Benzin zammı şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Benzin zammı şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 14:43

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, benzine yapılan son zammın kendilerini çok şaşırttığını belirterek, “Akaryakıt sektöründeki bariz kartel oluşumu dağıtılmadan benzinin ucuzlaması çok zor. Devlet verginin vergisinden küçük bir kalem oynatmayla vazgeçse, inanın benzin bir günde yüzde 7 ucuzlar” dedi.

Haberin Devamı

Dinç, benzine yapılan son zam karşısında artık ne diyeceklerini  şaşırdıklarını, bunu kendilerinin “önceki zamlara gösterdikleri tepkilere bir  ceza” olarak bile düşünmeye başladıklarını vurguladı.

Türkiye'deki benzin fiyatının yüksekliğine genel olarak bakışlarının  bilindiğini ifade eden Dinç, akaryakıtın devletin şuan çok önemli gelir kapısı  olduğunu, devletin kısa vadede bundan tamamen vazgeçmesi gibi bir durumun  beklenemeyeceğini dile getirdi.
       
TÜM FİRMALAR NASIL OLUYOR DA BİRBİRİNE YAKIN FİYATLARDAN SATIYOR?

“Benzin fiyatının hemen anlamlı bir oranda düşmesini zaten  beklemiyoruz” diyen Dinç, şunları kaydetti:

“Biz benzin fiyatlarındaki aşırı yüksekliğin nedenini gayet iyi  biliyoruz. 2005'te piyasanın özelleştirmesiyle birlikte akaryakıt sektöründeki  tüm elemanların karlılıkları inanılmaz oranda arttı. Aslında fiyat düzenlemesinin  devlet kontrolünden serbest piyasaya bırakılmasıyla, artacak rekabetle fiyatlarda  düşüş bile bekliyorduk. Oysa hiç de öyle olmadı aksine rafineri, dağıtıcı ve bayi  karı yüzde 100 arttı. Petrol dağıtım firmaları açık şekilde Türkiye'de kartel  oluşturdular. Tüketiciler Birliği olarak Rekabet Kurumu'na bu konuda şikayette  bulunduk ancak maalesef kurum, firmalar arasında çok az fiyat farkı olduğunu  gerekçe göstererek kartel olmadığına karar verdi. Oysa kartel olduğu şuradan net  belli, diğer sektörlerde yeni bir firma piyasaya girdiğinde çok düşük fiyattan  ürün satmaya başlar. Petrol piyasasına giren firmalar ise tam tersi yıllardır bu  işi yapan büyük firmalarla aynı fiyatlardan başlıyorlar.”
       
“İNANIN BENZİN BİR GÜNDE YÜZDE 7 UCUZLAR?”
       
Piyasadaki petrol dağıtım ve satış şirketlerinin aşırı kar elde  ettiklerinin bir diğer kanıtının da bardaktan deterjana kadar verdikleri  promosyon ve kart alanlara uygulanan büyük indirimler olduğunu savunan Dinç,  şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Akaryakıt sektöründeki bariz kartel oluşumu dağıtılmadan benzinin  ucuzlaması çok zor. Ayrıca devlet de tatlı karın bulunduğu faiz, repo ve mücevher  gibi sektörlerden vergiyi kaldırırken ya da çok yüksek oranlarda düşürürken bu  vergi yükünü benzinin, akaryakıtın üzerine taşıdı. Yani devlet petrol  sektöründeki karteli biliyor fakat büyük vergi geliri nedeniyle bunu görmezden  geliyor. Şuan benzinden alınan ÖTV üzerinden ayrıca bir de KDV alınıyor, yani  akaryakıtta vatandaş verginin vergisini ödüyor. Sadece bu ÖTV üzerine ek olan KDV  alınmasa bile tüketici inanılmaz rahatlayacaktır. Devlet verginin vergisinden  küçük bir kalem oynatmayla vazgeçse, inanın benzin bir günde yüzde 7 ucuzlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!