Bilseydim paraların hepsini çekerdim

Güncelleme Tarihi:

Bilseydim paraların hepsini çekerdim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yahya Murat Demirel'in polis ve savcılık ifadelerini Hürriyet ele geçirdi. Demirel, 20 sayfalık ifadesinde bankaya el konulması ile ilgili olarak ‘‘Bir saat önce öğrenseydim, bu paraların hepsini çekerdim’’ dedi.

Egebank'ın içini boşalttığı için tutuklanan Yahya Murat Demirel'in polis ve savcılık ifadelerini Hürriyet ele geçirdi. Demirel, ifadesinde off-shore hesapları için müdürlerini tehdit etmediğini, sadece ‘‘Bu ürünü hızlı pazarlayın’’ dediğini söyledi. Demirel, bankaya el konulması ile ilgili olarak da ‘‘Bir saat önce öğrenseydim, bu paraların hepsini çekerdim’’ dedi. Demirel, iş adresi olarak Swiss Otel'i gösterirken, cep telefonun numarasını ise hatırlamadığını söyledi. Demirel'in 20 sayfadan oluşan polisteki ifadesinin bazı bölümleri şöyle:

EGEBANK OFF-SHORE BENİM

Egebank Off-Shore Ltd. şirketinin hisselerinin büyük bir çoğunluğu bana aittir. Bu off-shore bankasının kurulma izinleri alınması sırasında Egebank'ın çoğunluk hisselerine sahip olunmasını istedik. Fakat Hazine, Egebank'ın yeni bir iştirak edinmemesini şart koştuğu için ve Kıbrıs makamları da eğer Egebank ortak olmaz ise şahıs olarak mutlak suretle benim çoğunluk hisselerine sahip olmam durumunda böyle bir bankanın kuruluşana izin verileceğini bildirdi. ben de bu bankaya ortak oldum. Burada birçok yurtiçi ve yurtdışı şirketlere krediler verildi.

YİĞİT'E 60 MİLYON DOLAR

Türk Ticaret Bankası ve Milliyet Gazetesi'ni alma girişimlerinden bulunmasından dolayı 60 milyon krediye ihtiyaç olduğunu talep etti. Biz Yiğit'e BankEkspres teminatı ile 60 milyon dolar kredi verdik. Biz de Bank Ekspres'ten 30 milyon dolar 2 yıl vadeli otorize döviz kredisi aldık.

Off-shore hesaplarının artırılması için şube müdürlerine herhangi bir talimat vermedim. Bu ürünün hızlı bir şekilde pazarlanmasının gerektiğine dikkat çektim. Başaramayanların ise eleneceğini söyledim. Kesinlikle ve kesinlikle işten çıkarmakla tehdit ettiğim hiçbir çalışanım yoktur.

Bankanın günlük işlerinden haberdar değilim. Sadece Egebank 3500 kişilik bir personel yapısına sahiptir. Böyle bir kurumun başkanı olarak çalışma prensiplerim icabı günlük operasyona kesinlikle müdahele etmem. Çok acil bir durum olmadıkça karışmam.

Şaban Ayhan Tatlıgil, Egebank olarak özel bir vekaletname verdiğimiz hatırlamıyorum. Sadece Gökalp Baştürk'e bazı evrakların yurtdışındaki bir bankaya verilmesi ile ilgili, o dönemin Genel Müdürü Esat Erkuş'un teklifi ile evrak teslimi ile sınırlı vekaletname verdiğimizi hatırlıyorum.

Kesinlikle kendi adıma off-shore bankası hesaplarından para çekmedim. Şu anda hangi bankada off-shore adına hesap olduğunu bilmiyorum.

ESENLER’E TAKVİYE

Ben Ayşenur Esenler'in annesi ve babası adına Egebank'ta hiçbir hesaba para yatırmadım. Ben Esenler'e muhtelif zamanlarda eşim olduğu için para vermişimdir. Kendi parası vardır. Ben sadece takviye veririm.

Bana ait olan şirketler Üniversal yatırım Holding çatısı altında ve sermaye kapsamında olan şirketlerdir. İsimlerini tam olarak hatırlamıyorum. 20'ye yakın şirketim var. Bu şirketlerde hiçkimseyle ortak değilim, ortaklık yapısı sadece anonim şirketlerde hisse olarak var, bu şirketlerin 5 kişiden az ortakla kurulamaması nedeniyle diğer kişilere çok az miktarlarda sembolik hisse verilmiştir.

İddia edilen bizim bazı off-shore müşterilerine Egebank'ın yazılı teminatını verdiğimiz kesinlikle yalandır. Bu konuda iddia da bulunanın taraflı, dikkatsiz, yanlı ve yalan bir tutum içinde olduğunu belirtmek isterim. bunun için de 4. Levent Şube Müdürü Muzaffer Vural ve Bireysel Yönetmen Esra Çetinalp tarafından benim de onayım varmış gibi verilen ve benim sorumlu tutulduğum ve sanki Egebank Off-Shore'un mudilerine Egebank'ın teminatını verme talimatını gösteren yalan iddiaları kabul etmiyorum.

