Berlin’de görmediği ilgiyi Paris’te buldu

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de görmediği ilgiyi Paris’te buldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2012 00:00

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, ülkesinin 2013-2014 arasında 11.5 milyar Euro’luk kesinti içiren tasarruf paketi için ek süre istemek üzere çıktığı Avrupa turunun Paris ayağında dün aradığı ilgiyi buldu.

Haberin Devamı

Önceki gün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen ancak ek süre için ‘troyka raporunu bekleyeceğiz’ mesajı alan Samaras, dün görüştüğü Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’in gösterdiği sıcak ilgiden memnun oldu.

Samaras’a Merkel’den bulamadığı anlayış ve hoşgörüyü gösteren Hollande, 45 dakika süren görüşmenin ardından, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkıp çıkmaması diye bir konu yoktur. Yunanistan euro bölgesi üyesidir ve öyle kalacaktır” dedi. Merkel Cuma günü Samaras ile görüşmesinin ardından “Yunanistan’ın euro’da kalmasını arzuladığını” söylemekle yetinmişti. Hollande’nin kesin sözleri Samaras’a moral verdi.

Taleplerini dinledi

Hollande görüşmede Samaras’ın taleplerini dinlemeye istekli görünürken, Samaras, Hollande’nin Yunanistan’ın hedeflerini tutturabilmesi için ekonomisinin kalkınmaya ihtiyacı olduğu görüşüne katıldığını söyledi. Merkel tam aksine “Önce yükümlülüklerini yerine getirin” diyerek Yunanistan Başbakanı’na sorumluluklarını hatırlatmakla yetinmişti.

Haberin Devamı

Samaras ise, görüşmeden sonraki açıklamasında, Yunanlıların gururlu bir halk olduğunu belirterek “Borçlanmayı ve borç paraya bağlı olmayı hiç beğenmiyoruz” açıklamasını yaptı. Samaras, Paris’de Berlin’den çok daha sıcak karşılandı. Yunan Başbakanı’nın Avrupa turundan sonra gözler “troyka”nın eylül ayında Yunan ekonomisi için yayınlayacağı rapora çevrildi.

Herkes parasını geri alacak sözü

ANDONIS Samaras, iki günlük turu boyunca Fransa ve Almanya gazetelerine verdiği röportajlarda, Avrupa’lıların Yunanistan’a yaptıkları mali yardımları geri alacaklarını vurguladı. Samaras, Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine, “Almanlar kesinlikle paralarını geri alacaklar. Ben bunu kişisel olarak garanti ediyorum. Ayrıca diğer tüm Avrupa ülkeleri de paralarını geri alacak” dedi. Yunanistan’ın Euro’dan çıkışına göndermede bulunan Fransız Le Monde gazetesindeki röportajında ise Samaras, ülkesinin Yunanistan’dan çıkışının Euro Bölgesi için yıkıcı sonuçları olacağı mesajını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!