Bilişimciler soruna çözüm arıyor

Güncelleme Tarihi:

Bilişimciler soruna çözüm arıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yaklaşık 600 milyar dolarlık bir hesap hatası... İçinde bulunduğumuz yılı belki de en çok meşgul edecek sorun.

Sadece bilgisayarlarla ilgili olduğu şeklinde yanlış bir yargı oluşmuştu. Sonraları bilgisayarların insan yaşamında girmediği yer kalmadığı görüldü. Durumun ciddiyeti yavaş yavaş anlaşıldı. 1960'ların başında, bilgisayarlardaki bellek maliyeti oldukça yüksekti. Tasarrufun yolu, tarihlerde dört yerine iki rakam kullanmak olarak görüldü. Böylece milyonlarca dolar tasarruf sağlanabiliyordu. Peki iki basamak kullanmanın sorun yaratacağı bilinmiyor muydu? Tabii ki biliniyordu. Şimdi bilişim sektörü tarihi hatasını düzeltme uğraşısında. Peki neler yapılıyor? Ülkemizde faaliyet gösteren belli başlı şirketlerin yetkili ağızlarından bunun yanıtlarını aldık.

Compaq

Zaman azaldıkça maliyet artıyor

Compaq Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, bilgisayar sektörünün 2000 Yılı Sorunu'ndan en çok etkilenecek sektörlerden biri olacağı kanısında. Bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: ‘‘Problem bilgisayarda görüleceği için, zamanında önlem almamış müşteriler ilgili üretici firmalara başvuracak. 2000 yılına çok az bir süre kaldığı için kaynak problemi özellikle insan kaynağı giderek azalacak. Bu da 2000 yılı ile ilgili tüm servis ücretlerinin artmasına neden olacak.’’ Compaq müşterilerine sistemlerin hazırlığının tespiti, Compaq'a ait donanım ve yazılımların hazır hale getirilmesi ve uygulamaların hazırlanması şeklinde üç aşamalı hizmet veriyor.

Türk.net

İnternette sorun yaşanmayacak

Türk Nokta Net Genel Müdür Yardımcısı Pınar Kapralı, genel anlamda internette ve ciddi internet şirketlerinde 2000 Yılı Sorunu yaşanmayacağını söylüyor. Ancak global anlamda alınan önlemleri yeterli görmüyor: ‘‘Türkiye'de de diğer ülkelerde olduğu gibi bazı kaoslar yaşanacak. Gelişmiş ülkeler önlemlerini büyük ölçüde almış durumda. Gelişmemiş ülkelerin ise bilgisayara olan bağımlılıkları büyük sorunlar yaşamalarına neden olacak nitelikte değil. Krizden en çok etkilenecek ülkeler gelişmekte olan ülkeler olacak.’’

Datapro

En az bilişim sektörü etkilenecek

DataPro Genel Müdürü Cem Kalyoncu, 2000 Yılı Sorunu'ndan sanılanın aksine en az bilgisayar sektörünün etkileneceğini söylüyor. Çok uluslu şirketlerin sorunu ciddiye aldıklarını ancak yerel firmalarda bu eğilimin olmadığını belirtiyor. Kalyoncu şirketin çalışmalarını şöyle anlatıyor: ‘‘DataPro, Amerikan yazılım firması Tally Systems ile yapılan işbirliği ile Intel tabanlı PC ve Server'lar için donanım ve işletim sistemi düzeyinde PC2000 ve Centennial 2000 çözüm paketlerini hizmete sunduk.’’

Apple

15 yıl önceden önlem aldık

Bilkom A.Ş. Satış Pazarlama Müdür Yardımcısı Behçet Akalın, Apple'ın ve müşterilerinin 2000 Yılı Sorunu'nu yaşamayacağını belirtiyor. ‘‘Müşterilerimizin sorunlarını çözmek için uğraşmıyoruz. 15 yıl önce de 2000 yılının geleceğini biliyorduk.’’ Apple tüm dünya ve dolayısıyla Bilkom Türkiye'de bu avantajlarını özellikle 1999'un ikinci yarısında, PC pazarından daha büyük bir pay almak için kullanmaya hazırlanıyor. Akalın'ın ifadesine göre zaten Mac OS işletim sistemi, 2000 yılına geçişi, herhangi bir değişiklik gerektirmeksizin ele alma yeteneğine sahip. Yani Apple sorunu dışarıdan izliyor, herhangi bir maliyet ya da sistem analizine bu nedenle girmemiş. Ancak bilgi işlemin tam olarak kurumsallaşmadığı Türkiye gibi ülkelerde sorunun daha üst boyutta yaşanacağına inanıyorlar.

Cadet

Zincir beklenmedik bir anda kopabilir

Cadet Bilgisayar ve Elektronik Sistemler Genel Müdürü Alpay Göğüş, çözüm için büyük adımlar atıldığını ancak kimsenin düşünmediği veya iyi analiz edilmeyen noktalarda sıkıntılar yaşanabileceğini düşünüyor. ‘‘Belirli alanlar ve ülkeler plansızlıktan ve teknolojiyi gerçek anlamda benimsememiş olduklarından daha çok sorun yaşayacaklar.’’ Göğüş, Türkiye'nin Amerika ve Avrupa'ya göre hem avantajının hem de dezavantajının olduğu görüşünde: ‘‘Türkiye geç bilgisayarlaştığı için sorun yaşayacak alt yapısı az ama Batı'ya nazaran sorunu daha geç ele aldığı için dezavantajlı durumda.’’ Göğüş sistemin akış içinde olduğunu, en zayıf noktadaki problemin tüm akışı yani sistemi etkileyeceğini vurguluyor.

