Belediyede işçi alımına sınır geliyor

Güncelleme Tarihi:

Belediyede işçi alımına sınır geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2002 02:11

İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı ile belediyelerin gelirleri artırılırken, bazı konularda ise sınırlamalar getirilecek.

Tasarıya göre, belediyeler istedikleri kadar eleman istihdam edemeyecek. İstihdam edilecek kişi sayısı gelire ve nüfusa göre belirlenecek.

Tasarıya göre, istihdam edilecek personele ödenecek maaş ve ücretlerin yıllık toplamı, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirinin yeniden değerleme katsayıları ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın nüfusa göre belirli oranı geçemeyecek. Nüfusu 10 bine kadar olan yerlerde bu oran yüzde 40, 10 binden fazla olan yerlerde yüzde 35, büyükşehir ve büyükşehire bağlı ilçe-belde belediyelerinde ise yüzde 30 olarak uygulanacak. Belediyelere ek gelir olanakları yaratan tasarı, vatandaşın sırtına da yeni vergiler yükleyecek. Tasarı, haberleşme vergisi oranını yüzde 1'den ikiye çıkarırken, Elektrik ve Gaz Tüketim Vergisi getiriyor. Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik, hava gazı, doğal gaz ve LPG tüketiminden vergi alınacak. Vergilerden toplanan gelirin yüzde 35'i büyükşehir belediyelerine, kalanı büyükşehir ilçe ve belde belediyelerine aktarılacak.

Belediyelerin harç ve ilanlardan alacağı paylar da yeniden düzenlenecek. Motorlu taşıt vergilerinin yüzde 25'i, TRT ve özel radyo-televizyonlardan tahsil edilen gelirlerin yüzde 10'u belediyelere aktarılıyor. Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde telefon, kablolu TV, teleks, faks, data, telefon kartı ve jeton ücretleri haberleşme vergisine tabi kılınıyor.

Getirilen bir diğer yenilik ile atık su bedelleri sınırlandırılıyor. Buna göre, konutlar için alınacak atık su bedeli, tüketilen su bedelinin yüzde 50'sini geçemeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!