Belediyeler 90 milyona ağırlayıp, tören yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Belediyeler 90 milyona ağırlayıp, tören yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2012 00:00

Afyonkarahisar’da mühimmat deposunda meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu patlamanın ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun kendisini ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e verdiği hediyeler büyük tartışma yaratmış, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Şu valilerimiz plaket yağcılığını bir bırakıverse. Kimin malını kime hediye ediyoruz” tepkisini göstermişti.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak  MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın verdiği soru önergesine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’dan açıklama geldi. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre belediyeler bu yıl temsil, ağırlama ve tören gideri olarak 90 milyon lira harcarken, bu rakam geçtiğimiz yıl 257 milyon lira, 2010’da 3.6 milyar lira, 2009’da ise 54 milyar lira olarak gerçekleşmiş.

En fazla Bilecik

36 milyon liralık harcamasıyla ilk sırada yer alan Bilecik yer alırken, 9 milyon lira ile Kahramanmaraş, 8 milyon lira ile İstanbul, 5 milyon lira ile de İzmir belediyesi yer alıyor. Çorum, Eskişehir, Hatay, Uşak ve Batman’ın harcamalarının görünmediği listede en az harcayan iller ise 197 lira ile Osmaniye, 735 lira ile Burdur ve 4 bin 900 lira ile de Bayburt oldu.

Etik bulunmadı

Haberin Devamı

Başbakanlığın ise vali ve belediye başkanlarının temsil ve ağırlama giderlerini ‘etik’ ilkelere aykırı bulup, İçişleri Bakanlığı’nı bu konuda uyardığı ortaya çıktı. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nda 5 yıldır yürüttüğü başkanlık görevi ay başında dolan Prof.Dr. Bilal Eryılmaz, Hürriyet’e, “Bakanlığa, valilik ve belediyelerin temsil ve ağırlama ödeneklerinin kullanımına ilişkin yönetmelik ve genelgelerinin etik ilkelere aykırı olduğunu yazıyla bildirmiştik” dedi. Eryılmaz, şöyle devam etti: “İçişleri Bakanlığının, il özel idaresi bütçesinden karşılanacak temsil, ağırlama ve tören giderlerine ilişkin 4 şubat 1988 tarihli bir yönetmeliği var. Valilerle ilgili
bu yönetmeliğin dışında yine bakanlığın belediyelere ilişkin aynı konuda da bir yönergesi var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!