BES modelli konut müjdesi

Güncelleme Tarihi:

BES modelli konut müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2018 08:30

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik ön ödemeli konut projesi hayata geçireceklerini açıkladı. TOKİ üzerinden, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne benzer bir sistem kurulacak. Vatandaş, belirlediği proje için konut birikimi yapacak, uzun vadede ve daha uygun koşullarda o evin sahibi olacak.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ ile dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik ön ödemeli Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) benzer bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. TOKİ ile hem dar gelirli vatandaşlara hem de orta gelirli vatandaşlara projeler geliştirdiklerini belirten Bakan Kurum, yeni sistemi şöyle anlattı: “Bugünkü TEFE-TÜFE sisteminin dışında daha farklı bir yöntem çalışıyoruz. Ön ödemeli bir süreç yürüteceğiz. Neticede TOKİ bugüne kadar alt gelir grubuna hitap eden vatandaşlarımız için çok büyük projeler gerçekleştirdi. Bunu biraz daha ileriki süreç için düşünüyorum. Aileler çocukları için TOKİ’den bir sertifika alacaklar. Örneğin bireysel emekliliğe giriyoruz, diyoruz ki ‘Bunu aldığımızda 10 sene sonra çocuğum için bir emeklilik süreci başlatıyorum.’ TOKİ’de de bir ön ödemeli, ileriki süreçte konutu alacağı belli olduğu bir proje bu. Talep toplayacağız. Talebe göre belli şehirlerde projeler yapacağız.”

Haberin Devamı

10 SENEYE RAZILAR

Kurum, bu konutlar için TOKİ’nin şu an belli arsalarındaki projeleri belirleyeceklerini ifade ederek, “Bugünden şartlarını da belirleyeceğiz. Bazı vatandaşımız ‘Ben 5 yılda öderim. Bazısı 7, bazısı 10 yılda öderim’ diyecek. Ona göre teslim sürecinin de içinde olduğu bir sistem olacak” diye konuştu. Konutlarda sorunun ödeme gücünden kaynaklandığını aktaran Kurum, şunları söyledi: “Biz inşaatlarımızı 36 ayda yapıyoruz, ödemeyi 120 ayda alıyoruz. Vatandaşımız da mecburen o 36 aylık finansmanı öyle ya da böyle 120 ayda da olsa karşılamak zorunda. Bazı vatandaşlarımız var ki ‘Bana evim gelsin, ben çıktığını bileyim, 36 ay sonra almasam da olur. Benim çocuğum küçük şu anda veya ben 10 sene sonra, 7 sene sonra geçeyim evime ama bileyim, ev çıktığını bileyim bana diyor’ Böyle bir süreç olacak.”

BARIŞA UZATMA YOK

İmar barışına ilişkin bilgi veren Kurum, 31 Aralık’ta sona erecek başvuru süresini uzatmayı düşünmediklerini belirtti. Kurum, “Başvuru yaklaşık 9 milyona ulaştı. Gelir de 8 milyar 300 milyon lirayı buldu” dedi. 31 Aralık 2017’den önceki yapıların imar barışı kapsamında olduğunu belirten Kurum, “Bu tarihten sonra ister afet alanı, ister orman, ister mera, ister hazine parseli ne olursa olsun biz bu yapıları yıkacağız” dedi.

Haberin Devamı

KÂRIN YARISI DÖNÜŞÜME

BAKANLIK olarak yılda 30 bin konutta kentsel dönüşümü hedeflediklerini belirten Bakan Kurum, “Bununla ilgili çalışıyoruz, ilave kaynaklar aktaracağız. İller Bankası’nın gelirlerinin, karlarının yarısını kentsel dönüşüm fonuna aktarabilmesinin önünü açıyoruz” dedi. Kurum, en son çıkan yasada kentsel dönüşümü yapacak firmaların belli teknik ve mali yeterlilikleri sağlaması ya da tamamlama sigortası yapma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Kurum, “Sürecinde tamamlanamayacak projeler olması halinde biz tamamlama sigortasıyla bu işlerin tamamlanmasını sağlıyoruz ya da Bakanlığın belirlediği teknik mali şartlara uyması halinde, gerekirse Bakanlığın belirlediği teminat sürecine ilişkin sistem devreye girecek. Dolayısıyla kentsel dönüşümde vatandaşımızın mağduriyetini engelleyeceğiz” dedi. Şehirde belediye başkanlarının dönüşüme ilişkin bir eylem planı hazırlayacağını anlatan Kurum, eylem planının uygun olması halinde bunun önünü açacaklarını söyledi. Kurum, eylem planının uygun bulunması için o ilçedeki arz talep dengesi, projenin yeri, finansın nasıl sağlandığı gibi gerekçeleri de görmeleri gerektiğine dikkati çekerek, yeni yapıların az katlı, mahalle ölçeğinde ve kültüre uygun projeler olacağını aktardı.

Haberin Devamı

PROMOSYON ÇANTA, FİLE

BAKAN Kurum, marketlerde naylon poşet uygulamasına ilişkin alt limit olarak belirlenen 25 kuruşun üzerine çıkılacağını düşünmediğini ancak tekstil sektörü gibi bazı sektörlerde poşetin cinsine göre ücretlendirme olabileceğini dile getirdi. Marketlerin promosyon yapabileceklerini de belirten Kurum, “Marketlere diyoruz ki ‘promosyonlar yapın, ücretsiz çantalar, fileler dağıtın.’ Onlar da bu sürece destek veriyorlar. Birçok market buna ilişkin promosyon da başlattı. Çantamızı, poşetimizi yine yanımızda taşıyacağız ve birçok defa kullanacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!