Beşinci Vites

Güncelleme Tarihi:

Beşinci Vites
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1997 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Amerikan başkanlarının makam otomobilleri

Otomotiv sanayiinde Henry Ford'un ayrı bir yeri var. Henry Ford, bugünkü anlamda seri üretim yapan ilk fabrikayı kuran ve T modeli ile herkesin satın alabileceği otomobiller üreten kişi olarak tarihe geçti.

Henry Ford'un bir başka özelliği de tarihe verdiği önem. Ford, Detroit'te kurduğu müzede dünyada ilkleri gerçekleştiren önemli isimleri yaşatmaya çalışmış. Henry Ford Müzesi'nde Ford'un yakın arkadaşı ampülü keşfeden Thomas Edison, ilk uçağı yapan Wright kardeşler, ilk kapsamlı sözlüğü hazırlayan Webster gibi ünlülere yer verilmiş. Müzede otomobil sektöründe seri üretimi yapan ilk kişi olarak Henry Ford'da yer alıyor. Ford’un doğduğu ev ve T modelini ürettiği atölyenin bir benzeri bulunuyor. Açık hava müzesinde kaşiflerin evleri ve laboratuvarlarının aynısı bire bir inşaa edilmiş. Ford, böylece tarihe ismini yazdıranların yaşamını gelecek nesillere aktarmayı planlamış.

Müzede ayrıca Ford modellerinin sergilendiği bir bölüm var. Bu bölümde en çok dikkati çeken ve ilgi görenler ise Amerikan başkanlarının otomobilleri. Franklin Rooswelt, Truman, Jimmy Carter, Richard Nixon, bir suikast sonucu öldürülen Kennedy, Ronald Reagan gibi başkanların makam otomobillerinin sergilendiği otomobiller ise tabii ki Ford Motor Company bünyesindeki Ford ve Lincoln markaları...

Müzede sergilenen Amerikan başkanlarının makam otomobilleri, hem Amerikan tarihini hem de Amerikan otomobil sektörünün gelişimini gözler önüne seriyor.

Müzede sergilenen bir başka otomobil 1972 model Lincoln. Ronald Reagan tarafından kullanılmış olan bu otomobil 214 beygir gücünde. Bu otomobili kullanan isimler arasında Richard Nixon, Jimmy Carter da yer alıyor. Franklin D. Roosevelt tarafından kullanılan 1939 model Lincoln 152 beygir gücünde. Roosevelt, Yalta, Malta ve Kasablanka gezilerinde de bu otomobili kullanmış. Müzede Henry Ford'un seri üretim yaptığı atölyenin bir benzeri inşaa edilmiş. Atölyede Ford'un T modelini üretirken kullandığı aletler de korunmuş.İD. senhower'ın makam otomobili 1950 model bir Lincoln.Theodore Rooswelt, atlı arabayı makam otomobili olarak kullanan son Amerikan Başkanı. En çok ilgi gören otomobillerden birisi de, bir suikast sonucu öldürülen Kennedy'nin makam otomobili olan 1951 model Lincoln.

CIA ajanlarına sürücülük kursu

Ford, otomobil üretiminin yanı sıra çeşitli konulara da önderlik ediyor. Bunların başında Ford'un ana sponsoru olduğu sürücülük okulu. Phoenix'deki Bondurant Yüksek Performans Sürücülük Okulu'nda, güvenli sürüş teknikleri öğretiliyor. Bir günle 4 gün arasında değişen kurslara, halkın yanı sıra CIA ajanları, polisler, yarışçılar ve aktörler katılıyor. Okulun ücreti 270 dolarla 3 bin dolar arasında değişiyor. CIA ajanlarına ya da başkan korumalarına, herhangi bir saldırı sırasında ne yapmaları gerektiği, yolu kesen bir başka araç karşısında neler yapacaklarına ilişkin eğitim veriliyor. Öncelikle, otomobili bir silah gibi kullanmaları gerektiğine dikkat çekiliyor. Bugüne kadar Bondurant sürücülük okulunda eğitim alan ünlüler arasında, Paul Newman, Clint Eastwood, James Belushi, Gene Hackman, David Hassellhoff, Lorenzo Lamas, Elle Sommer, Robert Wagner, Perry King, John Schneider, Tom Cruise gibi isimler var.

Eski halıdan otomobil üretiliyor

Satın aldığınız otomobilin eski bir halıdan ya da hurda bir bilgisayardan üretildiğini öğrenirseniz ne yaparsınız? Bu bir şaka değil. Ford, çevre programı doğrultusunda ürettiği otomobillerde geri dönüşümlü malzemeler kullanıyor. Bunların başında eski halılar, hurda bilgisayar ve telefon kutuları, eski lastikler yer alıyor. Ford Motor Company Çevre Stratejileri Direktörü Andy Acho, çevreye önem verdiklerini ‘‘Biz çevrenin kirlenmesinde problemin bir parçasıydık. Ama şimdi çözümün bir parçasıyız’’ sözleriyle açıklıyor. Ford'un dünyada ISO 14000 çevre belgesi alan ilk kuruluş olduğunu söyleyen Acho, geri dönüşümlü malzeme kullanımının otomobil başına 7 dolarlık tasarruf sagladığını belirtti. Eski halılardan üretilen hava temizleme fanını tanıtan Acho, Ford-Otosan fabrikasının da çevre belgesi almak için çalışmalara başladığını söyledi. Acho, aynı zamanda Ford Çevre Koruma Ödülleri'nin finalinin gelecek yıl Türkiye'de yapmayı planladıklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!