Beşinci vites

Güncelleme Tarihi:

Beşinci vites
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 1998 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Yerli otocuların sattığı her 10 otodan 4'ü ithal

Yerli otomobil üreticilerinin toplam satışlarında ithalatın payı artıyor. Toplam satışlar içinde ithal otoların payı geçen yıl yüzde 36'lardayken, bu yıl ithalatın payı yüzde 40'lara ulaştı. Yani yerli üreticilerin sattıkları her 10 otomobilden 4'ü ithal oldu.

Bu yılın ocak-nisan aylarında toplam 28 bin 494 adet ithal otomobil satıldı. Yılın dört ayında ithal satışlardaki artış yüzde 13 oldu, geçen yılın aynı döneminde toplam 25 bin 175 adet ithal otomobil satılmıştı. Bu yılın nisan ayındaki ithal oto satışı ise 7 bin 716 adet olarak gerçekleşti.

İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği'nin ithal otomobil satış rakamlarına göre ocak-nisan aylarında yerli üreticilerin ilk dört içinde yer aldığı görülüyor. Opel, Renault, Ford gibi yerli üreticiler yaptıkları ithal satışlarıyla, ithalatçıları zorluyor.

BİR TARAFTAN LOBİ

Aslında yerli üreticilerin aynı zamanda ithalat yapmaları pazardaki yoğun rekabetin bir sonucu. Yerli üreticiler Türkiye'de üretmedikleri ancak pazarda talep gören bazı modelleri ithal ediyorlar. Ancak, ithalatı önlemek için lobi faaliyetleri yürüten yerli otocuların, bir taraftan da yeni ithal modelleri için gösterişli tanıtımlar yapması ve en fazla ithal oto satanların listesinde ilk sıralarda yer alması oldukça ilginç bir tablo ortaya çıkarıyor. 28 bin 494 adet ithal otonun satıldığı bu yılın dört ayında Volkswagen toplam 6 bin 702 adetle en fazla ithal oto satan firma oldu. Volkswagen'i 3 bin 839 adetle yerli üretici Opel, 2 bin 464 adetle yerli üretici Renault ve 2 bin 289 adetle bir başka yerli üretici firma Ford izledi.

VOLKSWAGEN ÖNDE

Nisan satışlarına bakıldığında Volkswagen 1827 adetle yine en fazla ithal oto satan marka oldu. Opel 1055 adetle ikinci olurken, Renault 872 adetle üçüncü, Ford 498 adetle dördüncü sırada yer aldı. İthal otomobiller arasında liderliğini koruyan Volkswagen bu yıl pazar payını yüzde 50 artırdı. 1997 yılının dört aylık döneminde 4 bin 456 adet otomobil satarak toplam pazarda yüzde 5.5'lik paya sahip olan VW'nin bu yıl satışları 6 bin 699 adete çıkarak, pazar payı yüzde 7.4'e yükseldi.

İthal otoda ilk 10 Lüks otoya 30 trilyon lira

Lüks otomobil pazarında ocak-nisan aylarında toplam 2 bin 261 adet satış gerçekleşti. En fazla satış yapan marka açık farkla BMW oldu. BMW yılın dört ayında toplam 1085 adet otomobil satarken, BMW'yi 691 adet Mercedes, 270 adetle Audi ve 169 adetle Volvo izledi. Lüks pazarda Jaguar bu dönemde 24 adet, Saab 12 adet, Porsche ise 10 adet sattı.

10 milyarla 45 milyar lira arasında değişen lüks otomobil pazarında yaklaşık 30 trilyon liralık satış gerçekleşti. Bunun içinde sadece lüks otomobil segmentinde üretim yapan firmaların markaları yer alırken, küçük segmentlerin yanı sıra lüks segmentte de üretim yapan markalar yer almıyor.

FİYAT İMAJ SARSIYOR

Lüks pazarının diğer pazarlardan ayrılan ilginç bir özelliği var. Küçük ve orta sınıf otomobillerde düşük fiyat satış şansını artırırken, lüks otolarda ucuzluk satışlara olumsuz yansıyor. Lüks otomobil pazarı yetkilileri, düşük fiyatın lüks otomobillerin imajını ve kimliğini yok ettiğini söylüyorlar. Lüks oto müşterisinin ucuz oto istemediğini belirten yetkililer, lüks pazarda fiyat ayarlamasının önemli olduğunu vurguluyorlar.

Üstü açık Jaguar 45 milyar lira

Türkiye distribütörlüğünü Ortaklar Otomotiv'in yaptığı Jaguar'ın XKR modeli Türkiye'de satışa sunuldu. Jaguar XKR'ın Coupe ve Convertible modelleri 3 yıl sınırsız kilometre garantisiyle satılacak. Türkiye'de anahtar teslim fiyatı 170 ile 180 bin dolar (yaklaşık 45 milyar lira) arasında belirlenen XKR modelinin 1998 yılında hedeflenen satış rakamı ise 15 adet. İlk olarak 1996 yılında Cenevre

Otomobil Fuarı'nda tanıtılan XKR, Jaguar'ın tarihinde en fazla satılan spor otomobil oldu. Geçen yıl XKR'nin satışları 1996'ya göre yüzde 88 artarak 14 bin 619'a yükseldi. 4.0 litrelik motora sahip XKR modelinin beygir gücü 276 bhp. 0'dan 100 km'ye 5.3 saniyede çıkan XKR'nin maksimum hızı 250 km. Şehir içinde 16.7 litre yakıt tüketen XKR, 100 km'de yakıt tüketimi 9.6 litreye iniyor.

