’Belki devlete dönerim’ diyene Telekom’da güvence verilmeyecek

Güncelleme Tarihi:

’Belki devlete dönerim’ diyene Telekom’da güvence verilmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Türk Telekom, 5 yıla çıkarılan kamuya geçiş hakkını saklı tutup çalışmaya devam edecekler için yeni sözleşme hazırladı. ’Devlete dönüş’ hakkından vazgeçip Telekom’da kalmayı seçen personelin imzalayacağı birinci tip sözleşmede tanınan 5 yıl iş güvencesine ikinci sözleşmede yer verilmedi.

Kamuya geçiş hakkını saklı tutarak kalacakların ücretine memur maaş zammına paralel zam yapılacak.

TÜRK Telekom’un yüzde 55’ini 6 milyar 550 milyon dolara alıp, yönetime de geçen Oger Telecom, çalışanları şirkette kalma konusunda ikna etme çabasını artırdı. Oger Telecom, Türk Telekom’da kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş hakkının 5 yıla çıkarılmasıyla birlikte kamuya geçiş hakkını saklı tutarak çalışmaya devam edecek personel için hazırladığı "ikinci tip sözleşme"yi açıkladı. Kamuya nakil hakkından vazgeçerek Türk Telekom’da çalışmayı kabul eden personelle imzalanacak olan birinci tip sözleşmede çalışanlara verilen iş güvencesine ikinci tip sözleşmede yer verilmedi. Kamuya nakil hakkını koruyarak Telekom’da çaışanların ücretlerine de memur maaş zammına paralel olarak zam yapılması öngörüldü. Türk Telekom çalışanlarının 28 Şubat’tan önce kararını vermesi gerekiyor.

SÖZLEŞMENİN AYRINTILARI: Birinci tip sözleşmeyle çalışanlara sunulacak bazı avantajlara ikinci tip sözleşmede yer almıyor. Ancak, kamuya geçiş hakkını da saklı tutarak Telekom’da kalacak olanlara da kamuya geçen arkadaşlarına göre maddi herhangi bir kayıplarının olmayacağı garantisi veriliyor. Kamuya nakil hakkından vazgeçerek Telekom’da kalacak personel için hazırlanan birinci tip sözleşmede personele 5 yıla kadar iş güvencesi sağlanıyor. Telekom bu süre içerisinde söz konusu çalışanlarının sözleşmesinini fesh edemeyecek. Buna rağmen Telekom çalışanını işten çıkarırsa, çalışanına kalan güvence süresinin sonuna kadar alacağı ücret toplamı üzerinden aylık olarak bir tazminat ödeyecek. Kamuya nakil hakkını da saklı tutarak Telekom’da çalışmaya devam edeceklerle imzalanacak sözleşmede ise bu hükme yer verilmedi.

BRÜT VE NET AYRIMI: Bir ve ikinci tip sözleşme arasında çalışanlara ödenecek ücret konusunda da brüt ve net ücret ayrımı yapıldı. Birinci tip sözleşmede çalışanlara ödenecek ücretin net olarak ödenmesi öngörülüyor. Böylelikle çalışanların vergi diliminin yıl içerisinde artmasından kaynaklanan net ücretlerdeki azalışın önüne geçiliyor. Ancak ikinci tip sözleşmede ise çalışanlara ödenecek ücret brüt olarak tanımlanıyor. Birinci tip sözleşmede ücretlerde yapılacak artış oranı enflasyon oranı ve şirketin performansı dikkate alınarak İcra Kurulu’nca her yılın ocak ayı başında yapılacağı belirtilirken, ikinci tip sözleşmeyle çalışacakların maaşlarındaki artışlar ise memur maaş artış oranına endeksleniyor.

İşten çıkana bir yıl sır saklama ve rekabet yasağı

TÜRK Telekom’da birinci tip sözleşmeyi imzalayan personele getirilen sır saklama ve rekabet yasağı ikinci tip sözleşmeyi imzalayacak olan personel için de öngörüldü. Buna göre, işten ayrıldıktan sonra bir yıl süreyle Türk Telekom’la rekabet içerisinde olan bir şirkette çalışmama yükümlülüğü getirilmesi oldu. Ayrıca, çalışanlara işten ayrıldıktan sonra beş yıl süreyle Telekom’la ilgili sırları saklama zorunluluğu da getiriliyor. Bu arada Oger Telecom, Türk Telekom’da kapsam dışı olarak çalışmaya devam edecek personeli ikna etmek için birinci tip sözleşmeye ilişkin ikinci bir açıklama daha yaptı ve sözleşmenin çalışanlara iş güvencesi sağladığı belirtildi.

