Bir günlüğüne Tom Cruise

Güncelleme Tarihi:

Bir günlüğüne Tom Cruise
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2014 01:16

BMW’nin otomotiv tarihini değiştirecek yeni nesil hibrit spor modeli ‘i8’i Hollywood’da test eden tek Türk gazeteci oldum. Tom Cruise’un başrolünde yer aldığı ‘Görevimiz Tehlike’ filminde konsept versiyonu yer alan araç eylül’de Türkiye’de satışa sunulacak ve en fazla 5 adet getirilebilecek.

Haberin Devamı

ALMAN lüks otomobil devi BMW’nin otomotiv tarihini hem üretim hem de teknoloji olarak değiştirecek yeni nesil elektrikli ‘i’ serisi modellerinin merakla beklenen süper spor hibrit versiyonu ‘i8’in uluslararası test sürüşü Los Angeles’te gerçekleşti. Hürriyet’in Türkiye’den tek gazete olarak katıldığı test sürüşü Santa Monica, Beverly Hills, Rodeo Drive ve Malibu gibi Hollywood’un dünyaca ünlü bölgelerinde gerçekleşti. İlk olarak Tom Cruise’nin başrolünde yer aldığı ‘Görevimiz Tehlike’ filminde konsept versiyonuyla yer alan araç Haziran ayından itibaren bir çok ülkede satışa sunuluyor.

KARAMSARLIĞIM AZALDI

i8’in Los Angeles’taki yaklaşık 300 kilometrelik test sürüşü sırasında kendimi bir günlüğüne de olsa Hollywood yıldızı gibi hissetiğimi söylemeliyim. Çünkü dikkat çeken tasarımı ve martı kanatı şeklinde açılan kapılarıyla ‘i8’le durduğum her noktada yoğun bir ilgi ve fotoğraf çekimi ile karşılaştım. 2 yıl önce Tom Cruise’un da kullandığı aracı görenler herhalde benim de yıldız olabileceğime düşündüler. Diğer taraftan otomotiv duayenlerinden Saffet Üçüncü’nün co-pilotluğunda elektrikli araçlar konusundaki karamsarlığım yerini çok daha pozitif düşüncelere bıraktı. i8’le yaptığımız test sürüşü sonrası dünya basını otomotiv sektöründe voltajın artacağı konusunda hem fikir. Çünkü BMW i8’in en önemli ve sektörde bir ilk teşkil eden özelliği ön tekerleklerin elektrikli motor, arka tekerleklerin ise 1.5 litre benzinli turbo motorla beslenmesi. Yani araç bildiğimiz hibrit araçlardan farklı bir sistemle 4 çeker özelliğe sahip. Ön tekerlekleri besleyen 131 beygir gücünde elektrikli motoru ve arka tekerlekleri besleyen 231 beygir gücünde benzinli turbo motoru sayesinde toplam 362 beygir güce ve 570 Nm’lik torka sahip aracın elektronik olarak sınırlandırıldığı için maksimum hızı 250 kilometre. BMW i8’in modelinin yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 2.5 litrenin altına inerken, karbondioksit emisyonu ise kilometrede sadece 59 gram. Elektrikli motorla 37 km menzile sahip aracın dolu yakıt deposu ve tam olarak şarj edilmiş bataryasıyla menzili 500 km’yi aşıyor. i8, 0-100 km/s hızlanmasını ise 4.5 saniyenin altında gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

i8 almak için kavga ediyoruz

Haberin Devamı

BORUSAN Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, i3’ün 40 bin Euro fiyatla Ağustos, i8’in ise 200-220 bin Euro fiyatla Eylül ayından itibaren Türkiye’de satılacağını belirterek, “Bu yıl 240 adet i3 siparişi vermiştik. Ancak BMW önce bu rakamı 120’ye daha sonra 75’e düşürdü. Nisan ayını da Ağustos’a çekti. Mevcut vergi oranları ile i3 satışlarında 2015’te 400, 2016’da 800 adetleri buluruz. i8 modelini ise Eylül ayından itibaren satmayı planlıyoruz. Bu yıl için alacağımız araç sayısı 5’i bile bulamayabilir. Artırmak için kavgamızı veriyoruz. i8’in lansmanı için İstanbul’a BMW Yönetim Kurulu Üyesi Ioan Robertson gelecek” dedi.

362 beygir güçle 100 km’de 2 lt tüketim

Haberin Devamı

Ön tekerlekler elektrikli arka tekerlekler benzinli motorla çalışıyor.
Elektrikli motor 37, benzinli motor 500 km menzile sahip.
362 beygir gücündeki araç 100 km’de yaklaşık 2 litre yakıt tüketiyor.
Aracın karbondioksit emisyonu kilometrede 59 gram.
Eylül ayında Türkiye’de satışa sunulacak. Fiyatı ise 200 bin Euro civarında olacak.

Üretimi baştan yazıyor!

BMW’nin ‘i’ serisi olarak adlandırdığı yeni elektrikli modellerinde kullandığı ve daha sonra diğer modellerinde uygulayacağı sıradışı üretim tekniği, otomotiv sektöründe 106 yıllık bir değişim başlatıyor. 1908’de piyasaya sürülen ilk seri üretim otomobil ‘Ford T’ den bu yana ilk kez boyahane, pres ve korozyon önleme aşaması üretim sürecinden çıkartıldı. BMW, ‘i’ serisi araçlar için ‘LifeDrive’ isimli bir mimari geliştirmiş. Bu yürür aksamı taşıyan karoser ile yaşam alanı olan üst yapıyı ayrı ayrı üretip son noktada birleştirmesi demek. Bu mimari sayesinde bir otomobilin üretim süresi neredeyse yarıya düşüyor. Ayrıca BMW, çelik yerine artık yürür aksamda daha hafif ve işlenmesi daha kolay olan alüminyum ile üst gövde de en az çelik kadar hatta bir çok noktada çelikten daha da sağlam olan karbon fiber teknolojisini kullanarak yepyeni bir çığır açıyor. Ayrıca çeliği şekillendiren dev gibi pres makinelerine veya çelik yekpare parçaların saklanması için gereken büyük alanlara da, karbon fiber teknolojisinde artık gerek yok. Yine benzer bir konu, çelik gövdenin boyanıp, korozyona dayanıklı hale getirilmesi gerekirken, karbon fiberin paslanma durumu olmadığı için koca boya atölye ve fırınlarına, gerek kalmıyor. BMW i8 üretiminde çelik yerine kullanılan alüminyum ve karbon fiber malzemeler akıllı hafif tasarımın en başarılı örneklerinden birini oluşturuyor. Özellikle karbon fiber çeliğe göre yüzde 50, alüminyuma göre de yüzde 30 oranında ağırlık tasarrufu sunuyor. Bu tasarruf aracın orta altında yer alan bataryaların ağırlığının neden olduğu olumsuzluğu gideriyor ve i8’e bin 490 kilogramdan daha az ağırlık sağlıyor. Ortalanmış ağırlık merkezi yol tutuşunda çok net olarak hissediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!