50 Döşöva İstanbul'a geliyor

Fransız NOREV kuruluşu tarafından düzenlenen ‘‘1998 Balkan Rallisi’’nin en ileri noktası İstanbul olarak belirlendi. İki kişilik ekiplerden oluşan yaklaşık 100 Fransız rallici ‘‘Citroen 2 Cv’’ ya da yaygın olarak bilinen Döşöva'larıyla birlikte 1 Mayıs'ta Fransa'nın Noyal-sur-Vilaine kasabasından yola çıktılar. Almanya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan üzerinden geçerek yaklaşık 5 bin km.'yi aşacak 50 Döşöva 11 Mayıs akşamı Edirne'den Türkiye'ye giriş yapacaklar. Döşövalar 12 Mayıs Salı günü ise Ayasofya Müzesi önünde buluşacaklar. 13 Mayıs'ta Türkiye'yi terkedecek konvoy daha sonra 21 Mayıs'ta Fransa'ya geri dönecek. Efes Pilsen'in de sponsorlar arasında yer aldığı bu rallinin bir benzeri geçen yıl Fas'ta düzenlenmişti.

İtalyan Maserati atağa geçti

1989 yılından bu yana Maserati'nin Türkiye Distribütörlüğünü yapan Kimak A.Ş. atağa geçti. Yeni bir yapılanma içine giren Kimak, İstanbul'da Bostancı ve Atatürk Oto Sanayi'nde açılan showroomlarda Maserati'leri sergilemeye başladı. Yine İzmir ve Ankara'da yeni bayiler faaliyete geçti. Kimak, Maserati otomobillerinin satış-satış sonrası, servis-yedekparça ve garanti hizmetlerini kendi bünyesindeki Atatürk Oto Sanayii'ndeki servis şirketinde vermeye başladı. Ayrıca Türkiye'de sayıları yüzü aşan Maserati sahiplerinin yoğun isteği üzerine tüm dünyada kolları bulunan Maserati Otomobil Klubü, bu yıl etkinlerine başlayacak.

Nissan, süper mini lideri

Nissan Micra, JD Power tarafından yapılan ve 34 markayı kapsayan ‘‘Müşteri Memnuniyeti’’ konulu araştırmada, süper mini sınıfının lideri oldu. Araç performansı, servis ücreti, servis kalitesi, garanti, müşteriye gösterilen özen ve problemleri çözümleme kategorilerinde değerlendirilen Nissan Micra, sürücüler tarafından sınıfının en iyisi seçilirken, tüm modellerin sıralamasında ise en problemsiz araç seçildi. JD'nin yapmış olduğu sıralamada Nissan 34 marka arasında toplamda 5'inci sırayı elde etti. Micra dışında, Nissan'ın prestij modeli Maxima QX de E segmentinde müşteri mennuniyeti açısından en başarılı model oldu.

BMC, 200 bininci kamyonu üretti

Ağır ve hafif ticari araçların üretimini yapan BMC, 200 bininci aracın üretimini gerçekleştirdi. 1964 yılından bu yana faaliyet gösteren BMC, araçlarının tümünü Türkiye koşullarına göre üretiyor. Ürettiği modellerini kendisi geliştiren BMC, 3000'e yakın çalışanıyla Türkiye'nin yüzde 100 yerli sermayeli tek kuruluşu olma özelliğine de sahip. Malezya, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne kamyon montajına başlayan BMC, bu yıl sonunda ise Batı Avrupa'ya ihracat yapacak.

Daimler Benz'in gözü Nissan'da

Chrysler'i satın alan Daimler Benz'in gözü şimdi de Japon Nissan'da. Daimler Benz, Chrysler operasyonunun üzerinden zaman geçmeden Nissan'ın ticari araç üreten şirketini satın almak için harekete geçti. Daimler Benz, Nissan Diesel Motor. Co'nun yüzde 39.8'i hissesini alarak, yönetimde çoğunluğa hakim olmak istiyor. Der Spiegel'in haberine göre satışın birkaç ay içinde sonuçlanması bekleniyor. Nissan Diesel Co. Japonya'da zor günler yaşıyor. Şirketin geçen yılki vergi öncesi zararı 1.2 milyar yen olmuştu.

Mutlu'dan kalsiyumlu akü

1945 yılında faaliyete başlayan Mutlu Akü, yeni ‘‘Mutlu Mega Kalsiyumlu Akü’’yü tanıttı. Su buharlaşmasını en aza indirgemesinin yanı sıra, şarjını koruma özelliği artırılan yeni akü, çevreci özelliklere sahip. ‘‘Mutlu Mega Kalsiyumlu Akü’’nün mevsimsel kullanımlarda ek şarja ihtiyacı bulunmuyor. Ayrıca uzun tatil ve beklemelerden sonra bile marş yapmama olasılığı yok.

Oto kısalar

Suzuki, yeni Grand Vitara modelinin tanıtımını Güney'de gerçekleştiriyor. Mersin'de, yetkili satıcı Turgutlar Otomotiv'de gerçekleştirilen tanıtım büyük ilgi gördü.

Honda Motor'un Başkan Yardımcısı ve Direktör Vekili olan 58 yaşındaki Hiroyuki Yoshino başkanlığa getirildi. Eski başkan Nobuhiko Kawamoto ise Honda'da danışman olarak çalışacak.

BP, 15 bin ilköğretim öğrencisine trafik eğitimi verdi. Trafik Haftası'nın kutlandığı bugünlerde, BP Gezici Tiyatro’sunun ulaştığı okul sayısı 100'ü aştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!