Bir hafta limon satmayacaklar

Güncelleme Tarihi:

Bir hafta limon satmayacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 15:02

Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'in Erdemli ilçesinde, tüccarların bahçedeki fiyatları aşağı çekmeye çalıştığı gerekçesiyle üreticiler, limon kesimlerini ve satışlarını yarından itibaren 1 haftalığına durdurma kararı aldı.

Haberin Devamı

Üreticilerin sorunlarını tartışmak amacıyla yoğun olarak limon üretilen Çeşmeli, Kargıpınarı, Tömük ve Arpaçbahşiş beldelerindeki üretici, belediye başkanları ve Erdemli Ziraat Odası yöneticileri ile bir araya geldi. Tüccarların bahçedeki limon fiyatlarını aşağıya çekmeye çalıştığı yönünde iddiaların gündeme geldiği toplantıda, 7-14 Ocak tarihleri arasında bahçelerde kesim yapılmaması ve tüccarlara ürün satılmaması kararlaştırıldı.

Arpaçbahşiş Belediye Başkanı ve limon üreticisi Musa Demir, toplantı ile ilgili Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu limonun yüzde 65'nin Erdemli'den karşılandığını hatırlattı.

Bu nedenle ilçedeki üreticinin yaşadığı sıkıntıların dikkate alınmasını isteyen Demir, şöyle devam etti:

“Limon zaten para etmiyordu. Ama şimdi de başta Hatay'dan gelenler başta olmak üzere bazı tüccarlar, üreticinin durumunu daha da zora koşuyor. Öyle ki, 40 kuruşa Erdemli bölgesinden limon alan Hataylı tüccarlar, limon fiyatını önce 35 kuruşa, bir hafta sonra ise 30 kuruşa indirmek istedi. Erdemli bölgesinden limon alımı yapan Hataylı tüccarlar, Eylül ayında kilosunu 90 kuruştan satın aldıkları Enter ve Mayer limonlarından zarar ettiklerini söylüyorlar. Bu zararı da limona düşük fiyat vererek Erdemlili üreticiden çıkartmak istiyor. Böyle bir mantık olmaz. Çünkü tüccarın yanlış hesabından kaynaklanan zarar, üreticiyi bağlamaz.”

Üreticilerle fikir alışverişinde bulunmak amacıyla toplantı düzenlediklerini anlatan Demir, “Toplantıda 7-14 Ocak tarihleri arasında limon kesmeme ve tüccarlara satmama kararı alındı. Bu zaman içinde üreticiler limon kesmeyecek. Fiyatlarda anlaşma sağlanması halinde anlaşma halka yeniden duyurulacak ve kesimlere başlanılacak” dedi.

DÜKKANLAR DA KAPATILACAK

Demir, Kargıpınarı, Çeşmeli, Tömük ve Arpaçbahşiş bölgelerinden tüccarlar adına dökme limon alan 80 esnaf ile 120 limon üreticisinin de dükkanlarını 14 Ocak Cuma gününe kadar kapatma kararı alındığını ifade etti.

Limon ihracatında sıkıntı yaşanmadığını anlatan Demir, “İhracatta hiçbir sıkıntı yok. Kaldı ki hükümet limona verdiği teşviki 75 dolardan 125 dolara çıkarttı. Tüccarın limona düşük fiyat vermek istemesine müsaade etmeyeceğiz. Tüccarlar adına belde belediyeleri sınırları içinde dökme limon alan tüm işyerlerine kapatma kararı alındı” diye konuştu.

İlçedeki üreticinin zaman zaman tüccardan kaynaklanan sıkıntılar yaşadığına işaret eden Demir, bu kapsamda ilçede limon birliği kurarak, birlik kurmak amacıyla harekete geçeceklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!