Beyin göçü böyle olacak

Güncelleme Tarihi:

Beyin göçü böyle olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 21:05

ABD’de okumuş üç gencin İstanbul’da kurduğu ‘paylaşımlı ofis’ şirketi Kolektif House, Sanayi Mahallesi, Şişhane ve Levent’teki 3 mekanda 660 genç girişimciye ve girişimci adayına ofis imkânı sunuyor. Yeni kiralamalarla girişimci sayısı çok yakında 1500’e kadar yükselecek.

Haberin Devamı

Ahmet Onur, Civan Orhan ve Yiğithan Orhan, girişimci adayı ya da yeni girişimci gençlerin iş fikirlerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları ‘fiziki altyapıyı’

Beyin göçü böyle olacak

ABD’deki örneklerinden daha iyi hazırlayıp onlara kiralıyor. Bu üç gencin kurduğu Kolektif House (paylaşımlı ofis) şu anda 660 genç girişimci ve girişimci adayına, dört tip kiralama (ofis, sabit masa, gezgin ve sanal ofis) yapıyor. Şimdi küresel markalar, bankalar ve teknoloji şirketleri de bu gençlerle aynı mekanda olmak için harekete geçti. Ahmet, Civan ve Yiğithan, bu talebe yetişmek amacıyla Levent’te 110 kişilik yeni bir kiralama yapacaklarını söylüyor. Türkiye’den beyin göçünü bir anlamda tersine çeviren bu çok özel girişimcilik öyküsünü Ahmet Onur, şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

ABD’DE OKUDUK, GELDİK

Ben Avrupa’da lise, ABD’de üniversite okudum. Ortaklarım da ABD’de üniversite okudular. Benim 12 senem yurt dışında geçti. Ailem aslen Diyarbakırlı. Dedem babam inşaatçı. ABD’de üniversitede son sınıftayken girişimciliğe adım attım ve önce Çin’den LED ampuller getirip Türkiye’de pazarlamaya başladım. 2012’de mezun oldum ve ABD’den Kuzey Afrika’ya (Cezayir) babamın yanına gittim. Babam orada altyapı inşaatları yapıyor. Bir süre orada ben de bedevilere kablo satmayı denedim. Sahra çölünde fabrika da kurduk ama bir süre sonra o işin arzuladığımız gibi büyümeyeceğini anladım. İki sene orada çalıştıktan sonra küçük bir dünya turu yaptım ve ardından Türkiye’ye döndüm. Kendi işimi kurmaya karar verdim.

BİZ DÖNÜYORUZ, OFİS BUL

ABD’deki üniversite arkadaşlarım Civan ve Yiğithan, mezun olduktan sonra orada kalmışlardı ve Kaliforniya’da bir uygulama geliştirmişlerdi. Onlar da İstanbul’a dönme kararı aldılar ve beni aradılar. ‘Biz de dönüyoruz, bize adam gibi bir ofis bul, beraber iş yapalım’ dediler. Cihangir ve Karaköy’e baktım olmadı. Çünkü çok pahalıydı.

SANAYİ MAHALLESİ

Sonra Levent’te Sanayi Mahallesi’ne gittim. Baktım hem çok merkezi hemde kiralar uygun. Arkadaşlarımı aradım ve ‘ben burada bir kat değil 700 metrekare bina tutuyorum. Baktık ki iş olmadı yemek satarız yine para kazanırız’ dedim. Ancak bu arada bir şeyi keşfettim ki bir sürü genç girişimci var, sayıları artıyor ve hepsi de ofis arıyor. Memlekette freelance çalışanlar, girişimci adayları da çoğalmış. Civan, Yiğithan ve ben ortak olduk. Sanayi mahallesinde ‘Kolektif house-paylaşımlı ofis’ mekanı kurduk. 3 katlı 700 metrekare yere 1 milyon lira yatırım yaptık ve 80 kişiye kiraladık. Bu konuda yatırıma karar verdik.”

Haberin Devamı

110 OFİSLİK YENİ ANLAŞMA TAMAM

KOLEKTİF House Gayrimenkul İşletmeciliği AŞ olarak, bugüne kadar, 3 mekana 8 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirten Ahmet Onur, “En büyük giderimiz ödediğimiz kiralar tabii ki. Kendi şirketimizde 33 kişilik istihdamımız oldu. Şimdi Levent’teki mekanımızın 1. ve 3. katlarını da kiraladık ve 110 yeni ofis imkanı daha doğuyor. Toplamda 1500 kişiye kiralama yapar hale geleceğiz. Hayalimiz tek adreste çok büyük yer yapmak. Nihai olarak da 15-20 bin metrekarelere çıkmak. Bu sene yaklaşık 7 milyon lira ciromuz olacak gibi.”
sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!