Benzinciler bakanları takmadı

Güncelleme Tarihi:

Benzinciler bakanları takmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 15:19

Benzin fiyatlarına bugün gelen son zamla birlikte İstanbul'da akaryakıtın litresi 4 liraya dayanırken, Van'da 4.11 liraya kadar çıktı. Ancak bundan yaklaşık 1 ay önce yine benzine zam tartışmalar yaşandığında benzin 3.84 liraydı ve bakanlar özel sektörden indirim beklediklerini söylemişlerdi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzine zam tartışmalarının yoğunlaştığı ve hükümetin konuyu görüşmek için toplandığı Aralık ayında, özel sektöre hitaben "Rafineri ve dağıtıcıların akaryakıt fiyatlarında indirime gideceğine inanıyorum" demişti. Bakan'ın açıklamasının ardından Tüpraş küçük bir indirim yapmış ve bu indişrim pompa fiyatına sadece 2 kuruş olarak yansımıştı.

Ancak arkasından indirim yerine benzine yine arka arkaya zamlar geldi ve 97 oktan benzinin fiyatı İstanbul'da 3.99 liraya kadar tırmandı. Böylece Bakan Yıldız'ın 'indirim bekliyoruz' açıklaması henüz akıllardayken benzine gelen zamların toplamı yüzde 3.6'yı buldu.

"NE DİYECEĞİMİZİ ŞAŞIRDIK"

Tüketiciler Birliği Başkan  Yardımcısı Mustafa Dinç, benzine yapılan son zam karşısında artık ne diyeceklerini  şaşırdıklarını, bunu kendilerinin “önceki zamlara gösterdikleri tepkilere bir  ceza” olarak bile düşünmeye başladıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Dinç, “Akaryakıt sektöründeki bariz kartel oluşumu dağıtılmadan benzinin  ucuzlaması çok zor. Devlet verginin vergisinden küçük bir kalem oynatmayla  vazgeçse, inanın benzin bir günde yüzde 7 ucuzlar” dedi.

PROMOSYONLARA YASAK GELDİ

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), akaryakıt satışlarında bayilere promosyon yasağı getirilmesine ilişkin kararı Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kararda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 6 Ocak 2011 tarihli toplantısında, 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren LPG otogaz satışlarında, hizmet ve finansal promosyonlar hariç, hediye, eşantiyon, kampanya ve sair adlarla promosyon yapılmamasına karar verildiği bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!