Bebeklikten yaşlılığa müzik yoluyla terapi

Güncelleme Tarihi:

Bebeklikten yaşlılığa müzik yoluyla terapi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2017 11:28

Duisburg’da yaşayan Duygu Duran Orlowski, Türkiye’nin altı müzik terapistinden biri. Türkiye’de müzik terapi derneği MÜZTED üyesi de olan Duran, Türkiye’de müzik terapisini anlatan seminerler düzenliyor, bireysel terapiler uyguluyor. Duran, müzik terapisini ve nasıl uygulandığını anlattı...

Haberin Devamı

DUYDU Duran Orlowski’nin verdiği bilgiye göre müzik terapisinde yaş sınırlaması, müzik sınırlaması yok... Bebeklikten ileri yaşlara kadar herkes bu terapiden yararlanabiliyor. Duran, “Müzik terapisi, kişilerin zihinsel bedensel ruhsal bozukluklarını, iyileştirmede, tedavi etmede, korumada kullanılan, müzik yoluyla yapılan psikoterapinin bir koludur” diyor.
Müzikle, zihinsel, bedensel, ruhsal hastalıklar terapi edilebildiği gibi, otistlere, demans hastalarına, hiperaktiflere, kanser hastalarına, hamilelere de terapi uygulanabiliyor.

Bebeklikten yaşlılığa müzik yoluyla terapi
TÜRKİYE’DE YENİ BİR ALAN

Sağlıklı insanların da gün içinde yaşadıkları stresten kurtulmak için müzik terapisinden faydalanabileceklerini belirten Duran, şunları söyledi:
“Müzik terapisinde pasif ve aktif yöntemler var. Pasif yöntemde kişi müzik dinlerken, aktif yöntemde kendisi çalıyor, söylüyor terapiye aktif katılıyor. Psikiyatri bölümlerinde uygulanan bir yöntem müzik terapisi. Müzik fakültesi mezunları, pedagoji mezunları, psikologlar, fizyoterapistle müzik terapisti eğitimi alabilir.”

Haberin Devamı

OSMANLI’DA DA VARDI

Müzik terapisi Osmanlı döneminde de uygulandı, şifahanelerde su sesinden, makamlardan faydalanıldı. Ancak günümüzde modern tıpta bu iş makam dinletmekle olmuyor, işin içinde tıp, psikoloji, pedagoji, sosyal bilimler ve müzikoloji var. Almanya’da müzik terapisi uzun zamandır uygulanıyor. Ancak Türkiye’de bu iş daha çok yeni. Diplomalı altı kişiyiz.”
Almanya’da anadilinde müzik terapisi yapabilmenin de önemine değinen Duran “Anadilim Türkçe olduğu için, Türk kültürünü iyi bildiğim için, Türkiye kökenli hastalar duygularını anadillerinde daha iyi ifade edebildikleri için, elbette ki beni daha çok tercih ediyorlar” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!