Bedelsiz vurgunu Teftiş Kurulu'nda

Güncelleme Tarihi:

Bedelsiz vurgunu Teftiş Kurulunda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Refahyol döneminde uygulamaya konulan bedelsiz otomobil ithalatıyla ilgili düzenlemenin reklam harcamalarındaki usulsüzlük Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından da kesinleştirildi. Murakıplar, verilen reklamlarda RP'li Devlet Bakanı Sabri Tekir'in hem yandaşlarını kolladığı, hem de yetkisi olmadığı halde reklam harcamalarına onay verdiğini, bir rapor ile Başbakanlığa bildirdi.

Devlet Bakanı Güneş Taner, raporu Başbakanlık Teftiş Kurulu'na gönderdi.

Raporda, o dönemde, Başbakanlık Tasarruf Genelgesi gereğince bu tür kampanyalara Başbakan'ın doğrudan izin vermesinin şart koşulmasına karşın, 190 milyar lira tutarındaki reklam harcamasına onayı ilgili Devlet Bakanı Sabri Tekir'in verdiği belirtildi. Ayrıca Banka'nın anlaşmalı reklam şirketi bulunmasına karşın, ilk kampanyanın Atlas Nehir İletişim A.Ş'ne verilmiş olmasına da dikkat çekildi.

Raporda, KDV'si hariç 750 bin Mark tutarındaki yurtdışı tanıtım işinin Adve Trise Reklam ve Tanıtım Şirketi'ne, KDV hariç 3 bin Dolar tutarındaki yurtiçi tanıtım işinin de Maya Fuarcılık Organizasyon Limited Şirketi'ne, Bakan Tekir'in ‘‘oluru’’ ile verildiği belirtildi. RBu iki şirketin Bakan'ın ‘‘olur’’ vermesinden bir gün önce 8 Nisan 1997’de Ziraat Bankası'na teklif mektupları verdiklerine dikkat çekildi. Ziraat Bankası'nın bedelsiz ithalattan topladığı paralardan alacağı binde beş komisyondan ilk tanıtım masraflarının karşılanması protokole bağlanmışken, ikinci protokolde, Tekir'in talimatıyla bu paranın Hazine tarafından ödenmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!