Belçika krizinin Cola'ya faturası 100 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Belçika krizinin Colaya faturası 100 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya meşrubat devi Coca Cola’nın Belçika’da çok sayıda çocuğun zehirlenmesiyle başlayan krizde uğradığı zarar 100 milyon doları aştı. Coca Cola yetkilileri 3 hafta süren bu krizden büyük ders çıkardıklarını açıkladılar.

Belçika'da çok sayıda çocuğun zehirlenmesiyle başlayan ve tüm ürünlerin piyasadan çekilerek yenilenmesiyle son bulan Coca-Cola krizinin, Amerikan firmasını 100 milyon dolardan fazla zarara uğrattığı açıklandı.

Coca-Cola şirketinin Benelüks (Belçika, Hollanda, Lüksemburg) Genel Müdürü Wim Zijerveld, haziran ayında yaşanan zehirlenme olaylarından sonra, Coca-Cola, Fanta, Sprite gibi tüm ürünlerini piyasadan çekerek imha ettiklerini, üç hafta süren bu krizden ‘‘büyük bir ders aldıklarını’’ açıkladı.

İTİBAR KAYBETTİK

Piyasadaki 100 milyon, stoklardaki 60 milyon şişe ve kutu Coca-Cola ile benzer ürünlerini imha etmelerinin kendilerine 100 milyon dolardan fazla maddi zarar getirdiğini belirten Zijerveld, ayrıca, evlerindeki şişeleri iade eden tüketicilere paralarının geri verildiğini, tekrar güven kazanmanın maliyetinin daha da yüksek olacağını kaydetti.

Coca-Cola'nın bu krizde büyük itibar kaybettiğini, tüketicilerin güvenlerini yitirdiklerini, bu güveni tekrar kazanmak için geniş kapsamlı reklam kampanyaları düzenleyeceklerini ifade eden Zijerveld, Pepsi ve diğer rakiplerinin bu olaydan yararlandıklarına işaret etti.

Zehirlenme olaylarının bir ‘‘şanssızlık eseri’’ yaşandığını, karbongazı kalitesindeki aksaklığın söz konusu olduğunu belirten Zijerveld, ‘‘Belçika Sağlık Bakanlığı'nın emriyle ürünlerin tamamen geri toplandığını, başka çare de olmadığını’’ söyledi.

Coca-Cola, bu ay sonuna kadar piyasadan çektiği ürünlerini tamamen yenilerken, Belçika'daki her aileye birbuçuk litrelik bir şişe ürününü hediye olarak dağıtıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!