Bir çalışan BP’ye ‘sızıntı’ için erken uyarı yapmış

Güncelleme Tarihi:

Bir çalışan BP’ye ‘sızıntı’ için erken uyarı yapmış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

İngiliz petrol şirketi BP’nin bir çalışanının, çevre felaketine neden olan Meksika Körfezi’ndeki patlamadan önce şirketi uyardığı ortaya çıktı.

Patlamanın meydana geldiği platformda çalışan petrol işçisi Tyrone Benton, BBC’ye yaptığı açıklamada, kazadan haftalar önce iki kontrol tankından birinde sızıntı tespit ettiğini ve bu konuda BP yetkililerini uyardığını söyledi.

Tamir bedeli yüksekmiş

BP’nin yanı sıra konuya ilişkin platformun sahibi “Transocean” şirketinin de haberdar edildiğini belirten Benton, sızıntının olduğu kontrol tankının tamir edilmeden kapatıldığını belirtti. Tankın tamir edilebilmesi için platformdaki sondaj çalışmasının geçici olarak durdurulması gerektiğini ifade eden Benton, “Bu olasılık, BP’ye pahalıya mal olacaktı” dedi.

BP ile Transocean atışması

Meksika Körfezi’ndeki çevre felaketinden ve petrolün körfeze karışmasını önleyememekten dolayı özellikle ABD tarafından eleştirilen ve mali baskı altında olan BP, acil durumlarda kuyunun ana borusunu kapatması gereken cihazın işletimi ve bakımından kendisinin değil, “Transocean” şirketinin sorumlu olduğunu savunuyor. “Transocean” şirketi ise patlamadan üç gün önce söz konusu cihazın kontrol edildiğini ve hiçbir sorunla karşılaşılmadığını açıkladı.

Felaket 2 milyar doları götürdü

İNGİLTERE’nin dev enerji şirketi BP’den Londra Borsası’na yapılan açıklamada, şirketin Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısını temizlemek için harcadığı paranın 2 milyar dolara yükseldiği belirtildi. BP’den yapılan açıklamada sızıntının tüm etkileri temizlenene kadar harcama yapmaktan kaçınılmayacağına dikkat çekildi. Şirket bu maliyetin içinde temizleme çabalarının, ABD’nin güney kıyısındaki şehirlerinde yaşayan kişilerin zararlarını karşılamak için ödenen paraların, Obama yönetimi tarafından verilen cezaların da dâhil olduğunu belirtti. İngiliz enerji şirketi, ABD Başkanı Barack Obama’nın 16 Haziran’daki talebi üzerine, petrol sızıntısından kaynaklanan belli başlı yükümlülükleri karşılamak için 20 milyar dolarlık tazminat ödeyeceklerine de dikkat çekti. Borsaya yapılan açıklamada, “Şu anda kazayla bağlantılı potansiyel maliyetlerin ve yükümlülüklerin şirkete ne kadara mal olacağını söylemek için çok erken” ifadelerine yer verildi. BP, bugüne kadar 32 bin şikâyetçiye 105 milyon dolar ödendiğini de bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!