‘Beyin göçü’ne uymadı devlere simülatör taktı

Güncelleme Tarihi:

‘Beyin göçü’ne uymadı devlere simülatör taktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2003 02:02

Tarcan Kiper ve Burak Pekcan'ın İnfotron'u, otomotiv sektörüne simülatör üretti, savaş gemilerine harekat sistemleri kurdu. Otomotiv devlerine, interaktif TV'lere, mobil telefon şirketlerine yazılım sattı.

TÜRKİYE'den ‘göçen beyin’ olmayı reddedip, ABD'de tamamladıkları eğitimden sonra Altunizade'de ofis açan iki Türk genci, dünya teknoloji devlerine bilgi ve yüksek teknoloji satıyor. Boğaziçi mezunu Tarcan Kiper ve Burak Pekcan, 45 kişilik çalışma arkadaşlarıyla bu yıl 2.5 milyon dolar ciro yapacak.

Tarcan Kiper, 1994'te kurdukları İnfotron Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri A.Ş.'nin, ekonomik krizler nedeniyle umdukları kadar büyüyemediğini ancak yine de eğitimlerinden sonra Türkiye'yi tercih eden gençlerin neler yapabileceğini kanıtladığını söylüyor. Çünkü İnfotron, 1997'de ilk Türk Uçuş Simülatörü olan Asena III-CTRF5'i üretti. F-5 Savaş Uçağı'nın simülatörü olan bu ürün, bir Fransız ortakla birlikte Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden (DHMİ) 5 milyon dolarlık bir eğitim simülatör merkezi işi ve Renault'tan otomobil simülatörü siparişi getirdi. Infotron, ikinci projede daha önce yapılmamış bir teknolojinin tasarımını gerçekleştirdi. Projenin adı Yatkın Otomobil Araştırma ve Geliştirme Simülatörü'ydü (CARDS) ve otomotiv şirketini, herbiri milyon Euro olan 8-10 tane prototip araç üretmekten kurtardı. Bu proje Infotron'a 2002'de Teknoloji Başarı Ödülü kazandırdı.

İKİ BÜYÜK PROJE

Tarcan Kiper, şu günlerde Fransız ve Alman iki otomotiv deviyle iki büyük kontrat imzalamak üzere olduklarını söylüyor. Kiper, ‘‘Yine bir Fransız otomotiv firması ile 1 Ocak 2004 itibariyle yeni bir simülatör projesi başlayacak. Bir Alman otomotiv firmasıyla da önümüzdeki ay başka bir simülatör projesi başlıyor. Bu işlerde isim veremiyoruz, genellikle proje başladıktan 1 yıl sonra açıklanabiliyor’’ diye konuştu. Kiper, Infotron'un 2 yıldır faaliyette olan Münih Ofisi'nden de dijital medya konusunda yeni işler alındığını açıkladı. Kiper, ‘‘Mobil telefon ve interaktif TV uygulamalarında Almanya, İnglitere, Avusturya ve Hollanda'da görüşmelerimiz sürüyor. 9 aydan beri 3 Alman TV'sine interaktif eğlence uygulamaları geliştiriyoruz ve satıyoruz. Ayrıca, Avrupa'nın iki büyük mobil telefon operatörüyle de görüşmelerimiz sürüyor’’ dedi. Interaktif TV alanında yurt dışı için oyunlar ve TV üzerinden ticaret uygulamaları geliştirdiklerini anlatan Tarcan Kiper, yurt içinde de Digiturk ve Turkcell'e iş yaptıklarını belirtti.

GÖÇ EDEN YANLIŞ YAPIYOR

Tarcan Kiper ve Burak Pekcan, Boğaziçi'nden mezun olduktan sonra ABD'de eğitimlerini sürdürmüşler ve bir süre de kalmışlar. Beyin göçü konusuna tam birer vatansever gibi baktıkları için de geri dönüp Türkiye'de mücadele kararı almışlar. Tarcan Kiper bu konudaki görüşlerini de söyle açıkladı:

‘‘Biz beyin göçü konusunda farklı düşünüyoruz. Öyle gidenleri haklı falan bulmuyoruz. Bize göre 'memlekette yapacak şey yok' diye gitmek çok yanlış. Çözümü yurt dışında arayanlara şaşıyorum. Çünkü ülkemizin insana ve bilgiye çok ihtiyacı var. Bu kadar kolay pes etmemek lazım. Herşey para değil, yurt dışına gidip orada mutlu olan kaç kişi var? Bu ülke herşeye rağmen ayakta kalmalı ve savaşı da burada vermeliyiz.’’

45 kişilik ekip kime ne yaptı

F-5 savaş uçağı simülatörü

DHMİ hava trafik kontrolör operatör eğitim simülasyon merkezi

Ürün tasarımı, mekanik tasarım, kalıplama işleri (Toyotasa, Arçelik).

