BDDK'yı denetleyen rapor Derviş'in önünde

Güncelleme Tarihi:

BDDKyı denetleyen rapor Dervişin önünde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 02:33

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'nin, 2000 yılına ilişkin hesapları ile harcamalarına ilişkin denetimi tamamlandı. Denetim raporu, ‘ilgili bakan’ sıfatıyla Devlet Bakanı Kemal Derviş'e gönderildi.

Bankalar Kanunu uyarınca BDDK ile TMSF; Başbakanlık müfettişi Sayıştay denetçisi ve Maliye müfettişinden oluşan üç kişilik bir komisyon tarafından denetleniyor. Denetim komisyonunun BDDK ve TMSF hesapları üzerinde geçen yıl başlattığı denetimin yaklaşık 10 ay sürdüğü belirtiliyor.

Denetim raporu, Kasım ayında üç kurumun başkanlığı ile Derviş'e sunuldu. Yasaya göre, Derviş'in, bu raporu Bakanlar Kurulu'na sunması gerekiyor. Bakanlar Kurulu'na ‘ibra edilmek üzere’ sunulacak bu raporun yanısıra, ayrıca Kurum'nu yıllık faaliyet raporunun da iletilmesi gerekiyor.

Bakan Derviş'in, BDDK ile TMSF için ayrı ayrı hazırlanan raporları henüz Bakanlar Kurulu'na sunmadığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bankalara sermaye aktarılmasına ilişkin yasanın veto ettiği üç maddesi arasında BDDK'nın Sayıştay denetimi dışına çıkarılmasını içeren bölüm de bulunuyor. Bu maddenin yasaya, BDDK'nın sözkonusu raporla ilgili ‘rahatsızlığı’ nedeniyle eklendiği ileri sürülüyor. Yasaya önergeyle eklenen maddeye göre, üç kişilik bu komisyonda Sayıştay denetçisinin yerine Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyesinin yer alması öngörülüyordu.

Ancak, BDDK çevrelerinden alınan bilgiye göre, komisyonun 2000 yılı için yaptığı denetimlerde ‘rahatsız edici bir unsur’ yer almıyor. Denetim raporlarının, faaliyet raporuyla birlikte, Bakanlar Kurulu'ndan geçmesinin ardından BDDK'nın Internet'teki sitesinde yayımlanacağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!