Bıktı 159.2 milyon doları alıp, sattı

Güncelleme Tarihi:

Bıktı 159.2 milyon doları alıp, sattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2003 01:55

Kamhi Ailesi, Alman ortak BSH ile yollarını ayırdı. BSH Profilo'da, BSH ile anlaşmazlığa düşen ve ağır suçlamalarda bulunan Jak Kamhi, hisselerini ortağı yerine Deutsche Bank'a sattı. Kamhi'nin şirketteki yaklaşık yüzde 25'lik hissesini 159.2 milyon dolara satışıyla 8 yıllık ortaklık sona erdi.

BSH (Bosh Siemens Hausgerate) Profilo Elektrikli Gereçler Sanayi A.Ş.'de çoğunluk hissesine sahip Alman ortaklarla, azınlık hissesine sahip Kamhi Ailesi arasındaki anlaşmazlık ayrılıkla sonuçlandı. 1995 yılında hisselerinin yüzde 66'sını Alman BSH Grubu'na satan Kamhi Ailesi, bir süredir yaşanan ihtilaf nedeniyle elinde kalan yüzde 25'lik hissesini de devretmek istiyordu.

BSH Profilo Elektrikli Gereçler (PEG) Sanayi A.Ş.'den Borsa’ya gönderilen açıklamaya göre, ortaklardan Jak Kamhi ve 7 kişi yüzde 13.86'lık hisselerini Deutsche Bank'a, şirketin diğer 4 ortağı ise ana hissedar BSH'ye sattı. Jak Kamhi, Suzan Acıman, Madlen Bilginer, Villi Kamhi, Levent Gabay, Vili Gabay, Pal Rakos ve Lea Moskovic toplam sermayenin yüzde 13.86'sına tekabül eden hisselerini toplam 88 milyon 350 bin dolar ücret karşılığı Deutsche Bank AG, Frankfurt'a devretti. Jak Kamhi'nin, yüzde 6.59 hissesini 41 milyon 984 bin 510 dolar karşılığı sattığı açıklandı.

BSH Profilo Elektrikli Gereçler'in diğer hissedarlarından Profilo Holding, Profilo Endüstri İşletmeleri ve Ticaret A.Ş., Profilo Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Pro-Eks Dış Ticaret A.Ş. ise şirket sermayesinin yüzde 11.11'ine tekabul eden hisselerini, toplam 70 milyon 850 bin dolar ücret karşılığı çoğunluk hissedarı BSH'ye sattı.

Satış işlemleri öncesi BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH'nin sermayedeki payı yüzde 68.89 düzeyinde bulunuyordu. BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH'den yapılan açıklamada, çoğunluk hissedarı olunan şirketin yönetim hak ve yetkilerinin kendilerine ait olduğu vurgulandı.

BSH Profilo'da yerli ve yabancı ortaklar arasında bu yılın başlarında anlaşmazlık çıkmıştı. Jak Kamhi, BSH Profilo'nun genel kurullarına gönderdiği yazılarda, yabancı ortakları ağır bir dille suçlamıştı. Mayıs ayında yapılan 2002 yılı Olağan Genel Kurulu'nda yabancı ortakların şirkete bilinçli olarak zarar verdiklerini öne süren Kamhi, Alman ortakların yaptıkları icraatların bağımsız denetçilerle incelenmesini istemişti.

Teknoloji getirmedi pazarda bizi küçülttü

Jak Kamhi, daha önce şirket genel kuruluna sunduğu yazıda ortağı BSH'ye şu eleştirileri yöneltmişti:

Şirketimiz, uzun yıllar elde ettiği deneyimle ve başarıyla buzdolabı üretti. Gerçek ve ciddi know-how ifade etmeyen, büyük yenilikler yapılmadan ehemmiyetli miktarlarda lisans bedeli ödenmesini doğru bulmuyoruz.

Bosch'un neredeyse astronomik sayılabilecek günlük teknisyen ücretleri ile yaptığı bazı teknik değişimler ile ürünlerde sorunlara sebep olunmasına rağmen, bunun bahane edilerek yönetim kurulu bilgisi dışında garanti masrafı olarak önemli meblağlar transfer edilmesini esefle karşılıyoruz.

Yurt içinden yapılan ikmallerin yurt dışından temin şekline dönüşle maliyetlerin yükseldiğini, ihracat fiyatlarının BSH PEG'e çıkar yerine, pazarlayan yararına şirketin kárını eritecek nitelikte belirlendiğini, bayilerle devalüasyon sonrası şirketin çıkarlarını gözetmeyen uygulamalar yapıldığını, pazar payı ve kárlılığın düştüğünü görüyoruz.

Yönetimden anında ayrıldı

Kamhi Ailesi'nin BSH PEG hisselerini satışının ardından, şirket yönetiminden ayrılmalarına ilişkin prosedür de hızla tamamlandı. BSH PEG'den Borsa'ya gönderilen açıklamada, Jak Kamhi, Hayati Kamhi ve Vili Kamhi'nin hisselerini devretmeleri nedeniyle yönetim kurulu üyeliklerinden istifa ettikleri bildirildi. Kamhi Ailesi'nden boşalan yönetim kurulu üyeliklerine atamaların ise, bugün yapılacak yönetim kurulu toplantısında karara bağlanacağı açıklandı.

Profilo artık ağırlığı TV ve yata verecek

BSH ile ortaklığın sona ermesiyle beyaz eşya, elektronik ve küçük ev aletleri gibi ürün gamı geniş bir şirketten tamamen çıkmış olan Kamhi Ailesi'nin bu sektördeki ağırlıklı üretimi bundan sonra televizyon olacak. Televizyon üreticisi Profilo Telra dışında, Profilo Alışveriş Merkezi'nin de sahibi olan Profilo'nun bir diğer önemli kuruluşu ise yat üreticisi Proteksan şirketi.

Profilo Holding'in amiral gemisi olan Telra, 1972 yılından bu yana televizyon üretiyor. Yaklaşık bin 700 çalışanı bulunan şirket, yıllık 2.5 milyon adet televizyon, 250 bin adet ev sinema sistemleri/DVD/VCD, 250 bin adet müzik seti, 400 bin adet yazar kasa üretim kapasitesine sahip. Ayrıca Polonya'da da bir şirketi bulunan Profilo Telra'nın, Avrupa'nın en büyük resim tüpü fabrikalarından biri olan Ekranas firması ile de ortaklığı bulunuyor.

İç pazarda Profilo ve Saba markaları ile Profilo bayilerinde satan Profilo Telra, üretimini yaptığı Philips, Telefunken ve Olivetti markalarını Bosch bayilerinde, Siemens markası ile ürettiği ürünleri de Siemens bayileri aracılığıyla satıyor. Ancak Profilo'nun ortaklığı tamamen bırakmasıyla iç pazarda BSH PEG A.Ş. aracılığı ile yapılan dağıtımın nasıl yürütüleceği, Bosch markası ile üretimin devam etmeyeceği merak ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!