Bankaya 6.5 trilyonluk off-shore hesabı açtıran Keramettin Bahadır ve Bülent Bahadır isimli müşterileri tanıyıp tanımadığının sorulması üzerine Demirel, şöyle dedi: ‘‘Tanımıyorum. Ayaküstü görüştüğüm kişilerden birisi olabilir.’’

Kasırga operasyonu’NA devam

Egebank'ın Off-Shore bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kevin Hood ve Yönetim Kurulu üyesi Hüsnü Barbaros Olcay dün Ankara DGM Başsavcılığı'na teslim oldu. Kevin Hood ve Hüsnü Barbaros Olcay, dün saat 16.00 sıralarında Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelerek teslim oldu. Hood ve Olcay, burada Mali Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Hood ve Olcay, teslim olduktan yaklaşık yarım saat sonra, Yahya Murat Demirel'in şoförü Bekir Özer, korumaları Aydın Ataman ve Ender Keskin ile birlikte Ankara Adliye Sarayı'na getirildi. Burada adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilen 5 kişi, daha sonra emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Ferhatoğlu ve Saracoğlu'na kredi verdik

YAHYA Murat Demirel, ifadesinde Merkez Bankası eski başkanı Rüşdü Saracoğlu ve borsacı Hakan Ferhatoğlu ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

‘‘Egebank AŞ ile Kıbrıs'ta kurulan Prudential Off-Shore Bank Ltd ile hiçbir bağlantısı yoktur. Off-Shore bankasından iki şahsa kredi verildi. Bunlar Hakan Ferhatoğlu ve Rüşdü Saraçoğlu'dur. Bu krediler vadesinde tahsil edilecektir, vadesi bulunmaktadır. Bu krediler bireysel kredidir. Bunun haricinde direkt ve endirekt bankanın ortak olduğu Leasing, Factoring ve Finansal sektörlerdeki şirketlere kredi kullandırılmıştı.’’

Off-shore paraları ödenecek

YAHYA Murat Demirel, ifadesinde off-shore mevduatları ile ilgili şunları söyledi:

‘‘Şirketlere krediler verildi. Zaten bu şirketlerin aldıkları kredilerin yüzde 60'sından fazlası hisse senedi yatırımındadır. Bu hisse senetleri de o tarihten itibaren üç katı değer kazanmıştır. Bunlar da bloke altında ve hukuki problem devam etmektedir. Çünkü biz de Egebank Off-Shore olarak bu blokeler çözüldüğünde bu kredileri tasil etme yoluna gideceğiz ve Egebank Off-Shore Ltd'in borçlu olduğu mudilere isteyenlere mevduatlarını geri ödeyeceğiz.’

Çaycıyı yönetim kuruluna almışlar

YAHYA Murat Demirel sorgulama sırasında suçlamaları reddederken, Demirel'in sırdaşı olarak anılan Gökalp Baştürk, polise ilginç açıklamalarda bulundu. İşte Baştürk'ün ağzından şok sözler:

Bahse konu tarihte Ufuk Konca beni telefonla aradı. Mevcut olan şirketlerin yönetim kurulunda kullanılmak üzere herhangi bir vasfı ve şirketle alakası olmayan 10 kişiyi Isparta da bulunan Şekip Bey'den temin etmemi istedi. Örneğin Taksim’deki işyerinde çaycı Cemal Çelik bazı şirketlerin yönetiminde yer almıştır.

Murat Demirel'in yurtdışında DEM Ixpot adlı şirkette hisse sahibi ve şirketin Almanya'da bulunan Dresdner Bank'ta belli bir miktar parasının olduğunu biliyorum. Demirel'in Hannover şehrindeki Commerzbank'ta hesabının olduğunu biliyorum ama miktarını bilmiyorum.

Demirel’in borsacısı da tutuklandı

EGEBANK'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in borsacısı olarak tanınan Meksa Menkul Değerler'in ortağı Hakan Ferhatoğlu, dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 'Kasırga operasyonu' ile ilgili soruşturmayı yürüten Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakılan, ancak Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca arandığı anlaşılınca salıverilmeyen Ferhatoğlu, dün İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekiplerince Şişli Adliyesi'ne götürüldü.

Gıyabi tutuklaması bulunan Ferhatoğlu, çıkarıldığı Şişli Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.

Basın Konseyi: İddialar araştırılsın

BASIN Konseyi Yüksek Kurulu'nca yapılan açıklamada, ‘Egebank skandalı sırasında tanınmış bir gazetecinin, bir arazi ihtilafını çözmek için, skandala dahil olanlardan 1 milyon dolar aldığı’ yolundaki iddiaların, basının saygınlığı ile bağdaşmayan çok ciddi bir suçlama olarak görüldüğü belirtildi. Basın Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Kurul'un dün gerçekleştirdiği toplantıda konuyu ele aldığı vurgulanarak, şöyle denildi: ‘‘Basın Konseyi Yüksek Kurulu, söz konusu iddialarla ilgili gerçeklerin tüm açıklığıyla ortaya çıkması ve varsa suçluların en ağır şekilde cezalandırılması Türk adaletinin ihmal edemeyeceği bir görev olduğu için, öncelikle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konuyu ele alması için kamuoyu önünde çağrıda bulunulmasına karar vermiştir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!