Bin dolar sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Bin dolar sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 01:32

Babacan, kişi başı gelirdeki zorluğu itiraf etti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, kişi başına milli geliri 2008 yılından bu yana 10 bin dolara çıkardıklarını ancak 11 bin dolara çıkarmakta güçlük çektiklerini ifade etti.

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan kişi başına düşen milli gelirde 2008 yılından bu yana 10 bin dolarların geçildiğini ancak bir türlü 11 bin dolara ulaşılamadığını dile getirerek “ Tabii küresel krizin bunda etkisi var TL’nin değer kaybının bunda etkisi var şu var bu var ama nereden bakarsanız bakın 10 binden 11 bine atlamakta dahi güçlük çekmeye başladık. Bu bir gerçek. İşte o orta gelir tuzağı dediğimiz riskli bölgeye düşmemek için ve büyümemizi yılda 3’lük 4’lük bir alana hapsetmemek için siyasi reformları kararlılıkla yürütüyor olmalıyız” dedi.

İÇ TÜKETİME DAYALI

Babacan, önceki gece düzenlenen İhracatın Yıldızları” yarışmasının ödül töreninde, Türkiye ekonomisi açısından ihracatı “olmazsa olmaz” olarak nitelendirdi. Türkiye ekonomisinin büyüme ve ileriye doğru var ettiği bütün potansiyeli bir bakıma ihracata borçlu olduğunu kaydeden Babacan, şunları söyledi: “Bizim ekonomik yapımız ancak ürettikçe, ihraç ettikçe ve buna dayalı bir büyüme elde ettikçe sıhhatli gelişiyor. Aksi halde, içeride tüketerek büyüme maalesef bizim sürdürülebilir büyümeye ulaşmamızı sağlamıyor. Sadece iç tüketime dayanan bir büyümenin Türkiye için sürdürülebilir bir büyüme olmadığını da buradan tekrar özellikle ifade etmek istiyorum.”

İHRACAT EŞİTTİR EKMEK

Haketmeden, içeride çok tüketmeye, sunni bir refah artışına ulaşılmasının istenmesi durumunda bunun sürdürülebilir bir durum olmadığından bahseden Babacan, “Bunun içindir ki Türkiye için ihracat eşittir ekmek. Bu kadar önemli bir konu” ifadelerini kullandı. Babacan, kişi başına düşen milli gelirle ilgili de konuştu. Başbakan Yardımcısı, “Bakın 2008’den bu yana 10 bin dolarlara geçtik ama daha 11 bin diyemedik. Tabii küresel krizin bunda etkisi var TL’nin değer kaybının bunda etkisi var şu var bu var ama nereden bakarsanız bakın 10 binden 11 bine atlamakta dahi güçlük çekmeye başladık. Bu bir gerçek. İşte o orta gelir tuzağı dediğimiz riskli bölgeye düşmemek için ve büyümemizi yılda 3’lük 4’lük bir alana hapsetmemek için siyasi reformları kararlılıkla yürütüyor olmalıyız” dedi.

Beklentiler artık olumlu

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ihracat odaklı bir bir ekonomik büyüme modeli seçmesinin, önümüzdeki dönemde sıhhatli ve sürdürülebilir bir büyüme elde edilmesinin ana teması olduğunu dile getiren Babacan, konuşmasında dünya konjonktüründe 2009 yılından beri yaşanan sürecin çok da kolay bir süreç olmadığını söyledi. Başbakan Yardımcısı, 2009 yılının dünya ticaretinin ilk defa daraldığını hatırlatarak, son aylarda küresel ekonomiyle ilgili beklentilerin önceki yıllara göre daha olumlu seyrettiğinden bahsetti.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İhracatın Yıldızları yarışmasında birinci olan ASELSAN’a ödülünü ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat’a verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!