Bernanke’den faiz artırım sinyali

Güncelleme Tarihi:

Bernanke’den faiz artırım sinyali
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 00:00

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ABD ekonomisinin tam kapasiteye yaklaşması nedeniyle enflasyon risklerinin de arttığını ve bunun yavaşlatılması için de faiz artırımlarının devam etmesine gerek duyulabileceğini söyledi. Bernanke göreve başlamasından iki hafta sonra ilk kez yeni FED Başkanı sıfatıyla yaptığı değerlendirmede, fiyat baskılarının kontrol altında tutulması gerekliliğinin altını çizdi.

ENFLASYONA BASKI: ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yapacağı sunumun metnine göre Bernanke, "Toplam talebin kayda değer bir ivme göstermesiyle birlikte, üretimin sürdürülebilir çizgisinden çıkarak- bunu engelleyecek para politikası adımlarının olmaması durumunda- enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırma riski mevcuttur" dedi. Kongreye FED’in yarı yıllık politika raporunu sunan Bernanke, Ocak ayı perakende satış rakamlarındaki artış gibi son ekonomik verilerin, 2005’i güçlü kapatan "ekonomik büyümenin yolunda kalmayı sürdürdüğüne işaret ettiğini" söyledi. Ancak, yüksek enerji maliyetleri ile uzun süreli patlamasının ardından ABD konut pazarında yavaşlama olasılığının potansiyel riskler olduğuna dikkat çeken Bernanke, "Enflasyon görünümünü etkileyen bir başka etken de ekonominin şu anda nispeten yüksek bir kaynak kullanımı düzeyinde faaliyet göstermesidir" dedi.

İLERLEME KAYDETTİK: FED’in para politikası kurulu Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 31 Ocak’ta gerçekleştirdiği son toplantısında, faiz artırımlarına devam etmeye gerek duyabileceği yönündeki açıklamasına dikkat çeken Bernanke, "bu değerlendirmeyi kabul ettiğini" kaydetti. Bernanke, FED’in Haziran 2004’ten bu yana gerçekleştirdiği bir dizi faiz artırımıyla faiz oranlarını daha normal düzeylere çıkarmak konusunda "kayda değer ilerleme" kaydettiğini de sözlerine ekledi. Fed, bu süre içerisinde gerçekleştirdiği 14 artırımla gecelik gösterge faiz oranını yüzde 4.5’e yükseltti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!