Berlusconi: Euro tuhaf ve inandırıcı olmayan bir para, herkes yükleniyor

Güncelleme Tarihi:

Berlusconi: Euro tuhaf ve inandırıcı olmayan bir para, herkes yükleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2011 00:00

Skandallar ve muhalefet ile girdiği garip tartışmalar nedeniyle gündemden hiç düşmeyen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi: Euro tuhaf ve inandırıcı olmayan bir para, herkes yükleniyorSkandallar ve muhalefet ile girdiği garip tartışmalar nedeniyle gündemden hiç düşmeyen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Avrupa Birliği (AB) liderlerinden gelen daha fazla ‘kemer sık’ baskısıyla önceki gün parlamentoda yaptığı konuşmada Euro’yu hedef aldı.

Haberin Devamı

Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi olan ve kamu borcu 2 trilyon euroya yaklaşan İtalya’nın lideri Berlusconi, AB’nin ortak para birimi Euro’nun ‘tuhaf bir para’ olduğunu söyledi. Berlusconi Euro’ya yönelik uluslararası platformlarda da çeşitli eleştrilerin gündeme geldiğini belirterek, “Euroya yönelik bir saldırı var çünkü kimse Euro’nun tam olarak bir para birimi olduğuna ikna olmuş değil. Euro inandırıcı bir para birimi değil” dedi.

Euronun herhangi bir ülkeye değil birden çok ülkeye ait olduğuna o nedenl de banka referansı ve garantisi bulunmadığına dikkat çeken Berlusconi, “Almanya ve diğer bazı ülkeler de Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) fonlama için son çare olarak kullanılmasına izin vermiyor” diye konuştu. Ülkesinde ekonomik sıkıntıların yanı sıra iktidar çekişmeleri ile de karşı karşıya bulunan Belusconi, “Politik olarak kredibilitesi olan alternatif yok. Ancak İtalya’nın politik istikrara kesinlikle ihtiyaç var. Geçen haftaki AB zirvesinde sunduğumuz yeni tasarruf paketi beğenildi. Bunları uygulamamazı lazım” diye konuştu. Euro’nun tek bir merkezden yönetilen bir para birimi olmaması nedeniyle sık sık üzerinde spekülasyon yapıldığını kaydeden Berlusconi, sözlerine tepki gösterilmesi üzerine, ‘yanlış anlaşıldım’ açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

10 yıllık tahvil faizi yüzde 6’yı geçti

EURO Bölgesi’nin 2 trilyon euroya yaklaşan borcuyla en yüksek borca sahip üyesi İtalya’da 10 yıllık tahvillerin borçlanma faizi Euro’nun kuruluşundan bu yanaki en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 6.06’ya ulaştı. Faizlerin yüksek oluşu ülkenin finansmanda işini zorlaştırıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!