BBC reklam pastasından pay olmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

BBC reklam pastasından pay olmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2000 00:00

İngiliz devlet yayın organı BBC, kendi internet sitesi olan BBC Online'na ticari reklam almayı düşünüyor. BBC Online, ücretsiz kültürel reklamların ağırlıklı olduğu bir yayın organı olarak tanınıyor.
Haberin Devamı

BBC'nin bu adımının altında internet içeriğine ve programa verilen reklamlarla gelirin artırılması yatıyor. Ama BBC'nin karşısında önemli bir sorun bulunuyor. Ticari amaç güden kamu hizmeti yayın organlarına bazı politikacılar karşı çıkıyor. Buna karşın yeni medya şirketlerinin internet reklamları için yaptıkları rekabet de muhalefeti karşı hareket konusunda atağa geçirebilir.

BBC'nin Genel Müdürü Greg Dyke, Finansal Times ile yapmış olduğu görüşmesinde BBC Online'nın reklamlar sonucunda elde edeceği gelirin ne kadar olduğunu incelediklerini söyledi.

BBC'nin biran önce ticari reklam uygulamasına geçmeyi düşündüğünü belirten Dyke, aynı zamanda internetin haber ve eğitim servisinin reklamsız ve ücretsiz kalacağını da vurgulamadan edemedi. Dyke, ayrıca BBC TV ve radyosunda reklama karşı olduklarına da dikkat çekti.

BBC fırsatları araştırıyor

BBC stratejistleri internette "ticaret fırsatlarının ve kamu hizmeti yükümlülüklerinin neler olduğunu" incelerken Dyke da "Bu işte ticari fırsatlar var. Bunun ne kadar büyük ve ne değerde olduğunu araştırıyoruz" dedi.

Bu arada BBC Online'ın ticari kolu olan Beeb.com uluslararası düzeyde ziyaretçi çekerken bir yandan da reklam alan bir site konumunda bulunuyor. Dyke, bu gelişmelere bakarak BBC Online için yeni gelir kaynakları bulma yönünde hareket geçiyor. BBC'nin 2002-2006 yılları arasındaki program-yapımını karşılaşmak için 400 paundluk bir ticari kaynağa ihtiyacı olacak.

Reklam gelirlerinin sektör için bu kadar önemli olması karşısında BBC bir takım girişimlerde bulunuyor. Tıpkı İngiliz Gold ve İngiliz Living gibi dijital kanal sağlayıcı kablo operatörü Telewest ile birlikte İngiliz TV'sinin batmaması için planlar yapmayı düşündüğü gibi...

Wordwide yeniden yapılanıyor

Şirketin ticari kanalı BBC Worwide'ın nasıl daha çok para kazanacağını görmek için kanalın yeniden gözden geçirilmesine başlanmıştı. Bu yeniden yapılanma içinde BBC'nin 60 yıllık geleneğini kırabilecek gelişmelerde söz konusu olabilecek. BBC bu kanalın içine haber merkezini de getirebileceğini açıkladı.

Bütün bu adımların altında BBC'nin kendine has yönetimini daha akılcı yapma çabaları yatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!