşadık. Yine de bu ülkeye uzun soluklu bakıyoruz. Şimdi Kıbrıs’ta yeni restoranımızı açıyoruz. Önümüzdeki dönemde Bakü’deki restoranı açacağız. Yurtdışı yatırımlarımız da devam ediyor.”

Yorumları Göster
Yorumları Gizle