‘Beyaz Enerji’de altı tahliye

Güncelleme Tarihi:

‘Beyaz Enerji’de altı tahliye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2001 01:39

Beyaz Enerji davasının ilk duruşmasında aralarında Enerji Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu, işadamları Nuri Doğan Karadeniz ile Erhan Aygün'ün bulunduğu altı sanık tahliye edildi.

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ‘Rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma’ iddialarıyla açılan 15 sanıklı, ‘Beyaz Enerji’ davasında, tutuklu dokuz sanıktan altısı daha ilk duruşmada tahliye edildi.

Tutuklu dört eski bürokrat sanığı, cezaevinde kalmaktan ve yargılanmaktan 4483 sayılı Memur Yargılama Yasası şimdilik kurtardı. Bürokrat sanıkların yargılanabilmeleri için ‘soruşturma izni’ gerekiyor. Mahkeme, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu, eski Enerji İşleri Genel Müdürü Osman İlhan ve eski Yardımcısı Yavuz Gürsoy, eski Hidroelektrik Santraller Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan'ı, memur olmaları nedeniyle tahliye etti. İşadamları Nuri Doğan Karadeniz ve Erhan Aygün, delil durumu gözönüne alınarak tahliye edildiler. Karadeniz ve Aygün'ün yurtdışına çıkışlarına ise tahdit getirildi.

Mahkeme Mendilcioğlu, İlhan, Gürsoy, Çoğalan'ın yanısıra, tutuksuz yargılanan eski müsteşar yardımcısı Haldun Atıf Danışman'ın, suç tarihinde memur oldukları için muhakemenin durmasına karar verdi. Ardından, bürokrat sanıklar hakkında, yargılamaya devam edilebilmesi için de ANAP'lı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'dan ‘soruşturma izni’ istenmesi kararlaştırıldı. ‘Soruşturma izni’ verilirse yargılama sürecek. İzin verilmemesi halinde ise eski Bakan Cumhur Ersümer'e kadar uzanan, ‘İhaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma’ dosyası kapanacak.

Dünkü duruşmada ‘Rüşvet almaktan’ 24 yıla kadar ağır hapisle yargılanan ANAP'lı Devlet eski Bakanı ve TEAŞ Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez, eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve eski TEAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ünal Peker'in tahliye talepleri ise reddedildi. Muzaffer Selvi yatağının altında bulunan 345 bin doların rüşvet parası değil, ailesine ait olduğunu, kayınpederinin evinden geldiğini iddia etti. Selvi, Birsel Sönmez'den aleyhlerine açılan davaların masrafları için 40 bin dolar, işadamı Karadeniz'den de fakir bir aileye sosyal yardım amacıyla 50 bin dolar aldığını söyledi. Ünal Peker ise Sönmez ve Karadeniz'den çocuklarına iş kurabilmek için emekli olunca ödemek üzere borç para istediğini öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!