Beşinci Vites

Güncelleme Tarihi:

Beşinci Vites
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

BMW, en çok satan modeli 3 serisini yeniledi

BMW 3 serisini baştan aşağı yeniledi. Yeni BMW 3 serisi, 1998 yılının Mayıs ayında satışa sunuluyor. BMW 4 kapılı salon modelinin ardından, coupe, cabrio, touring ve compact modellerinin üretimini de yapacak.

3 serisi bir üst sınıf otomobilde yer alan birçok özelliğe sahip olarak tasarlandı. 4 ve 6 silindirli motor seçenekleri bulunan 3 serisinin boyutları, eski 3 serisine göre 4 cm. daha uzun ve geniş. 4.47 metre uzunluğundaki yeni 3 serisi, 5 serisinden ise 30 cm. daha kısa. Yeni 3 serisinde, yeni elektronik kontrol sistemlerinin ilk kez uygulandı. Ayrıca lastik basınç kontrol sistemi ilk defa bu sınıftaki bir otomobilde opsiyonel sunuldu.

Yeni 3 serisinde, önde baş ile göğsü koruyan yan havayastıkları, aktif gergili ve gerilim sınırlayıcı emniyet kemerleri, ön yolcu koltuğunun dolu olup olmadığını anlayan koltuk sensörü bulunuyor. Ayrıca çocuk koltuğu bulunup bulunmadığını algılayabilen sistem daha sonra tanıtılacak. ITS adı verilen kafa airbag sistemi ise bu sınıfta standart olarak uygulanacak.

Yeni 3 serisinde yağmur sensörü, steptronic, lastik basınç kontrolü, xenon farlar ve araç monitörü, navigasyon sistemi ve televizyon ile ilave fonksiyonlu bilgisayar opsiyonel olarak sunulacak yenilikler arasında bulunuyor.

SUBARU LEGACY 2.5 GX YOL TESTİ

Dünya Ralli Şampiyonası'nda kazandığı başarılarla tanınan Japon Subaru'nun Vivio, Impreza, Forester, Legacy modelleri var. Dünyada ilk kez 4x4 çekiş sistemini otomobillerde uygulayan Subaru'nun Türkiye temsilciliğini Bayraktar Holding bünyesindeki Baytur Motorlu Vasıtalar Ticaret A.Ş. yürütüyor.

ARTISI: Performansı şaşırtıcı. Testini yaptığımız Legacy, otomatik vitesli olmasına karşı, hızlanmada çok başarılı. Konforu yüksek. Bir prestij otomobiliyle, yarış otosunun özellikleri aynı potada eritilmiş.

EKSİSİ: Subaru Legacy'de gördüğüm en büyük eksi otomobildeki ses problemi. Türkiye'nin bozuk yollarından kaynaklanan ‘‘yol sesi’’ ve kimi zaman artan ‘‘motor sesi’’ sürücüyü rahatsız ediyor.

GÜVENLİK: 4x4 çekiş özelliği, otomobilin kalkışlarda, slalom hareketlerinde, virajlarda, ıslak ve kuru zeminlerdeki frenlemelerde sürücünün direksiyona hakim olmasını sağlıyor. Elektronik tork dağıtım sistemi, otomobilin kaymasını önlüyor.

YEDEKPARÇA: Ön tampon 40 bin Japon Yeni, arka tampon 25 bin Japon Yeni, ön cam 47 bin Japon Yeni, yağ filtresi 975 Japon Yeni. Yedek parça fiyatları satın alınan günün Merkez Bankası Efektif Satış kuruna göre Türk Lirasına çevriliyor.

UYARI: Legacy'nin ilk bakımı 1600 kilometrede yaptırmak gerekiyor. Daha sonraki periyodik bakımları ise her 7 bin 500 kilometrede yaptırmayı unutmayın.

FİYAT: Subaru Legacy 2.5 GX otomatik vitesli modelinin tüm vergiler dahil anahtar teslim satış fiyatı 10 milyar 579 milyon lira. Bu fiyatın yaklaşık yüzde 50'si vergi olarak ödeniyor.

TEKNİK KARNE: 2457 cc.'lik motor 168 beygir güç üretiyor. 90 kilometre sabit hızda 100 kilometrede 8.1 litre yakıt tüketiyor.

EDİTÖR GÖZÜYLE: Sürücü direksiyona oturduğunda kendisini rallide gibi hissediyor. Ancak performansı bir ralli otomobilini andırsa bile, yüksek konforu sayesinde sürücü, sürüş keyfini doyumsuzca yaşayabiliyor. İnsanı heyecanlandırıyor. Virajlara bana mısın demiyor.

