Beğendik, Macaristan'da askeri havaalanı aldı

Güncelleme Tarihi:

Beğendik, Macaristanda askeri havaalanı aldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Alışveriş merkezleriyle tanınan Beğendik Şirketler Grubu, Macaristan'ın Debrecen Havaalanı'nı 7.2 milyon dolara satın aldı. Beğendik Grubu, bu havaalanını üç yıl içinde uluslararası hale getirecek ve ayrıca bir serbest bölge kuracak.

Beğendik Şirketler Grubu, Macaristan'daki Debrecen Askeri Havaalanı'nı 7.2 milyon dolara (yaklaşık 2.6 trilyon lira) satın aldı. Beğendik, askeri havaalanını, üç yıl içinde uluslararası havalimanı haline getirecek ve burada bir serbest bölge ile bir büyük alışveriş merkezi kuracak. Debrecen Anakent Belediyesi Ekonomi Daire Başkanı Imre Huszka, Beğendik ile Belediye arasındaki satış anlaşmasının 25 Mart 1999'da imzalanacağını bildirdi.

Beğendik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Ayberk, Macaristan'daki askeri havaalanının mülkiyetinin satın alındığını belirterek, şunları söyledi:

SERBEST BÖLGE

‘‘Askeri havaalanı 410 hektar alan üzerinde kurulu. 147 hektar alanı da yapılanmaya müsait. 85 bin metrekarelik de kapalı alanı var. Askeri havaalanının halen biri çim, üç pisti var, ama bunların sadece ikisi, kargo uçakları ve küçük uçaklar tarafından kullanılıyor. Yolcu uçakları tarafından kullanılamıyor. Havalanını üç yıl içinde restore edip, tesislerini ve iniş sistemlerini modernleştirerek, uluslararası havaalanı haline getireceğiz. Sonra da bunun işletmeciliğini uluslararası bir firmaya vermeyi düşünüyoruz. Macaristan'ın ikinci büyük kenti olan Debrecen Anakent Belediyesi'nden satın aldığımız askeri havaalanı Budapeşte'ye 250 kilometre uzaklıkta bulunuyor.’’

Debrecen Havaalanı'nı uluslararası hale getirdikten sonra burada bir serbest bölge oluşturmak ve alışveriş merkezi kurmak istediklerini söyleyen Özkan Ayberk, şöyle devam etti:

‘‘Havaalanı arazisi içinde bir serbest bölge oluşturacağız. Bir de büyük çaplı bir alışveriş merkezi düşünüyoruz. Bu konuda Türkiye'deki bazı firmalarla işbirliği yapmak için görüşmelerimiz sürüyor. Debrecen, Romanya-Ukrayna sınırında bir şehir. Buraya doğrudan ticaret yapmak için gelenler de oluyor. Laleli esnafını, dericileri burada kuracağımız alışveriş merkezine götüreceğiz. Debrecen'e hem karayolu, hem de havayoluyla taşımacılık yapmak çok rahat. Bir de havaalanı içinde bulunan eski Rus yapıların ırestore edip turizm amaçlı olarak kullanmayı planlıyoruz. Çünkü Debrecen aynı zamanda bir kaplıcalar şehri.’’ Macaristan'da 724 kilometre uzunluğunda, 4 milyar dolarlık otoyol projesinde de yeraldıklarını belirten Özkan Ayberk, şunları söyledi:

‘‘Macaritan'a ilk olarak 97 yılı sonunda bir pamuk işi için gittik. O sırada Macaristan'daki 160 belediyenin otoyol yapmak üzere kurduğu bir şirketin yüzde 51'inin satılık olduğunu öğrendik ve ilgilendik. Cüzi bir rakamla bu hisseyi satın aldık. Bu iş için sürekli gelip giderken havaalanı işi çıktı. Otoyolun bir ayağı da Debrecen'den geçiyor.’’

Beğendik'in 19 şirketi var

Halen bünyesinde 19 şirketi bulunduran Beğendik Şirketler Grubu'na ait yurtiçinde 13 büyük, 12 küçük Beğendik mağazası var. Beğendik, yeni mağaza açma çalışmalarını da sürdürüyor. Beğendik'in ayrıca Azerbaycan'da bir iş merkezi ve toptan gıda şirketi, Kazakistan ve Slovakya'da birer ticaret şirketi var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!