Boğaziçi Yazılım

Türkiye Avrupa’dan daha çok çalışıyor

Boğaziçi Yazılım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alpay, global anlamda sorunun aşılmasında alınan önlemlerin yeterli olup olmadığının anlaşılması için güvenilir bilgi akışının olmadığını söylüyor. Yerel önlemler için Boğaziçi Yazılım'ın verdiği hizmeti şöyle açıklıyor: ‘‘Boğaziçi Yazılım kurumsal kaynak planlama, bakım yönetimi sistemleri, bilgisayar destekli tasarım, üretim ve mühendislik konularında 2000 yılı uyumlu çözümler ile hizmet veriyor. Mevcut kullanıcıların da bakım anlaşmaları çerçevesinde 2000 yılı uyumlu ortamlara taşınma çalışmaları sürdürülüyor.’’ Alpay, Türkiye'deki özel sektörün soruna duyarlılığını taktir ediyor ve ekliyor ‘‘Bazı duyumlarımız belli başlı Avrupa ülkelerine oranla Türkiye'de daha yoğun bir çalışmanın olduğuna işaret ediyor.’’

Fornet

Eylül ayında çözmüş olacağız

Fornet Genel Müdürü İbrahim Sarıoğlu, bilişim sektörü ile iç içe olan İnternet sektörünün 2000 Yılı Sorunu'ndan çok etkilenmeyeceği kanısında. Sarıoğlu bu konuda alınan tedbirler ve yatırımların Türkiye için yetersiz olduğunu savunuyor. Kendi firmaları için şöyle konuşuyor: ‘‘Bilgisayarlarımızdaki işletim sistemleri 2000 yılına uyumlu hale getirildi. Şu an kullandığımız yazılımları değiştiriyoruz. Son aşamada geniş ağ yönlendiricilerimizi uyumlu hale getireceğiz. Proje bitiş tarihimiz Eylül 1999.’’

Porcan Holding

Doğru yolu bilişimciler bulacak

Porcan Holding Genel Müdürü Taner Bengi ‘‘İçinde bulunduğumuz bilişim sektörü kendi problemlerini çözebileceği gibi diğer sektörlere de yol gösterecektir’’ diyor. Porcan Holding, çözüm sunduğu firmalara duyurular yapıp anlaşmalar yolu ile hizmet veriyor. Bengi, ‘‘DPT bünyesindeki Ulusal Eylem Planı oluşturma çabalarını da yararlı bulmaktayız’’ diyor.

SAP

Ücretsiz ürün dağıtıyoruz

SAP Türkiye Teknoloji SİB Yöneticisi Gökhan Diren, R/3 yazılımını geliştirmeye başladıklarından itibaren Y2K uyumlu olduğunu söylüyor. Ancak bunu yeterli görmüyor: ‘‘R/3 ürünü bir de yazılım geliştirme ortamı içeriyor ve kullanıcılarımız ürün üzerinde ek geliştirme yapabiliyor. Kullanıcılarımızın bu geliştirmelerde bir sorun olup olmadığını kontrol edebilmeleri için SAP R/3 Safety Check 2000 adlı ürün ücretsiz olarak dağıtılıyor.’’ SAP, 2000 uyumunun sağlanabilmesi için diğer ürün ve hizmet sağlayıcılarıyla işbirliği yapıyor.

Oracle

Şirketler pazar paylarını artıracak

Oracle 2000 uyumlu ürünlerine güveniyor. Ayrıca Oracle veritabanı ve uygulamalarını kullanan müşterilerine Ravel Software ile birlikte oluşturduğu ekip tarafından 2000 Yılı Sorunu Testi yapıyor. Oracle'ın 2000 Yılı Sorunu'na temel yaklaşımı, bu sorunun teknolojik bir iyileştirme hareketi için bir şans olarak görülmesi yolunda. Şirket yetkililerine göre gelecek kuşaklar, bugün 2000 Yılı sınavından başarıyla geçilmesi durumunda bir daha tarih sorunu ile karşı karşıya kalmayacak. Şirketler için pazar payını arttırma yolunda bir şans.

Microsoft

Mikrodalga fırın bile tehlikede

Microsoft Türkiye Pazarlama Müdürü Tansu Yeğen ‘‘Bu sorun en fazla ana bilgisayarlar olmak üzere, mini, Unix ve PC ortamlarında da var. Yalnızca bir Bilgi Teknolojisi (BT) sorunu da değil. Ofis ve mobil sistemlerden, nakliyat sistemlerine, haberleşme sistemlerinden bankacılık işlemlerine ve hatta evlerdeki merkezi ısıtma, mikrodalga fırın, video kameraya kadar 2000 Yılı Sorunu ile karşılaşmamız mümkün.’’ diyor. Yeğen'e göre en büyük sorun gömülü yongalarda. Varolan yongaların tahminen yalnızca yüzde 10'u sorun yaratacak.

BAAN

Büyükler kadar küçükler de çalışmalı

Baan System Türkiye'nin Eğitim Koordinatörü Ufuk Yağcı, ‘‘Sorun yalnızca ana bilgisayar sistemleri kullanan büyük kuruluşlarda sınırlı kalmayabileceği gibi, her kuruluşa ve altyapıya kadar uzanabilecektir’’ diyor. Baan, 2000 Yılı Sorunu'nu 'önlem alanların derdi' olarak görmemek gerektiğini savunuyor. ‘‘Tüm işletmelerin tedarik zincirleriyle bir bütün oluşturmaları gerekliliği kaçınılmazdır.’’ Baan, tedarik zincirini de kapsayan bir yapıda işletmelere kurumsal ihtiyaç planlaması çözümü sunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!