Bin yıldır ilim de var, şarap da

Güncelleme Tarihi:

Bin yıldır ilim de var, şarap da
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 00:00

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın üniversitelerde alkollü içki satışı yapan restoranlara “Öğrenci alkol alıp kafayı mı bulacak, yoksa ilim alıp kendini mi bulacak” eleştirisinin yankıları sürüyor. Oxford, Cambridge, Harvard ve Stanford gibi köklü üniversitelerde alkol satılan restoranlar bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

 

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında Efes One Love Müzik Festivali’nde getirilen alkol yasağından önce İstanbul Bilgi Üniversitesi yöneticilerini bizzat arayıp uyardığını açıklayarak, “Üniversitenin içinde böyle bir şey nasıl olur? Öğrenci oraya gelip de alkolü alıp kafayı mı bulacak yoksa ilmi alıp kendini mi bulacak” dedi. Başbakanın üniversitede alkol servis eden restoranları eleştirmesinin yankıları sürerken, dünyanın köklü üniversitelerindeki uygulamaları araştırdık. Bin yılı aşkın süredir eğitim veren üniversitelerde alkollü içki servis eden restoranların yanı sıra, öğrenci yemekhanelerinde bile yemekle birlikte şarap, bira içmek mümkün. Köklü üniversitelerde özellikle şarapçılık alanında eğitimler ve şarap ekonomisine ilişkin dersler de bulunuyor. Ayrıca pek çok üniversite hediyelik eşya dükkanında, logosunun bulunduğu şarap kadehi, viski ve konyak bardaklarını 20-100 dolar arası fiyatlarla satarak ekstra gelir elde ediyor. Fransa’da istisnasız bütün üniversite restoranlarında şarap içilebiliyor.

Haberin Devamı

Harry Potter’ın salonu

1096 yılında kurulan, dünyanın en eski eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi’nde farklı yemek zevklerine hitap edebilecek şekilde restoran çeşitliliği var. Restoranlar alkollü içki servisi yaparken, öğrenci yemekhanelerinde bile yemekle birlikte uygun fiyata şarap ve bira içmek mümkün. Harry Potter filmlerinin çekimlerinin gerçekleştiği Oxford Üniversitesi’ndeki Balliol College’ın yemekhanesi en popüler mekanlardan biri. Oxford’da yaşayan Jeoloji Mühendisi Reishin Toolsi, Oxford Üniversitesi’ndeki en eski okul olduğuna inanılan Balliol’un Harry Potter filmlerinden sonra önemli bir turizm merkezine dönüştüğünü buraya özel olarak yemek yemeye gelenler olduğunu söylüyor. Oxford Üniversitesi’nin hediyelik eşya dükkanında bira bardakları 36 sterlinden (55.8 dolar) satılıyor. Kuruluşu 1209’a uzanan Cambridge Üniversitesi’nde de restoranlar alkollü içki servisi yapıyor.

Haberin Devamı

Harvard’da kadeh satışı

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden 1636’da kurulan Harvard şehirle iç içe, açık kampüs özelliğine sahip. Üniversiteye bağlı 13 restoran ve yemek salonu bulunuyor. Bu restoranlar günün farklı saatlerinde farklı mönüler sunuyor. Harvard Meydanı’nda ise yüksek kalitede yemek ve içki bulmak mümkün. Üniversitenin hediyelik eşya dükkanında fiyatları 25-100 dolar arasında değişen şarap, viski ve konyak kadehleri bulunuyor. Dileyenler bardaklara baş harflerini işletebiliyor. 11 bin öğrencinin yaşadığı Stanford Üniversitesi’nde her gün 12 bin kişi yemek yiyor. Farklı mönülere sahip restoran ve kafeler günün farklı saatlerinde hizmet veriyor ve alkollü içki servisi var.

Haberin Devamı

Bizdeki okullarda alkollü restoran çok azdır


İSTANBUL Ticaret Odası Lokanta ve Kafeler Meslek Komitesi Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Türkiye’de kaç tane üniversitede restoran olduğunu bilmelerinin zor olduğunu söyledi. Yılmaz, “Üniversitelerde kantin ve cafe’lerde alkollü içki satışı zaten yok. İçerisinde restoran barındıran üniversite sayısı zaten çok azdır. Alkollü içki servisi yapılan restoran sayısı ise fazla değildir; çok çok azdır” diye konuşuyor.


Penn State şehir gibi
AMERİKA’daki en büyük üniversitelerden Penn State, tek başına bir şehir büyüklüğüne sahip. 15 kadar şık restoranın bulunduğu Penn State Üniversitesi’nde irili ufaklı 200 kadar da yeme-içme mekanı bulunuyor ve çoğunda alkol servisi var. Penn State mezunu bir öğrenci, restoranların yanı sıra kampüs içinde çok sayıda bar olduğunu anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!