Benzine zam geldi, LPG'ye hücum başladı

Güncelleme Tarihi:

Benzine zam geldi, LPGye hücum başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2009 16:13

Tüm Oto Gaz Montajcılar Derneği (TOMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yılmaz, Türkiye'de son aylarda benzine yapılan zamlar nedeniyle LPG taktıran araç sayısında yüzde 40 oranında artış yaşandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Yılmaz, LPG'li araç teknolojilerindeki gelişmelerin yanı sıra yaşanan benzin zamlarının da kullanıcı sayısını her geçen gün artırdığını söyledi.

Küresel kriz nedeniyle LPG montajı yapan işyerlerinde uzun süredir durgunluk yaşandığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

“Her yıl yaz ayları öncesinde sektörde az da olsa bir hareketlilik yaşanırdı, sonra bu hareketlilik yerini durgunluğa bırakırdı. Ancak bu yıl yaz aylarında ardı ardına gelen benzin zamları satışları ikiye, üçe katladı. LPG taktıran araç sayısında yüzde 40'a varan oranda artış oldu. Montaj yapan işyerlerinde yoğunluk had safhada. Daha önce haftada bir veya iki kit takan firmalar, şimdi neredeyse bu sayıyı günde takıyor.”

“LPG'Lİ ARAÇ 3 MİLYONU AŞTI”

Yılmaz, Türkiye'de, ithal edilen gazın yüzde 65'inin oto gaz olarak tüketildiğini belirterek, LPG'li araç sayısının ise 3 milyonu aştığını bildirdi.

Haberin Devamı

Benzin zamlarının devam etmesi durumunda LPG'li araç sayısının daha da artmasını beklediklerini ifade eden Yılmaz, “Türkiye, oto gaz kullanımında son yıllardaki ilgi nedeniyle Avrupa'da 2'nci, dünyada ise 4'üncü sıraya yükseldi. Her yıl 500 bin araç LPG ile tanışıyor” dedi.

“YARI YARIYA HESAPLI”

Elektronik beyinle uyumlu çalışabilen 'sıralı sistem' uygulamasıyla son derece başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Yılmaz, LPG'li sistemlerin benzine göre yarı yarıya daha hesaplı olduğunu kaydetti.

LPG taktıran 1600 motor hacmine sahip araç sahibinin, 100 kilometrelik şehirler arası yolda 14 TL civarında maliyetle karşılaştığını belirten Yılmaz, bunun benzinli araçta ise 35 TL'ye kadar çıktığını anımsattı. Yılmaz, aynı mesafeyi 1400 motor hacimli LPG'li bir aracın ise 13 TL civarında gidebildiğini söyledi.

LPG'li araçların “çevre dostu” özelliği nedeniyle Avrupa'da hükümetler tarafından teşvik edildiğini anımsatan Şafak, bu özelliğinin daha iyi tanınması için kit taktıran araç sahiplerine çam fidanı hediye ettiklerini belirtti.

Derneğe bağlı 200'ün üzerinde üye, 900'ün üzerinde yetkili servis olduğunu ifade eden Yılmaz, “Türkiye genelinde bu servislerde, oto gazın çevreci olduğunu anlatmak amacıyla, LPG taktıran tüketicilere çam fidanı armağan ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

LPG kullanımının yaygınlaşmasına rağmen, “merdiven altı” diye adlandırılan kaçak kurulumların önlenemediğini bildiren Yılmaz, bu konuda hazırladıkları çalışmayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sunduklarını söyledi.

Sunulan dosyanın Bakanlık tarafından incelendiğini belirten Yılmaz, “Merdiven altı montajları ortadan kaldırmak için çabalarımız sürecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!