’Devlete geçme hakkı’nı koruyana ikramiye yok

KAMUYA geçiş hakkı saklı tutarak ikinci tip sözleşmeyi imzalayacak personel, Türk Telekom’da kalmak için birinci tip sözleşmeyi imzalayacak personele sunulan ikramiyedelerden de yararlanamayacak. Birinci tip sözleşmeyi imzalayacak personele ücretinin dışında ayrıca yılda 112 günlük net ücreti ve bir defaya mahsus olmak üzere 1 aylık net ücreti tutarında özel bir ikramiye ödenmesi öngörülüyor. İkinci tip sözleşmeyi imzalayarak çalışan personelin ise ikramiye ve yardım gibi mali ve özlük haklarının eskiden olduğu gibi aynen devam ettirilmesi öngörülüyor. İkinci tip sözleşmeye göre çalışanın şirkette kalması durumunda mali hakları açısından kamuya nakil durumundaki örneklerinden daha kötü duruma gelmesi durumunda ise çalışanın kayıpları Telekom tarafından karşılanacak. İkinci tip sözleşmeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkından yararlanmak isteyen tarafların, bu taleplerini en geç 90 gün öncesinden karşı tarafa bildirmesi gerekiyor.

’Telekom artık özel’ diye müdürü Meclis’ten çıkardılar

YÜZDE 55’i özelleştirilen Türk Telekom’un Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, artık kamu görevlisi sayılmadığı için TBMM Genel Kurul salonundan çıkartıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın "O kamu görevi yapıyor" uyarısı da sonucu değiştirmedi. TBMM Genel Kurulu, özelleştirilen Türk Telekom’da çalışan personelin haklarının 5 yıl süreyle korunmasını öngören kanun teklifini önceki gece kabul etti. Görüşmeler sırasında hükümeti Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım teslim etti. Yıldırım’ın yanında ise Türk Telekom’un Genel Müdürü Ekinalan yeraldı. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Türk Telekom’un, yüzde 55’lik hissesinin satışının ardından özel şirket konumuna dönüştüğünü savundu. Koç, "Özel şirket olduğu için Genel Müdür Mehmet Ekinalan da özel bir şirketin müdürü olarak burada bulunuyor. Sizin yanınızda sadece kamu görevlileri bulunabilir" dedi. Koç, Ekinalan’ın, Genel Kurul salonundan çıkarılmasını istedi. Yıldırım ise kurumun yüzde 45’lik hissesinin halen kamuda olduğunu ifade ederek, yüzde 55’lik hisse devrinden sonra da Ekinalan’ın Genel Müdürlük görevini sürdürdüğünü anımsattı. Yıldırım’ın, "Ekinalan, bize lojistik destek veriyor. Orada bir usul hatası varsa düzeltiriz. Bundan rahatsızlık duyuyorsak düzeltiriz" diye müdahale etti. Koç, "Rahatsızlık duymuyoruz. Burada bulunmasının, hukuka uygun olmadığını söylüyorum" dedi. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Ekinalan’ın Genel Kurul’da bulunup bulunmaması konusunda bir netlik olmadığını ifade etti. Pakdil, "Ekinalan’ın burada ya da kuliste, bilgi alışverişinde bulunması konusunda bir farklılık yok. Kalıp kalmaması takdirini Sayın Bakan’a bırakıyorum" dedi. Görüşmeler sırasında Yıldırım’ın yanında oturan Ekinalan, bir süre komisyonun arka sıralarında oturduktan sonra, dışarı çıktı.

Anten A.Ş. kurulacak Çamlıca kurtulacak

2014 yılına kadar dijital yayına geçecek olan Türkiye’de, anten kirliliğinin sona ermesi için hazırlıklar başladı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve özel kanallar "Anten A.Ş." isimli bir şirket kurarak, yayınların tek bir kuleden yapılmasını sağlayacak. Türkiye 2014 yılına kadar dijital yayına geçmeyi hedefliyor. Bunun için RTÜK ve özel kanallar ile televizyon firmaları hazırlıklara başladı. Şirketin, dijital yayına geçmeye hazırlanan Türkiye’de, daha modern bir görüntü oluşması amacıyla yayınların illerde bir ya da bir kaç kuleden yapılmasını sağlayacağı belirtildi. Böylece İstanbul Çamlıca’daki anten manzarası da tarihe karışmış olacak. Dijital alıcı ve televizyonlar için yapılacak masraf ise 2 milyar doları bulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!