Beko, DVD oynatıcısı üretecek

Güncelleme Tarihi:

Beko, DVD oynatıcısı üretecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tüm dünyada hızla büyüyen Dijital Video Disk (DVD) pazarı Türk firmalarının da ilgi odağı haline geldi. Türkiye'nin en büyük elektronik eşya üreticilerinden Beko, DVD oynatıcı üretmek için hazırlıklara başladı.

Dijital Video Disk (DVD) ve DVD oynatıcıları pazarının büyümesi ve hergeçen gün artan talep elektronik eşya üreticilerini harekete geçirdi. 2000'li yılların eğlence sektörüne damgasını vurması beklenen DVD film ve DVD oynatıcısı üretmeyi planlayan firmalar arasında rekabet kızıştı. Bir çok firma Türkiye'de DVD oynatıcısı üretimine geçmeye hazırlanıyor. 1999 yılında 5.2 trilyona ulaşması beklenen DVD oynatıcı pazarının hızla büyümesi üzerine Beko, önümüzdeki aylarda DVD oynatıcısı üretimine başlama kararı aldı. Hazırlıklarını tamamlayan Beko önümüzdeki aylarda üretime geçecek.

5.2 TRİLYONLUK PAZAR

Raks, ekonomik nedenlerle yatırımını bir süre dondursa da DVD oynatıcısı üretimine yönelik projesinden vazgeçmedi. Raks, bu yıl içinde üretime başlayacak. Müzik sektöründe CD ve kaset üretimi ve ısıtma soğutma sektörüne yönelik üretimiyle bilinen Raks, DVD oynatıcıları ile ilk kez farklı bir yatırıma da yönelmiş olacak.

DVD oynatıcıları Türkiye'de mevcut video pazarının yerini hızla almaya başladı. Fiyatları 250 ile 500 milyon arasında değişen bu cihazlar 1998 yılında 4 bin adet satılırken, bu rakamın bu yıl 15 bin adete yükselmesi bekleniyor. Ortalama fiyatları ele alındığında DVD oynatıcılarının bu yıl 5.2 trilyonluk bir pazara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu cihazların ilk lansmanı Türk Philips tarafından yapıldı. Pazarda yüzde 30'luk paya sahip Türk Philips'in ardından; Panasonic, Philips, Toshiba ve Sony firmaları tarafından da bu cihazların ithalatına başlandı.

DVD ABD'de oldukça hızlı yaygınlaşıyor. ABD'de DVD oynatıcı satışları geçen yıla oranla yüzde 130 arttı. DVD Japonya'da da oldukça yaygın. Avrupa'da ise henüz başlangıç aşamasında. 1999 yılında, DVD-ROM'un tüm dünyada hızla gelişeceğine ve kişisel bilgisayarlarda DVD-ROM sürücülerinin standart hale geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Tüm pazar tahminlerinde DVD-ROM, CD-ROM'un yerini süratle almaya başlayacak.

DVD film satışı 250 bine ulaştı

Geçtiğimiz eylül ayından itibaren Türkiye'de satılan Warner Bross ve Buena Vista firmaları ile onların alt firmalarının filmleri Almanya'dan ithal etmeye başlayan Raks, ilk DVD ithalatına başlamaya karar verdiğinde, piyasadaki talebi ölçmek için az miktarda ithalat gerçekleştirdi. Ancak firma beklemediği bir taleple karşılaşınca yeni siparişler verdi.

Türkiye'de, eylül ayından itibaren 4 aylık sürede piyasaya sunduğu, 56 DVD filminden yaklaşık 24 bin adet satan Raks Satış ve Pazarlama'nın yanı sıra, internet ve yolcu beraberinde gelenlerle birlikte DVD tüketimi yıllık 250 bin adete ulaştı. Buna paralel olarak da DVD oynatıcılarına olan talep her geçen gün artmaya başladı. Raks ayrıca bu konuda araştırma geliştirme çalışmalarını da tamamlayarak önümüzdeki günlerde bir çok yenilikte Türk tüketicisinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Ülke koduna dikkat

Dijital Video Disk (DVD) satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, satın aldığınız oynatıcı cihazın ve DVD filmlerin kullandığı ülke kodunun aynı olması. DVD üreticileri teknoloji korsanlarının filmleri kopyalamasını engelleyebilmek için dünyayı 5 bölgeye ayırdılar. Bu nedenle eğer satın aldığınız cihaz Türkiye'nin de içinde bulunduğu 2 numaralı bölge koduna sahipse sadece bu kodu taşıyan filmleri izleyebilirsiniz. Ancak Türkiye'de DVD oynatıcı piyasasının büyük bölümü tüm kodları okuyan cihazların hakimiyetinde. Eğer böyle bir cihaza sahipseniz satın aldığınız filmlerin koduna dikkat etmeniz gerekmiyor. Ancak, yabancı dil bilmiyorsanız sadece 2 numaralı kodu taşıyan filmlerde Türkçe altyazı bulunduğunu dikkate almanız şart.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!