Deniz Kuvvetleri'ne savaş gemileri ve denizaltılar için savaş harekat merkezi ve komuta bölümünün teknoloji altyapısı için konsol tasarım ve üretimi.

TAİ'ye sertifikalı taşeron olarak hassas uçak ve helikopter parçaları üretimi.

Yeni tasarım taşınabilir pos makinası

İnşaat sektörüne ve belediyelere yerleşim simülasyonları

Havelsan ve Aselsan'a muhtelif projeler.

TOFAŞ için Palio Cup simülatörleri.

Turizm Bakanlığı'na Nemrut'un 2000 yıl önceki halinin simülasyonu.

Veliler, uydudan izlenen öğrenci servisine yöneldi

SARAL Turizm'in GPS'li (Global Konumlandırma Sistemi), Acil Yardımlı Okul Servisi 'kaliteli kolejleri' harekete geçirdi. Ankara TED Koleji 5 bin öğrencisi için İstanbul'daki Saral'dan GPS ve Acil Yardımlı Öğrenci Servisi istedi. İlk aşamada yaptığı 180 bin dolarlık yatırımla; Bahçeşehir Koleji-Üniversitesi, Vakko, Coca-Cola gibi kuruluşlara öğrenci ve personel servisi veren Saral Turizm'in sahibi Osman Sarıal şöyle konuştu: ‘‘Sistemi Başarı Elektronik ile geliştiriyoruz. 17 araçlık olan sistem yakında 34 araca çıkacak. Ankara'da TED Koleji'nin öğrenci taşımasını yapmak üzere görüşüyoruz’’ dedi.

Hizmet sektöründe bir KOBİ olarak, Türkiye'de ilk kez GPS sistemiyle öğrenci taşıyan Saral Turizm'in sistemi, velilerin okula giden ya da okuldan gelen servis aracını internet üzerinden izleyebilmesini sağlıyor. Medline ile yapılan anlaşmayla da servis aracı kaza yaparsa ya da öğrenci servis aracındayken hastalanırsa; ambulans, GPS ile servis aracının bulunduğu yeri anında öğrenerek, en kısa sürede oraya ulaşıyor. Saral Turizm bu sisteme şirket merkezi ile servis aracı arasındaki iletişimi artırarak, yol haritası sunumu da ekleyecek. Böylece servis şoförleri hangi güzergahın açık, hangisinin kapalı olduğunu direksiyon başında görebilecek.

KOSGEB REHBERİ

KÜÇÜK ve Orta Boy İşletmeler için çok önemli destekler sağlayan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) hangi konuda ne destek verdiğini her hafta sizlere anlatacağız. İlk destek konusu Danışmanlık Desteği.

Danışman faturasını KOSGEB'le paylaşın

BU destekten, imalat sanayiinde faaliyet gösteren 1-150 arası işçi çalıştıran ve bir proje fikri olan KOBİ'ler yararlanabilir. İşletmenin yatırımını yönlendirme, atıl kapasitesini değerlendirme, kalite ve verimlilik artırma, ürün ve yöntem geliştirme gibi konularda yapacakları planlama, yatırım, Ar-Ge, pazarlama v.b. atılımlar için danışmanlık alımlarında geri ödemesiz destek sağlanıyor. Bir işletme, girişimci ya da meslek kuruluşu, danışman kişi ya da kuruluştan danışmanlık hizmeti satın alacaksa KOSGEB bunun için üst limiti 10 bin Euro olmak üzere destek sağlıyor. Bu tutar gelişmiş yörelerde danışmanlık hizmetinin yüzde 70'i, Normal Yörelerde Yüzde 80'i, Kalkınmada Öncelikli Yörelerde ise yüzde 90'ı kadar olabiliyor.

Keşke işler yolundayken Orlando'da büro açsaydık

TARCAN Kiper, 9 yılda yapabildiklerini de beğenmiyor ve Burak Pekcan ile birlikte aslında çok daha büyük hedefleri olduğunu, bu hedeflere ulaşamadıklarını söylüyor. Kiper kendilerine başarı kriteri olarak cironun yüzde 50'sini yurt dışından sağlayan ve 2000'li yıllarda çok daha büyük cirolara ulaşmış bir şirket olma hedefi koyduklarını belirtiyor. Kiper, ‘‘Vaktiyle yurt dışında büro için yatırım yapmalıydık. Krizden önce cirolar düzgünken neden yurt dışına yatırım yapmadık açılmadık onu soruyoruz kendi kendimize. Elbette ekonomik krizler de bize çok engelller çıkardı. Ancak ABD'de neden ofis kurmadık? Florida'da Orlando'da 400 tane simülasyon firması var ve bu işin merkezinde biz de olmalıydık. O zaman hedeflerimize belki çok daha çabuk ulaşacaktık. Bu noktada hata yaptık. Münih büromuzu da geç açtık sayılır’’ diye özeleştiri yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!