1998 bol fuarlı bir yıl olacak

ULUSLARARASI Otomotiv Sanayii Derneği (OICA) bünyesindeki Fuar Komitesi tarafından OICA standartlarına göre onaylanmış otomotiv fuarları listesi açıklandı. OICA, uluslararası otomotiv fuarlarında belirli bir nitelik sağlanması amacı ile gerekli standartları belirliyor ve OICA listesine girecek olan her fuar için bu standartlara uygunluk araştırılıyor. ABD'den Çin'e, Cenevre'den Brezilya'ya,

Kahire'den Ukrayna'ya kadar dünyanın birçok ülkesinde açılan fuarlar OICA listesinde yer alırken, son yıllarda büyük bir gelişme gösteren İstanbul Otomobil Fuarı, bu listeye girme başarısını gösteremedi. Ocak ayındaki Detroit ve Brüksel'de yapılan otomobil fuarlarından sonra bugünlerde Amsterdam'da ticari araç fuarı açıldı. Şimdi sıra Avrupa'nın en büyük otomobil fuarlarından biri olan Cenevre'de.

Rover'dan lüks arayanlara: 420SI Lux

ROVER'ın 420 SI Lux modeli 2.0 litrelik yeni motoruyla satışa sunuldu. 420 SI Lux, 136 beygir gücündeki yeni motorun yanı sıra, deri koltukları, kliması, müzik seti, el gazı, ABS fren sistemi ve hava yastıklarıyla da dikkati çekiyor. Kendi sınıfındaki otomobillerde opsiyonel olan birçok aksesuarın standart olarak sunulduğu Rover 420'de hidrolik direksiyon, elektrikli ön ve arka camlar, elektrikli aynalar, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, otomatik darbe sensörlü yakıt kesme emniyet sistemi, alaşımlı jantlar ve sis farı bulunuyor.

Yeni Vosvos şov yapıyor

VOLKSWAGEN'in yenilenen ‘‘Beetle’’ modeli tüm dünyada büyük ilgi uyandırdı. Son olarak Detroit'teki Otomobil Fuarı'nda vitrine çıkan yeni kaplumbağa, şimdi de Meksika'da tanıtıldı. Meksikalılar, Meksika'da önümüzdeki mart ayında satışa sunulacak kaplumbağa modelini yakından inceleyebilmek için show-roomlara koştular. Kaplumbağaseverler, yeni ‘‘Beetle’’ hakkındaki tüm bilgileri, kafası televizyon şeklinde hazırlanmış mankenlerden aldılar. Fiyatı 15 bin dolar olarak belirlenen kaplumbağa, Meksika'da üretilecek.

Benetton Formula 1'de Bridgestone ile yarışacak

BRİDGESTONE, Benetton Formula ile anlaştı. Benetton Formula 1 takımı, 1998 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda Bridgestone lastiklerini kullanacak. Benetton Formula 1 Takımı Teknik Direktörü David Richards, ‘‘Lastik, bu tür yarışmalarda stratejik bir önem taşır. Başarı için lastik seçimi önemli bir karardır. Biz takım olarak Bridgestone'dan destek almaya karar verdik. Çünkü Bridgestone girdiği her kulvarda rekabet edebilen ve kazanmak için oynayan bir marka’’ dedi.

Nissan'ın ‘‘VQ’’ motoru Top 10'da

NİSSAN'ın, Maxima QX ve Infiniti I 30 modellerinde kullandığı güçlü ve benzin tasarruflu V-6 motoru ‘‘VQ’’, Amerika'da dört yıldır arka arkaya ‘‘Dünyanın en iyi 10 motoru’’ndan biri seçiliyor. Otomotiv dergileri yayıncısı Ward's Communications Inc. çalışanlarınca yapılan değerlendirme sonucunda dördüncü kez bu ödülü almaya hak kazanan Nissan VQ motoru özellikle; V-6 motorlarda görünen gürültü, vibrasyon ve sertliği ortadan kaldırılması ile dikkat çekiyor.

Skoda'ya ISO 9001 kalite belgesi

VOLKSWAGEN Grubu ile birleştikten sonra büyük bir atağa kalkan Skoda Auto, uluslararası başarı belgesi ISO 9001 sertifikası aldı. Üretim devresinden, satışa ve satış sonrasına kadar her aşamada kalite uyguladığı için ISO 9001 kalite belgesi alan Skoda Auto'nun Vrchlabi Fabrikası da ISO 9002 belgesi almaya hak kazandı. Skoda Auto, hızla büyüyen müşteri potansiyeline cevap verebilmek için yüksek teknolojiye sahip yeni üretim merkezinin de temelini attı. Çekoslavak Cumhuriyeti'nin Mlada Boleslav bölgesinde kurulacak yeni merkez, 160 üst düzey mühendisi ve tasarımcıyı bünyesinde barındıracak. Üretim hedefini 2000 yılında 500 bin adet olarak belirleyen Skoda, 1997'nin 11 aylık döneminde 302 bin 743 adet satış yaptı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!