Belarus, 200 milyon doları ödemedi Rusya, gaz vanasını anında kıstı

Güncelleme Tarihi:

Belarus, 200 milyon doları ödemedi Rusya, gaz vanasını anında kıstı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Rusya, Ukrayna’dan sonra bu kez Avrupa ile arasında ikinci transit geçiş ülke olan Belarus ’a doğalgaz savaşı açtı. Rusya, yakın müttefiği olarak bilinen Belarus biriken 200 milyon dolarlık gaz borcunu nakit ödemeyince vanaları kısma kararı aldı. Kremlin Sarayı, “Belarus’un vanasını yüzde 85 oranında kısın” talimatı verdi.

Simit, çörekle takas olmaz

Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in kabul ettiği Rus Gazprom şirketi Başkanı Aleksey Miller, “Belarus yönetimi 200 milyon dolar birikmiş doğalgaz borcunu prensipte kabul ediyor. Ancak karşılığını hizmet ve mal ile ödemek istiyor. Yani Minsk bize borçları karşılığında barter öneriyor” diye bilgi sundu. Rusya Lideri Medvedev ise, “Biz doğalgazımızı simit, çörek ve tereyağı gibi ürünlerle takas etmeyiz. Rusya ’dan doğalgaz alan kim olursa olsun bizimle parayla hesaplaşmak zorunda. Belarus bizi ikna edeceğini düşünüyorsa yanılıyor. Bugünden başlayarak Belarus’a verdiğimiz doğalgazı günde yüzde 15 oranında kesmeye başlayın. Haftasonuna kadar kesinti yüzde 85 seviyesini bulmalı” talimatı verdi.

Moskova’nın doğalgaz vanasını kısmasının Almanya ’ya verilen gaz miktarını etkileyeceği sanılıyor. Yeni doğalgaz savaşı nedeniyle açığı kapatmak için Moskova ile Ukrayna arasında ek kapasite görüşmeleri başladı. Ukrayna hükümet kaynaklarının İnterfax ajansına yaptıkları açıklamaya göre, Rusya, Ukrayna üzerinden daha fazla transit doğalgaz geçirmek için bildirimde bulundu. Yılbaşında Rusya ile Belarus arasında yapılan imtiyazlı gaz anlaşmasına göre 2010 yılında Belarus ’a, Rusya’dan aldığı bin metreküp gaz için 169 dolar ödemesi gerekiyordu. Ancak imzalanan anlaşmayı dikkate almayan Minsk son 5 ay Moskova ’ya bin metreküp gaz için 150 dolar üzerinden hesaplaşıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!