Beyler yol verin kadınlar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Beyler yol verin kadınlar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 21:33

Makine üreticileri ve ithalatçıları, makine sektöründeki kadın sayısını arttırmak için “Kadın Makinecilerle, Var Gücümüzle” projesini başlattı. Proje ile her yıl bin kadının sektöre kazandırılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

KADINLARIN makine sektörüne katılımını desteklemek üzere “Kadın Makinecilerle, Var Gücümüzle” projesi Türkiye’nin makinecileri tarafından geçtiğimiz haftalarda hayata geçirildi. Proje kapsamında Anadolu turuna çıkacak olan makineciler, kadın mühendis ve yönetici adayları ile bir araya gelerek sektörü anlatacak, kadın girişimcileri makine sektörüne girmek üzere cesaretlendirecek. İlk yıl buluşmalar Konya, Kayseri, Bursa, Gaziantep ve Manisa’da yapılacak. Buluşmalar kapsamında makine sektöründe halen çalışmakta olan kadınların ilham verici hikâyeleri paylaşılacak, üretim tesisleri ziyaret edilecek, öğrenci ve genç girişimci kadınların makine sektörünü yakından tanımaları sağlanacak. Makine İhracatçıları Birliği, sektördeki kadın nüfusunda yüzde 3’lük bir artış sağlamayı amaçlıyor. Makine çok büyük bir sektör ve imalat sanayiinde 177 bin kişiye iş imkânı sağladığı düşünülürse, bu hedef her yıl 1000 kadın makinecinin daha bu sektöre kazandırılması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

HER YIL 1000 KADIN

Projenin detaylarını Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz’dan dinledik. İl il gezeceklerini ve Konya’dan başlamayı düşündüklerini anlatan Kayhan, “Gücümüzün yettiği kadar üniversitedeki öğrencilerle görüşeceğiz. Kız veya erkek diye ayrım yapmayacağız, diyeceğiz ki ‘Kız öğrenciler korkmayın. Biz yaptık siz de yaparsınız’. Erkek öğrencilere de ‘Kadın mühendislerden korkmayın, size getirecekleri katkının çok daha fazla olacağına inanıyoruz’ diyerek, kadın mühendislerle çalışmaları konusunda yüreklendireceğiz. İlkokul kitaplarına bakarsanız, alfabe kitabında bir sahne dikkatimi çekmişti baba gazete okuyor, anne mutfakta, kız çocuk bebekleriyle oynuyor, oğlan çocuk araba sürüyor veya kitap okuyor. İşte o tablonun değişmesi lazım. Hedefimiz sektördeki kadınların sayısını arttırmak. 177 bin kişiye makine sektörü iş imkânı sağlıyor. Her yıl 1000 kadını sektöre kazandırmayı hedefliyoruz” diyor.

‘GİT KREM ÜRET, BUTİK İŞLET’

Buluşmaları dünyaca ünlü TED talks benzeri bir formatta düzenleyeceklerini anlatan Kayhan, “Buluşmanın olduğu şehirden ve şehir dışından iki kadın seçeceğiz. O kadınlar gelecekler ve hayatlarını anlatacaklar. Bunun ihtiyaç olduğuna niye inanıyorum? Başıma bir şey geldi iki ay kadar önce; bana birisi dedi ki ‘Sen kadınsın, git krem üret, butik işlet, ağır sanayide ne işin var?’ Ve ben hayret ettim, nasıl bir insan böyle cinsiyet ayırıyor? ‘Beyefendi’ dedim ‘Biz iş yapıyoruz. İş yaparken cinsiyetin konusu edilmez çünkü hepimizin gri beyin hücreleri var, hepimiz aynı şekilde verimli veya verimsiz çalışabiliriz. Orada kadın veya erkek ayrımı yoktur’. Bunu anlatmak lazım” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

Mühendislik fakültelerindeki kadın-erkek oranlarını da incelediklerini ve kızlarda sanayiye yönelimin azaldığını gördüklerini söyleyen Kayhan, “Eğer siz potansiyelinizin yarısını kafadan çizerseniz hiçbir zaman ulaşabileceğiniz yere ulaşamazsınız. Değişen teknolojik gelişmelere ayak uydurmak istiyorsak, potansiyelimizin tamamını değerlendirmeliyiz. Kadınları da işin içine çekmeliyiz diye düşündük. Teknolojik açıdan da sanayinin iyi yetişmiş ara eleman, mühendis, tekniker ihtiyacı varken, kadınları bu işin içine sokmazsanız, kafadan potansiyelinizin yüzde 50’sini çizmiş oluyorsunuz. Bu potansiyele ulaşmak için bizim çok çalışmamız lazım. O nedenle baştan bu yüzde 50’yi bu işe dâhil etmek lazım” diyor.

Haberin Devamı

Beyler yol verin kadınlar geliyor

 VERİLERİN İYİLEŞMESİ GEREKİYOR

DÜNYA Ekonomik Forumu (WEF) analizlerinde küresel cinsiyet eşitliği endeksinde 144 ülke içinde Türkiye’nin 130. sırada olduğuna işaret eden Kayhan, “Yine OECD’nin ortalamasına baktığınız zaman yüzde 59 kadının işgücüne katılım oranı, bu Türkiye’de yüzde 31. Buraların da iyileşmesi gerekiyor. TÜSİAD’ın anketi beklediğimden daha iyi çıktı. Yönetici duruma gelen kadınların oranı daha yüksek. Buradan başladık. Veriler, gözlemlerimiz, ihtiyaçlarımız bizi buraya çekti” diyor. 

CERN’E İŞ YAPAN KADIN

İLHAM verici kadın öykülerinden örnekler veren Sevda Kayhan, “Makine sektöründe geleceğin mühendisleri ve yöneticileri arasında daha fazla kadın olacağına inanıyoruz. Bir kadından bahsedeyim size, eşini beklenmedik şekilde kaybediyor. İki oğluyla kalıyor. Üniversite okumaya karar veriyor, okuyor, işleri gayet güzel yürütüyor. Şimdi iki oğluyla beraber çalışıyor Kayseri’de. Şu anda Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) iş yapıyorlar. Böyle ne başarı hikâyeleri var. Sektörümüz kadınlar için ilham verici hikâyelerle dolu. Birlikte yazacağımız yeni başarı hikâyeleriyle tüm sektörlere örnek olacağız” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

 

BAKMADAN GEÇME!